Hardlopen
Pijn in de knie tijdens het hardlopen
Wat je ertegen kunt doen
Lopersknie ("Runners Knee")
De lopersknie is een van de meest voorkomende klachten bij hardlopers. Hier vindt u alles wat u moet weten over symptomen, oorzaken en behandeling.
Patellar Tendinitis
Pijn aan de voorkant of onder de knie duidt vaak op patellapeesontsteking. Leer meer over hoe het ontstaat en waar je rekening mee moet houden als je gaat hardlopen.
Pes Anserinus Syndroom
Wanneer hardlopers pijn ervaren in het binnenste tibiale plateau, is de diagnose vaak het pes anserinus syndroom. Meer informatie over oorzaken, symptomen en behandeling vindt u hier.
Lopersknie ("Runners Knee")
Pijn aan de achterkant van de knie is in het begin vaak verwarrend. Wat er achter zit en wat u eraan kunt doen, hebben we hier samengevat.
Om je prestaties tijdens het hardlopen te verbeteren en je persoonlijke limiet te verslaan, heb je een regelmatig trainingsplan met verschillende intensiteiten nodig. Vergeet nooit dat het herstel tussen de sessies in net zo belangrijk is als de training zelf. De training is altijd destructie; je zult alleen beter worden met herstel. Zo geef je kracht terug aan je spieren en voorkom je blessures.
Anna en Lisa Hahner, Duitsland's snelste Marathon tweeling
Je schoenen
Als ervaren hardloper/-loopster weet je hoe belangrijk goede hardloopschoenen zijn. Als ze niet goed passen of je individuele lichaamsbouw niet optimaal ondersteunen, leidt dat onvermijdelijk tot knieproblemen. Ook al heb je je lievelingsmodel allang gevonden, het kan toch geen kwaad om in een speciaalzaak te laten checken of het echt nog de ideale keuze is voor jou.
Bovendien: schoenen gaan niet eeuwig mee. Zeker wanneer je met ambitie en passie hardloopt, zit je al snel aan het maximale aantal kilometers dat een hardloopschoen doorstaat zonder zijn functies te verliezen. Je hoort vaak de vuistregel dat hardloopschoenen na 1.000 kilometer vervangen moeten worden. Dat aantal moet je echter met een korreltje zout nemen. Je loopstijl, het model en de ondergrond zijn maar enkele van de factoren die een impact hebben op de levensduur. Controleer daarom regelmatig of je schoenen nog in orde zijn.
Het terrein
Heuvelachtige trails betekenen gevarieerde, uitdagende hardloopsessies, maar ze kunnen ook enorm belastend zijn voor je knieën. Pijn in de knie tijdens het bergafwaarts hardlopen is jammer genoeg geen uitzondering, aangezien de belasting daarbij veel groter is dan tijdens hardlopen op een recht stuk. Ook langere afstanden hardlopen op een ondergrond met hellende zijkanten is niet goed voor je gewrichten. Als je bijzonder gevoelig bent voor pijn aan je knie, kun je trajecten met wisselende hoogteprofielen beter vermijden. Loop je dan toch een keer bergafwaarts, maak dan liever veel kleine passen. Zo hoeven je knieën minder schokken op te vangen.
Je training
Is je actuele tijdsrecord maar een momentopname en kan je beslist nog beter? Dat geloven we graag! Pas wel op dat je niet te ver gaat in je enthousiasme. Als je te veel vraagt van jezelf, zal je lichaam zich vroeg of laat gaan verzetten. Houd er ook rekening mee dat sport niet het enige is wat krachten vraagt: een stressvolle periode op het werk of de nawerkingen van een verkoudheid slurpen ook energie. Overbelasting kan je voorkomen door je trainingsschema af te stemmen op je conditie. Het is verstandig om de trainingsintensiteit langzaam op te voeren en op gepaste momenten een pauze in te lassen. Klachtenvrije en gezonde sporters gaan uit van een intensiteitsverhoging van tien procent per week. Het belangrijkste: luister naar je lichaam en neem waarschuwingssignalen serieus. Je spieren, pezen en banden zullen je dankbaar zijn.
Je lichaamsbouw
Stijve en verkorte spieren, vooral aan de buitenkant van het dijbeen, of zwakke bekkenspieren kunnen pijn aan je knie veroorzaken en je hardloopsessies verpesten. Maar ook verschillen in beenlengte en afwijkingen van de beenas, zoals O- of X-benen, kunnen knieklachten veroorzaken bij het hardlopen. Hetzelfde geldt voor foute posities van de voeten, bijvoorbeeld wanneer de voet te ver naar binnen of buiten gedraaid staat. Laat bij twijfel je voet- en beenstand controleren door een specialist. Een foute positie kan meestal goed worden gecompenseerd met een steunzool.
Sports Knee Support
Onze beste kniebandage voor gebruik tijdens het sporten om de pijn bij lopersknie of bursitis pes anserina effectief te verminderen
Sports Knee Strap
Klein maar indrukwekkend! Deze patellapeesbandage geeft gerichte pijnverlichting aan de voorzijde van de knie
Sports Compression Knee Support
Dankzij gerichte compressie verbetert onze inleidende bandage de diepteperceptie van de knie en vermindert ze het risico op blessures.