Twee lopers lopen een klein meer over een bosbodem met veel wortels op de achtergrond

Kniepijn tijdens her hardlopen

Diagnose: Lopersknie

Symptomen, oorzaken - behandeling

Als je bij het hardlopen kniepijn hebt aan de buitenkant, wijst dat in alle waarschijnlijkheid op een lopersknie. De lopersknie, ook wel runner's knee of ITBS-syndroom genaamd, is immers een van de vaakst voorkomende klachten onder hardlopers. Het symptoom is doorgaans hevige, stekende pijn aan de buitenkant van de knie. Soms is de knie zelfs gezwollen, rood en warm. Wat begint met een irritatie, groeit al snel uit tot een pijnlijk probleem als je blijft hardlopen: De kniepijn tijdens het hardlopen breidt zich uit naar pijn bij dagelijkse belasting zoals de trap op lopen. In het ergste geval doet elke stap pijn.

Welke oorzaken heeft een lopersknie?

De oorzaak van een lopersknie is meestal overbelasting. Een punt dat bijzonder veel belasting te verduren krijgt tijdens het hardlopen, bevindt zich langs de buitenkant boven de knie, aan een knobbel van het bovenbeen. Over deze knobbel loopt de tractus iliotibialis (ITBS), een peesplaat van de fascia lata, via de knie tot aan het scheenbeen. Door de voortdurende buig- en strekbewegingen van het kniegewricht bij het hardlopen ontstaat er druk en wrijving aan de knobbel. Wanneer die druk en wrijving te sterk worden, raakt de tractus iliotibialis geĆÆrriteerd en ontstaat na een tijdje een lopersknie.
De lopersknie is dus een teken van overbelasting en hangt af van verschillende factoren. Daartoe behoren vooral de trainingsintensiteit, de ondergrond en de individuele anatomische kenmerken. Wil je de oorzaken van je lopersknie uitpluizen? Stel jezelf dan zeker onderstaande vragen:

  • Heb je te hard getraind?
  • Zijn je hardloopschoenen al oud of is het model niet ideaal voor je voeten?
  • Heb je veel op heuvelachtige trails en bergaf hardgelopen?
  • Zijn je spieren te zwak?
  • Heb je voldoende gestretcht?

Vooral beginnende joggers gaan vaak te enthousiast van start met hardlopen, voeren hun trainingsintensiteit te snel op en herstellen te kort. Maar ook meer ervaren, ambitieuze hardlopers die hun record willen verbreken of zich voorbereiden op het komende marathonseizoen, vergeten soms naar hun lichaam te luisteren en gaan dan te ver.

LOPERSKNIE? KNIEBRACE KNEE SUPPORT!

Stabiliseert je spieren en verbetert de coƶrdinatie van je knie.

Ontdek Knee Support

Wat te doen bij een lopersknie?

Ook al hoor je het niet graag: bij kniepijn moet je in de eerste plaats rusten. Als onmiddellijk hulpmiddel tegen acute pijn helpt koelen met een coldpack of ijs. Wikkel de pack of het ijs daarbij in een handdoek, zodat de huid en het weefsel geen schade oplopen door de koude. Kleine tip: een zak met diepgevroren erwten helpt ook prima om de knie te koelen. De knie mag niet te lang na elkaar gekoeld worden: maximaal twintig minuten is een goede richtlijn. Daarna moet je een pauze inlassen. Meermaals per dag koelen helpt zo om de ontsteking en de pijn te verminderen.

Om twijfel uit te sluiten, moet een arts je knie onderzoeken en zo de diagnose lopersknie met zekerheid vaststellen. Hij of zij kan je indien nodig ook ontstekingsremmers voorschrijven, bijvoorbeeld in zalfvorm, die het genezingsproces bevorderen.

Wat ook helpt tegen een lopersknie, zijn lichte oefeningen om de spieren te stretchen en te verstevigen. Ze kunnen ervoor zorgen dat je knie weer fit wordt. Maar let op dat je niet overdrijft! Bespreek liefst met je arts welke oefeningen goed voor je zijn en laat je indien nodig doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Met ondersteuning weer aan het hardlopen

Rust, koeling, ontstekingsremmers en oefeningen tegen je lopersknie: daarmee doe je veel goeds voor je lichaam. Om het genezingsproces nog meer te ondersteunen, helpt bovendien het dragen van een kniebandage. Ze ondersteunt en ontlast je knie en kan de pijn verzachten. Dat is vooral belangrijk in het begin, wanneer de klachten erg hevig zijn en je beweeglijk wilt blijven in het dagelijks leven.

Wanneer je dan weer begint met trainen, blijft de bandage niet alleen extra stabiliteit verlenen, ze voorkomt ook nieuwe overbelastingen en zelfs blessures. Zo is de kans groot dat je knie weer helemaal in topvorm raakt.

Leer meer

Lopersknie: zo helpt een bandage je

Een lopersknie wijst eenduidig op overbelasting. Met een bandage bied je jouw knie extra stabiliteit en kan je langzaam weer beginnen te bewegen.

Hoe werkt dat precies? Leer hier meer!

Uit je kniepijn zich op een andere manier?

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Komt uw kniepijn op een andere manier tot uiting of misschien niet door het sporten? Informeer u dan over andere mogelijke oorzaken in het themagebied Kniepijn van onze Bauerfeind Medical collega's!

Naar Bauerfeind Medical