Een vrouw en een man met blauwe kniebars rennen een straat boven een grote stad

Hardlopen

Hardlooptraining

Betere prestatie, maximale bescherming en waardevolle tips

Voor je perfecte loopsessie moet alles vlekkeloos op elkaar zijn afgestemd. Je hebt nodig: een uitstekend getraind uithoudingsvermogen, sterke spieren en natuurlijk de juiste uitrusting. Dan ervaar je de 'Runners high' – dat euforische gevoel waardoor je denkt onoverwinnelijk te zijn en eeuwig zou kunnen blijven doorlopen. Ontdek nu alles over trendy hardloopkleding en de functionele must-haves van Bauerfeind Sports voor je beste prestatie tijdens training en wedstrijd!

Hardlopen voor de immuunafweer: overdrijf het niet en rust je goed uit!

Vooral in het koude en griepseizoen is regelmatige hardlooptraining zinvol. Lichte lichamelijke inspanning verhoogt het aantal natural killer cellen die door ziekteverwekkers geïnfecteerde cellen herkennen en doden. Ook het aantal B-lymfocyten neemt toe. Deze zijn in staat om de afgifte van antilichamen te stimuleren door de vorming van plasmacellen.

Fysieke versterking door mentale balans

De mentale component speelt hierbij ook een belangrijke rol. Omdat regelmatig hardlopen stress vermindert, vermindert het ook stresshormonen zoals adrenaline, noradrenaline en cortisol, die het lichaam vrijwel constant in een ontstekingsreactie brengen en het immuunsysteem kunnen overbelasten.

Meer is niet altijd beter!

Maar zoals met zoveel dingen in het leven hangt het versterken van de immuunafweer ook af van de intensiteit van de training. Hoewel het lichaam een bepaalde hoeveelheid lichaamsbeweging nodig heeft om de immuunafweer te stimuleren (experts raden 30-60 minuten duurtraining aan, ongeveer drie tot vijf keer per week), lopen mensen die te vaak of te intensief trainen het risico dat de training zelf een stressfactor wordt - en dus meer kwaad dan goed doet voor het immuunsysteem.

Goed uitrusten en door de neus ademen

Het is geen geheim dat katoenen kleding bijvoorbeeld zweet niet snel naar buiten kan afvoeren, waardoor het lichaam relatief snel afkoelt. Zorg er dus - vooral in de herfst en winter - voor dat je functionele kleding van hoge kwaliteit draagt en voeg mutsen, handschoenen of gewrichtsbeschermers en compressiesokken toe aan je trainingsoutfit. Adem in het koude seizoen door de neus, omdat dit de koude lucht genoeg tijd geeft om op te warmen voordat het de luchtwegen bereikt. Een lichte sjaal, omslagdoek of multifunctionele buissjaal ondersteunt dit en zou je altijd bij je moeten hebben, vooral tijdens langere runs.

Blonde vrouw met een witte sporttrui kijkt rechtstreeks in de camera

Waarom functionele hardloopkleding belangrijk is

Voor elk seizoen en elke loopdiscipline is er de geschikte hardloopkleding. Want een optimale sportuitrusting is meer dan 'alleen maar' goede loopschoenen. Functionele sportkleding neemt lichaamszweet op en ondersteunt de vochtregulatie. Hoogwaardige hardloopkleding van functionele vezels van topfabrikanten zoals Nike, Gore Running Wear en adidas is een vereiste.

De voordelen: je lichaamstemperatuur wordt gereguleerd, je behoudt een droog huidgevoel en de kleding plakt niet tegen je huid aan. Naast de gebruikte materialen van de hardloopkleding is ook de pasvorm belangrijk: de uitrusting mag niet insnijden, schuren of knellen.

De juiste hardloopkleding kan ook blessures voorkomen en al tijdens het hardlopen de regeneratie van de spieren ondersteunen. Om goed te kunnen hardlopen, moeten namelijk spieren, banden en de gehele bloedsomloop harmonieus samenwerken.

Hardloopkleding – must-haves voor je training

Of je nu net wilt leren joggen, je voorbereidt op een halve marathon of zelfs al een marathon loopt, het maakt niet uit – met de juiste hardloopuitrusting ben je klaar om nieuwe PR's neer te zetten.

Essentials voor je hardlooptraining: schoenen, broek en T-shirt

Loopschoenen: hardloopschoenen zijn het meest belangrijke onderdeel van je hardloopkleding. Ze moeten perfect passen bij de stand (dus hoe je loopt) en vorm van je voeten en alle spieren, pezen en het bandapparaat ondersteunen. Daarbij heeft elk soort terrein zijn eigen type schoen nodig, die je daarop moet afstemmen. Als trailrunner heb je bijvoorbeeld hardloopschoenen met meer profiel nodig dan bij hardlopen op asfalt. Voor urban runners is daarentegen een sterkere demping belangrijker dan voor hardlopers in het bos.

