Twee lopers rennen snel door de kreupelhout met een lichte afbeelding vervaging

Kniepijn tijdens het hardlopen

Kniepijn aan de binnenkant

Pes Anserine Bursitis: Oorzaken, symptomen - behandling

Pijn aan de binnenkant van de knie, ook onder het kniegewricht aan de binnenzijde van het onderbeen, die zich voordoet na het joggen of bij het stretchen... vele hardlopers kennen die klachten. Vaak luidt de diagnose dan 'pes anserine bursitis'. Wat houdt deze moeilijke term in? Bij pes anserine bursitis is de peesaanhechting aan de binnenkant van de scheenbeenkop ontstoken.

Wat is pes anserine bursitis en hoe ontstaat het?

Pes anserinus is de naam van een peesstructuur bestaande uit de pezen van drie spieren: de musculus semitendinosus, de musculus gracilis en de musculus sartorius. Er is sprake van pes anserine bursitis, wanneer de peesaanhechting aan de binnenkant van de scheenbeenkop ontstoken is. Die ontsteking ontstaat in de meeste gevallen door een verkeerde belasting van het been. Als je bijvoorbeeld lang op een hellende of instabiele ondergrond onderweg bent, wordt het been overmatig belast. Een soortgelijk fenomeen doet zich voor bij een onbalans van de spieren. Maar ook versleten hardloopschoenen of een slechte hardlooptechniek kunnen pes anserine bursitis veroorzaken.

Iedereen kan erdoor getroffen worden: van beginners die hun ideale hardlooptechniek nog niet gevonden hebben en uit enthousiasme over hun grens gegaan zijn, tot profs die zo sterk op hun training gefocust zijn dat ze bepaalde factoren uit het oog verliezen.

Heb je pijn aan de binnenkant van je knie, scheenbeen of onderbeen? Werp dan een kritische blik op je hardlooptraining en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat voor trajecten leg je af de laatste tijd? Is het terrein heuvelachtig, oneffen of ben je misschien veel in het bos onderweg?
  • Zijn je spieren sterk genoeg voor de trails die je doet?
  • Zijn je hardloopschoenen nog in orde?
  • Hoe zit het met je hardlooptechniek?

Belangrijk: of de kniepijn echt veroorzaakt wordt door pes anserine bursitis, kan enkel met zekerheid worden vastgesteld door een arts. Bij langdurige pijn moet je daarom absoluut een arts raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

PES ANSERINE BURSITIS? KNIEBRACE KNEE SUPPORT!

Stabiliseert je spieren en verbetert de coƶrdinatie van je knie.

Ontdek Knee Support!

Wat te doen bij kniepijn aan de binnenkant?

Zoals eigenlijk altijd bij pijn ter hoogte van de knie geldt ook bij pes anserine bursitis: schakel een tandje lager en gun je lichaam wat rust, ontlasting en ontspanning. Het is de bedoeling om je knie bijna niet, of zo weinig mogelijk te belasten. Probeer om pijnlijke activiteiten zo veel mogelijk te vermijden. Doorgaans helpt het ook om de plek die pijn doet te koelen, bijvoorbeeld met een coldpack gedurende 20 minuten.
Indien nodig kan je arts je bovendien ontstekingsremmende medicatie of zalven voorschrijven. Die kunnen helpen het genezingsproces te bespoedigen en de pijn te verzachten.
Ook fysiotherapie is een mogelijke behandeling die je met je arts moet bespreken, want gerichte beweging kan het ziekteverloop positief beĆÆnvloeden. Daarbij wordt doorgaans de focus gelegd op de training van de beenas, de stabilisering van de romp en het bekken en op stretchoefeningen.

Met kniebandages het genezingsproces ondersteunen

Pes anserine bursitis: zo helpt een bandage je

Natuurlijk wil je zo snel mogelijk van je pijn af raken en weer gaan hardlopen. Wanneer je je training hervat, kan het dragen van een kniebandage je helpen. Deze stabiliseert je knie en beschermt tegen nieuwe overbelasting, ook na je comeback.

Bij pes anserine bursitis heeft je knie stabiliteit en ondersteuning nodig. En dat is precies wat onze Sports Knee Support je biedt. Hier lees je meer over wat deze bandage kan doen voor je hardlooptraining.

Hoe precies, leggen we hier uit

Uit je kniepijn zich op een andere manier?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Komt uw kniepijn op een andere manier tot uiting of misschien niet door het sporten? Informeer u dan over andere mogelijke oorzaken in het themagebied Kniepijn van onze Bauerfeind Medical collega's!

Naar Bauerfeind Medical