Kniepijn tijdens her hardlopen
Diagnose: Lopersknie
Symptomen, oorzaken - behandeling
De oorzaak van een lopersknie is meestal overbelasting. Een punt dat bijzonder veel belasting te verduren krijgt tijdens het hardlopen, bevindt zich langs de buitenkant boven de knie, aan een knobbel van het bovenbeen. Over deze knobbel loopt de tractus iliotibialis (ITBS), een peesplaat van de fascia lata, via de knie tot aan het scheenbeen. Door de voortdurende buig- en strekbewegingen van het kniegewricht bij het hardlopen ontstaat er druk en wrijving aan de knobbel. Wanneer die druk en wrijving te sterk worden, raakt de tractus iliotibialis geïrriteerd en ontstaat na een tijdje een lopersknie.
De lopersknie is dus een teken van overbelasting en hangt af van verschillende factoren. Daartoe behoren vooral de trainingsintensiteit, de ondergrond en de individuele anatomische kenmerken. Wil je de oorzaken van je lopersknie uitpluizen? Stel jezelf dan zeker onderstaande vragen:
- Heb je te hard getraind?
- Zijn je hardloopschoenen al oud of is het model niet ideaal voor je voeten?
- Heb je veel op heuvelachtige trails en bergaf hardgelopen?
- Zijn je spieren te zwak?
- Heb je voldoende gestretcht?
Vooral beginnende joggers gaan vaak te enthousiast van start met hardlopen, voeren hun trainingsintensiteit te snel op en herstellen te kort. Maar ook meer ervaren, ambitieuze hardlopers die hun record willen verbreken of zich voorbereiden op het komende marathonseizoen, vergeten soms naar hun lichaam te luisteren en gaan dan te ver.
LOPERSKNIE? KNIEBRACE KNEE SUPPORT!
Stabiliseert je spieren en verbetert de coördinatie van je knie.
Rust, koeling, ontstekingsremmers en oefeningen tegen je lopersknie: daarmee doe je veel goeds voor je lichaam. Om het genezingsproces nog meer te ondersteunen, helpt bovendien het dragen van een kniebandage. Ze ondersteunt en ontlast je knie en kan de pijn verzachten. Dat is vooral belangrijk in het begin, wanneer de klachten erg hevig zijn en je beweeglijk wilt blijven in het dagelijks leven.
Wanneer je dan weer begint met trainen, blijft de bandage niet alleen extra stabiliteit verlenen, ze voorkomt ook nieuwe overbelastingen en zelfs blessures. Zo is de kans groot dat je knie weer helemaal in topvorm raakt.
Lopersknie: zo helpt een bandage je
Een lopersknie wijst eenduidig op overbelasting. Met een bandage bied je jouw knie extra stabiliteit en kan je langzaam weer beginnen te bewegen.
Patellar Tendinitis
Pijn aan de voorkant of onder de knie duidt vaak op patellapeesontsteking. Leer meer over hoe het ontstaat en waar je rekening mee moet houden als je gaat hardlopen.
Pes Anserinus Syndroom
Wanneer hardlopers pijn ervaren in het binnenste tibiale plateau, is de diagnose vaak het pes anserinus syndroom. Meer informatie over oorzaken, symptomen en behandeling vindt u hier.
Pijn in de Knieholte
Pijn aan de achterkant van de knie is in het begin vaak verwarrend. Wat er achter zit en wat u eraan kunt doen, hebben we hier samengevat.
Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Komt uw kniepijn op een andere manier tot uiting of misschien niet door het sporten? Informeer u dan over andere mogelijke oorzaken in het themagebied Kniepijn van onze Bauerfeind Medical collega's!