Hardloopbroek: bij het joggen is een ademende broek, die het vocht naar buiten toe afvoert, het meest geschikt. Let op een comfortabele pasvorm. De broek mag niet insnijden en naden mogen niet schuren.

Hardloop-T-shirt: een goed hardloop-T-shirt behoort tot elke basisuitrusting. Het transporteert vocht naar buiten, beschermt tegelijkertijd tegen de wind en zorgt zodoende voor een hoog comfort. Belangrijk zijn de platte naden, die niet tegen de huid schuren. Hoogwaardige hardloop-T-shirts bieden veel bewegingsvrijheid en garanderen een goed bewegingsverloop. Reflecterende elementen verbeteren de zichtbaarheid bij slechte lichtomstandigheden.

Hardloopjack: om ook op koude en natte dagen te kunnen trainen, heb je een hardloopjack nodig. Dit beschermt je tegen wind, kou en regen. Voor het tussenseizoen, wanneer een hardloop-T-Shirt te koud en een hardloopjack te warm is, kies je voor een hardloopbodywarmer.

Het maakt niet uit welk weer het wordt: met de loopkleding van Bauerfeind Sports kun je altijd alles geven.

Joggen met kniebandages voor meer stabiliteit en tegen kniepijn

Tijdens het hardlopen werken enorme krachten op de gewrichten, vooral op je knieën. Om kniepijn te voorkomen en voor een optimale ondersteuning met een maximale bewegingscontrole, is de Bauerfeind Sports Knee Support de geschikte bandage. Ook wanneer je tijdens het hardlopen kniepijn hebt of weer met hardlopen wilt beginnen na een knieoperatie, helpen deze stevige, onverslijtbare kniebandages je bij de verbetering van je bewegingscontrole en beschermen ze je tegen overbelasting. Tegelijkertijd masseren de geïntegreerde pelotten bij elke beweging je banden, pezen, spieren en het bindweefsel, waardoor ook je sensomotoriek positief wordt beïnvloed. Op deze manier voorkom je risico's op blessures en kniepijn neemt sneller af.

Ontdek meer over hoe je tijdens het hardlopen kniepijn voorkomt en je spieren en bandapparaat ondersteunt! Kniebandage voor pijnvrij hardlopen.

Lees meer

Zwikken en bandletsels voorkomen: met enkelbandages

Een ongeluk zit in een klein hoekje: een steen, een wortel, heel even niet goed opgelet en meteen heb je je enkel verzwikt bij het hardlopen. De Bauerfeind Sports Ankle Support Dynamic is ontwikkeld om het risico hierop en zware blessures aan het spronggewricht te minimaliseren. De enkelbandage is extreem licht en dankzij de 3D-Airknit-technologie ga je niet onnodig zweten. Met de innovatieve functiezones van de spronggewrichtsbandage hoef je desondanks niet aan bewegingsvrijheid in te boeten en kun je je concentreren op nieuwe PR's.

Hier lees je meer over hoe je je spronggewrichten kunt stabiliseren tijdens het hardlopen.

Lees meer

Verhoging van het prestatievermogen door de Compression Sleeves Upper Leg onder een hardloopbroek

Met de Bauerfeind Sports Compression Sleeves Upper Leg activeer je je bovenbeenspieren. De sleeves werken volgens hetzelfde principe als de Lower Leg-varianten en stimuleren met een gerichte druk de doorbloeding. Draag de sleeves gewoon onder je hardloopbroek! Dankzij het zeer elastische breiwerk en de goede pasvorm zitten de Compression sleeves als een tweede huid en je voelt ze zelfs niet onder de strak zittende hardloopbroek.
De Compression Sleeves Lower/Upper Leg ondersteunen je in drie fases:

  • Bij de warming-up
  • Bij het leveren van je maximale prestatie
  • Bij de regeneratie van je spieren

Ontdek nu hoe je de spierwerking van je bovenbenen verbetert met compressie!

Lees meer

Een betere spierwerking van de kuiten bij hardlopen met de Compression Sleeves Lower Leg

Het dragen van de Bauerfeind Sports Compression Sleeves Lower Leg verhoogt de doorbloeding en verbetert zodoende je spierwerking dankzij een gedoseerde compressie. Tijdens het hardlopen worden je onderbenen optimaal van zuurstof voorzien. De spieren warmen sneller op en je voorkomt pijn in je kuiten tijdens het hardlopen. Daardoor blijf je langer presteren en genereer je beter. Ook voorkom je daarmee spierpijn.

Lees hier over de voordelen van de must-have-uitrusting!

Lees meer

Het maakt niet uit welk weer het wordt: met de loopkleding van Bauerfeind Sports kun je altijd alles geven.