Anna Hahner rent door het bospad met een knieband

Hardlooptraining

Voorkomen van kniepijn tijdens hardlopen

Wat u eraan kunt doen

Koop nu Knee Support!

Bij hardlopen wil je optimaal presteren en je doelen bereiken. Je wilt altijd je persoonlijke records verbeteren ā€“ en Ć©Ć©n ding is zeker: vanaf nu laat je je door niets meer tegenhouden, zelfs niet door kniepijn. Loop langer klachtenvrij en voorkom overbelasting of blessures! Bauerfeind Sports Knee Support is een sport-kniebandage die je knieĆ«n en spieren ondersteunt en daarbij de knieschijf ontlast. Hierdoor verhoog je je loopprestatie en regenereer je sneller. Vermoeide knieĆ«n en vervelende trainings- en wedstrijdpauzes zijn verleden tijd.

Pijn aan je knie, wat scheelt er met je?

Heb je al een diagnose gekregen of een vermoeden van wat de pijn in je knie veroorzaakt? Hier vind je uitgebreide informatie over de meest voorkomende knieklachten van hardlopers:

Oorzaken van kniepijn bij het hardlopen

Bij hardlopen leidt kniepijn vaak tot een voor hardlopers bekende blessure: de zogenaamde lopersknie (in het Engels: runner's knee). De oorzaken zijn vooral:

  • Te intensieve training,
  • Verkeerde schoenen,
  • Te zwakke spieren of
  • Te weinig rekoefeningen.

Vooral beginners verhogen te snel hun trainingsintensiteit, regenereren te kort en klagen dan tijdens het hardlopen over pijnlijke, overbelaste knieƫn.

Trainingstips voor blessurevrij hardlopen

Overbelasting kun je voorkomen door je spieren, pezen en banden voor te bereiden op een aan je fitnessniveau afgestemd trainingsschema. Het is hierbij verstandig om de trainingsintensiteit langzaam op te voeren en op gepaste momenten een pauze in te lassen. Klachtenvrije en gezonde sporters gaan uit van een intensiteitsverhoging van tien procent per week. Sporters met overgewicht verhogen de intensiteit met ongeveer vijf procent per week.

De aangepaste hardloopschoenen voor de beste prestatie

Als je tijdens het hardlopen pijn in je knieƫn krijgt, moet je je voet- en beenstand vakkundig laten onderzoeken. De oorzaak kan bijvoorbeeld een afwijkende voetstand zijn, die door een steunzool kan worden gecompenseerd. De hardloopschoenen moeten immers je voeten perfect ondersteunen en belastingen dempen.

Vind de beste trails voor je loopsessies

Een heuvelachtig terrein is een zwaardere belasting voor de knieƫn. Tijdens bergafwaarts joggen is de belasting vier keer hoger dan bij hardlopen op een recht stuk. Wanneer je weer met hardlopen begint of bijzonder gevoelig bent voor kniepijn, dan kun je looptrajecten met wisselende hoogteprofielen beter vermijden. En gaat het dan toch een keer bergafwaarts, verlaag dan de stootkrachten op je knieƫn door veel kleine pasjes te maken.
Acute pijn ijskoud te lijf gaan Als je pijn in je knie krijgt, dan is het tijd voor een pauze. Lokaliseer het pijnpunt en koel het omliggende weefsel een aantal keren per dag af met ijs. Wikkel het ijs in een handdoek zodat het weefsel niet kan worden beschadigd door de kou. Leg de knie indien mogelijk omhoog en verlaag zoveel mogelijk de belastingen. Als de pijn niet minder wordt, dan moet je een arts raadplegen.

Oefeningen ā€“ rekken en krachttraining voor een stabiel bewegingsapparaat

Tijdens het hardlopen zijn alle been- en bilspieren actief. Voor meer prestatie en een betere bescherming tegen blessures, dienen ook de spieren aan de voor- en achterkant van je bovenbenen te worden getraind. Omdat normaal gesproken het ene been sterker is dan het andere, moet je met Ć©Ć©n been krachtoefeningen zoals kniebuigingen doen en dat afwisselen. Anders werkt het sterkere been harder en blijft het verschil in spierkracht bestaan.
Om blessures te voorkomen zijn rekoefeningen net zo belangrijk. Want stijve kuit- en bovenbeenspieren oefenen druk uit op de knieƫn en kunnen zodoende pijn veroorzaken.

1. Bovenbeen rekken

Ga voor een stoel staan en leg je hiel daar bovenop met je been gestrekt. Houd je rug recht en leun langzaam, door vanuit je heupen te buigen, met je bovenlichaam naar voren. Leun zover naar voren, totdat je een rek voelt aan de achterkant van je been. Houd deze stand 30 seconden vast en wissel dan van kant.

2. Beenspieren versterken

Ga op je rug liggen en trek je linker knie op en laat daarbij je linkervoet op de vloer staan. Til nu je rechterbeen op in een hoek van 30 tot 60 graden. Je knie moet daarbij bijna volledig gestrekt zijn. Herhaal deze op-en-af-beweging tien keer en voer daarna de oefening met het andere been uit. Eenbenige stabilisatieoefeningen op een instabiele ondergrond en een versterking van heupen en benen in het algemeen zijn ook heel goed.

Verhindert kniepijn bij het hardlopen

Sports Knee Support

Onze Bauerfeind Sports Knee Support masseert bij elke beweging je pezen, banden, spieren en het bindweefsel.

Koop nu Knee Support!

Hardlopen na een meniscusoperatie ā€“ kan dat eigenlijk wel?

De binnen- en buitenmeniscus in je knie dienen als schokdemper. Ze geleiden de bewegingen van het kniegewricht en stabiliseren de bandstructuren. Na een meniscusoperatie kun je je kniegewricht direct belasten, natuurlijk zolang de pijn dat toelaat. Vaak wordt slechts kort gebruik gemaakt van loopkrukken. Normaliter mag je na vier weken beginnen met hardlopen. Neem voor de zekerheid toch nog even contact op met je behandelend orthopeed.

Perfecte ondersteuning met de Sports Knee Support van Bauerfeind

De ademende sport-kniebandage Bauerfeind Sports Knee Support, met anatomische pasvorm en gedoseerde compressie, biedt bescherming tegen overbelasting. De lichte compressie verbetert de bewegingscontrole tijdens het hardlopen. Tegelijkertijd masseert de kniebandage bij elke beweging je banden, pezen, spieren en het bindweefsel. Daardoor wordt je sensomotoriek positief beĆÆnvloed. Door het dragen van de Knee Support voorkom je het risico op letsels en pijn door overbelasting neemt sneller af.

Functie en design voor meer prestatie en een betere bescherming

De zeer elastische breidraad garandeert een fijn gedoseerde compressie. De knie profiteert van een betere toevoer van voedingsstoffen en zuurstof. De 3D-pasvorm voor maximale kracht biedt daarbij een optimale ondersteuning. En dankzij de AIR-ventilatiezones vindt geen ophoping van zweet plaats. Het breiwerk combineert bovendien een optimale stevigheid van de sportbandage met een zo groot mogelijke bewegingsvrijheid. De innovatieve pelotte vangt drukpieken op en speciale drukpunten geven je een positieve sensomotorische feedback.

Koop nu Knee Support!

Vaarwel pijn, hallo oefening: het bestrijden van kniepijn door joggen - met onze knieproducten!