Vrouw met een wit hardloopjasje en korte zwart lopende broek loopt over een voetgangersbrug naar het water

Kniepijn tijdens het hardlopen

Pijn in knieholte

Mogelijke oorzaken en remedies

Wanneer je pijn krijgt in je knieholte of in je kuit, begin je je al snel zorgen te maken. Je wilt immers niet gedwongen stoppen met trainen. Wanneer je de pijn in de knieholte voelt tijdens het hardlopen, moet je zeker achterhalen waar ze vandaan komt.

Pijn in de knieholte, wat betekent dat?

De knie is een gewricht met complexe structuren. Pijn in de knieholte en ook in de kuit kan daarom uiteenlopende oorzaken hebben. Vaak wordt gedacht aan een beschadiging van de meniscus, het kraakbeen of het gewrichtskapsel. Wanneer naast de pijn nog een zwelling aan de knieholte ontstaat, zou de oorzaak ook een bakercyste kunnen zijn.

Vermoedens helpen je echter nauwelijks verder. Waar de pijn in je knieholte precies vandaan komt, kan enkel bepaald worden door je arts. En het is belangrijk om de oorzaak van je pijn te vinden. Zo kan je van je pijn verlost raken, weer trainen en vooral complicaties en verdere schade vermijden. Dus: maak een afspraak en laat je grondig onderzoeken!
Hoe meer de arts over je klachten weet, des te beter kan hij of zij je helpen. Beantwoord liefst op voorhand al volgende vragen:

  • Wanneer is de pijn voor de eerste keer opgetreden?
  • In welke situaties ondervind je pijn?
  • Wat voor pijn voel je precies?
  • Heb je al eens knieproblemen gehad?
  • Hoe intensief doe je aan sport?
  • Heb je al iets geprobeerd om de pijn te bestrijden?
  • Zo ja, wat en hielp dat?

Al naar gelang de diagnose kan je arts ook de geschikte behandeling voor jou aanraden.

PIJN IN DE KNIEHOLTE? KNEE SLEEVE!

Verbetert de diepteperceptie van je kniegewricht.

Ontdek Knee Sleeve!

Wat te doen bij pijn in de knieholte?

In afwachting van het consult of bij lichte pijn helpt verwarmen of koelen als eerstehulpmaatregel. Maar welke van de twee dan? Als de klachten veroorzaakt worden door een ontsteking, helpt koude. Neem een coldpack of ijskompres en wikkel die in een handdoek. Zo raken je huid en weefsel niet beschadigd door de koude. Koel je knie niet te lang aan een stuk. Twintig minuten is het maximum.

Als het daarentegen spierproblemen zijn die de pijn veroorzaken, is warmte de juiste keuze. Ook hier geldt: verwarm niet te heet en niet te lang. Als je niet zeker bent of warmte dan wel koude de goede keuze is, luister dan goed naar je lichaam. Begin bij twijfel niet te experimenteren.

Zolang onduidelijk is wat precies de pijn in je knieholte en/of kuit veroorzaakt, moet je natuurlijk voorzichtig zijn met je knie en haar ontlasten. Als de pijn hevig is, betekent dat eenduidig: je hardlooptraining moet opgeschort worden. Bij lichte pijn kan je voorzichtig proberen hard te lopen. Begin echter met een laag tempo en let goed op hoe je knie aanvoelt.

Bandage en compressie voor meer bescherming

Als je arts blessures aan het weefsel heeft uitgesloten en je ondanks lichte klachten rustig wilt trainen, kan extra ondersteuning hulp bieden. Met een Knee Sleeve, de Compression Knee Support, wordt door gematigde compressie de proprioceptie van de gewrichten en de spieraansturing verbeterd. Dat geeft je een beschermd gevoel tijdens het hardlopen en helpt om verkeerde belasting te vermijden.

Haal ondersteuning voor je knie in huis!

Wil je verkeerde belastingen voorkomen en tegelijkertijd je prestaties verbeteren? De Bauerfeind Sports Compression Knee Support kan je daarbij helpen.

Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Haal nog meer uit je training!
De Bauerfeind Sports Compression Knee Support is speciaal ontwikkeld voor jouw sport en verbetert de stabiliteit in je knie dankzij gematigde compressie. Haal nu je Compression Knee Support in huis!

Uit je kniepijn zich op een andere manier?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Komt uw kniepijn op een andere manier tot uiting of misschien niet door het sporten? Informeer u dan over andere mogelijke oorzaken in het themagebied Kniepijn van onze Bauerfeind Medical collega's!

Naar Bauerfeind Medical