Twee lopers in witte hardloopjassen en met korte broek rennen over een steiger naar de bank

Kniepijn tijdens het hardlopen

Diagnose: Patellofemoraal pijnsyndrom

Symptomen, oorzaken - behandeling

Stekende pijn aan de voorkant van de knie onder de knieschijf is het klassieke symptoom van het patellofemoraal pijnsyndroom, ook wel 'jumper's knee' genaamd. Laat je als hardloper echter niet misleiden door de term, want afhankelijk van je hardloop- en trainingsstijl kan het je net zo goed overkomen.

Wat is het patellofemoraal pijnsyndroom?

De patella is een pees die over de knieschijf loopt en de bovenbeenspier met het scheenbeen verbindt. Zodra het kniegewricht beweegt, wordt de patellapees belast. Ze krijgt dus heel wat te verduren. Bij een aanhoudende overbelasting wordt het dan vroeg of laat te veel en raakt de patellapees geïrriteerd. Als de irritatie niet na korte tijd vanzelf verdwijnt en chronisch wordt, kunnen zich door slijtage zogenaamde 'degeneratieve' veranderingen voordoen en is er sprake van het patellofemoraal pijnsyndroom.

Bij volleyballers en basketballers wordt de patellapees vooral belast door de snelle start- en stopbewegingen, het plotseling veranderen van richting en de sprongen. Vandaar de naam 'jumper's knee'. Ook tijdens het hardlopen maak je eigenlijk vele kleine sprongen. Daarom zijn hardlopers net zo min bestand tegen deze aandoening: als regelmatig te veel van de knie wordt gevergd door verkeerde belasting bij het hardlopen, kan de patellapees eveneens geïrriteerd raken. Misschien ben je te enthousiast aan je training begonnen en heb je in de flow je krachten overschat. Misschien ben je te lang onderweg geweest op heuvelachtig terrein. Of misschien heb je lang en vaak op een erg harde ondergrond zoals asfalt gelopen. Controleer ook je hardloopschoenen, want als die niet meer in orde zijn, kunnen ze hun functie niet naar behoren vervullen en zijn ze aan vervanging toe.

Extra voorzichtigheid is geboden wanneer je al gediagnosticeerd bent met een minder rekbare patellapees, een hoogstand van de knieschijven (patella alta) of een aangeboren bandzwakte. In die gevallen ben je ook gevoelig voor het patellofemoraal pijnsyndroom.

Symptomen: hoe herken ik het patellofemoraal pijnsyndroom?

De ontsteking van de patellapees maakt zich kenbaar door pijn aan de knieschijf en eronder. We raden ten sterkste aan om door je arts te laten onderzoeken of je daadwerkelijk het patellofemoraal pijnsyndroom hebt of dat de pijn een andere oorzaak heeft. Kniepijn mag je in geen geval afdoen als iets onbenulligs. Als je een geïrriteerde patellapees negeert en je knie sterk blijft belasten, kan de pees zelfs deels of volledig scheuren.

PATELLAR TENDINITIS? KNIEBAND KNEE STRAP!

Verbetert de sensorimotorische functie van uw knie en helpt blijvende klachten te voorkomen.

Ontdek Knee Strap!

Wat helpt bij het patellofemoraal pijnsyndroom?

Bij een acute ontsteking van de patellapees helpen vooral rust en ontlasting. Afhankelijk van de ernst van de irritatie moet je zes tot twaalf weken stoppen met hardlopen en je kniegewricht zoveel mogelijk sparen. Je arts kan je pijnstillers en ontstekingsremmers voorschrijven ter behandeling. Fysiotherapie met stretchoefeningen en massages komen het genezingsproces eveneens ten goede.

Met bandage weer aan het trainen

Na de rustperiode kun je langzaam weer beginnen met trainen. Hervat je training echter niet op het niveau waarop je hebt moeten stoppen. Vooral gepassioneerde lopers hebben het daar moeilijk mee. Denk eraan dat je lichaam een beetje tijd nodig heeft na de trainingspauze. Begin liefst met rustig joggen en verhoog de intensiteit langzaam. Om een nieuwe irritatie te voorkomen is het bovendien een goed idee om een patellastrap te dragen. De Bauerfeind Sports Knee Strap zit meteen onder je knie en kan comfortabel gedragen worden zonder dat ze verschuift. Bij de hardlooptraining ondersteunt en ontlast ze gericht de patellapees, zodat je al snel weer kunt trainen als tevoren en geen nieuwe klachten krijgt.

Leer meer

Patellofemoraal pijnsyndroom: zo helpt de Knee Strap je

Een verkeerde of overmatige belasting van het kniegewricht kan irritatie veroorzaken aan de patellapees. De Bauerfeind Sports Knee Strap zorgt voor een gerichte ontlasting, zodat je weer kunt hardlopen. Hoe dat precies werkt, lees je hier.

Hoe precies, kunt u hier te weten komen.

Uit je kniepijn zich op een andere manier?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Komt uw kniepijn op een andere manier tot uiting of misschien niet door het sporten? Informeer u dan over andere mogelijke oorzaken in het themagebied Kniepijn van onze Bauerfeind Medical collega's!

Naar Bauerfeind Medical