Vrouw in een wit hardloopjasje joggingen met zelfs sneeuwveld op de achtergrond, kleine bossen en open plek om te wisselen

Hardlopen

Hardlopen in de Winter

Een energieboost tijdens het koudste seizoen

Kan je in de winter hardlopen? Natuurlijk, dat is juist heel goed voor je! Beweging doet immers vooral goed op de korte en vaak sombere dagen. Natuurlijk zijn er een paar dingen die je in gedachten moet houden bij alle extreme weersomstandigheden, bijvoorbeeld ook bij grote hitte. Daar zullen we het hier over hebben; evenals over de juiste uitrusting voor jouw winterrun.

Te koud? Niet met de juiste uitrusting!

Anna Hahner in een geel pak in het winterlandschap

Met deze hardloopkleding kan je zelfs bij temperaturen iets onder het vriespunt op pad en kan de kou je niet deren:

  • Bovenlichaam volgens het "ui-principe" In plaats van een zeer dikke laag kleding te dragen, combineer je verschillende dunnere lagen, elk met een verschillende functie.
  • De basislaag moet voor wat warmte zorgen en zweet snel van het lichaam afvoeren zodat je niet afkoelt. Deze moet dus nauwsluitend en ademend zijn. De basislaag kan bestaan uit functioneel ondergoed, merinowol of een gewoon functioneel hardloopshirt zoals je dat in de zomer draagt.
  • De tweede laag ("thermische laag") zorgt voor warmte en isolatie. Fleece of een longsleeve van functionele vezels die tot over de polsen reikt, is daarvoor geschikt. Maar overdrijf niet: Als die laag te dik is, zal je sneller gaan zweten dan je zou willen.
  • De deklaag of "weerlaag" moet je beschermen tegen wind en vocht en toch zo ademend mogelijk zijn om je zweet af te geven aan de omgeving. Een goede softshelljas is geschikt voor de meeste omstandigheden.
  • Lange hardloopbroek:Zelfs als je bijzonder zomers ingesteld bent en niet al te gevoelig bent voor de kou, is een lange broek aan te bevelen tijdens het hardlopen in de winter. Die moet bij voorkeur gemaakt zijn van functionele vezels, zodat zweet snel naar buiten kan worden afgevoerd. Door het hele been te bedekken, warmen je kuit- en dijspieren sneller op en voorkom je verrekkingen.Je maakt je loopoutfit compleet door onzeSports Compression Sleeves Upper LegenLower Leg te dragen.
  • Muts of hoofdband: Ook al is het een mythe dat het lichaam het grootste deel van zijn warmte afgeeft via het hoofd, toch is het zinvol om een muts of hoofdband te dragen tijdens je winterloop als je iets langer gaat lopen. Vooral je oren zullen je dankbaar zijn...! Geen zorgen: speciale hardloopmutsen van functionele vezels zorgen ervoor dat je niet te veel zweet onder je hoofddeksel.
  • Nekwarmer of loopsjaal: bij winterse koude temperaturen is een nekwarmer onmisbaar. Het beschermt niet alleen de gevoelige hals en borststreek tegen afkoeling, maar vormt ook een barrière voor de mond om te voorkomen dat de ijskoude lucht rechtstreeks in de luchtwegen terechtkomt, wat pijn of acute ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken.
  • Hoofdlamp en reflectoren: Zien en gezien worden - dat geldt niet alleen voor de jetset, maar ook op donkere straten en wegen. Vooral als je van plan bent door het bos of over bergpaden te gaan hardlopen, kun je niet zonder hoofdlamp. Dankzij de led-technologie zijn veel modellen zuinig in energieverbruik en bereiken ze opmerkelijke verlichtingsafstanden van meer dan 100 meter. Reflectoren zijn altijd belangrijk in het donker, vooral als je in de stad en in de buurt van drukke wegen bent.
  • Handschoenen: hardlopen met handschoenen maakt een dunnere bovenkleding met korte mouwen mogelijk en beperkt daardoor minder je armbewegingen. Belangrijkste regel: als je handen warm zijn, is je hele lichaam warm. Je verliest veel warmte via je handen en koude handen zijn erg oncomfortabel. Als het nodig is, kunnen handschoenen snel worden uitgetrokken en zijn ze gemakkelijk te dragen.

Als je je zo bedekt, hoef je niet bang te zijn dat je lichaam te snel afkoelt, vooral zodra je jouw innerlijke "motor" aan het draaien brengt door te lopen. Houd altijd rekening met het lichaamseigen opwarmingseffect voordat je naar een te dikke donsjas grijpt. Hardloopexpert Volker Haußmann zegt zelfs: "Het is oké om het de eerste vijf minuten van het hardlopen een beetje koud te hebben, daarna is je lichaam voldoende opgewarmd."

Hahner Twins rennen met rugzakken door een winterlandschap
Vrouw in een wit hardloopjasje joggt op een met sneeuw bedekt pad tussen bomen en kijkt naar de camera

Uitgebreide opwarming en coolingdown in de warmte

Vooral bij koud weer moet je oppassen dat je jouw spieren niet te snel te veel belast. Vanwege de lage buitentemperaturen is een zorgvuldige opwarming des te belangrijker. Licht stretchen en zeer langzaam inlopen verminderen het risico op spierblessures en worden daarom in de winter sterk aangeraden.

Door de verhoogde bloedcirculatie warmen je spieren ook sneller op en zijn ze dus in elke situatie beter beschermd tegen blessures. Onze Run Performance Compression Socks geven je extra ondersteuning met Targeted Compression en slimme functiezones om je voeten te beschermen.

De coolingdown na de training kan indien nodig iets korter zijn. Een ontspannen loopje van tien minuten na de training helpt de ongewenste metabolische eindproducten te verwijderen en voorkomt zo spanning en spierpijn de volgende dag.

Daarna is de algemene regel: ga zo snel mogelijk de warmte in en trek je vochtige kleren uit om een verkoudheid of griep te voorkomen. Daarna kan je nog wat stretchen om de beweeglijkheid van je spieren en ligamenten te behouden.

Niet vergeten te drinken!

Anders dan in de zomer is ons dorstgevoel in de koude wintermaanden over het algemeen zwak. Het kan snel gebeuren dat je jezelf niet voldoende hydrateert, zelfs na een lange loopsessie. Je lichaam heeft al warmte verloren door zijn tijd in de ijzige lucht, drink daarom warme thee indien mogelijk. Tip: herinner jezelf eraan om te drinken door je kopje of theepot en theezakje klaar te zetten vlak voordat je gaat lopen. Als je thuiskomt, hoef je dus alleen maar heet water uit te schenken - en je kunt ontspannen.

Hardlopen in de winter: zeker nu een goed idee!

Meisje met rugzak kijkt naar een besneeuwd bos

Zelfs als je geen fan bent van hardlopen, zijn er heel goede redenen om af en toe je loopschoenen aan te trekken. Regelmatig kleine stukjes lopen helpt je immuunsysteem om bacteriën en virussen nog beter te bestrijden en zorgt ervoor dat je in het algemeen alerter en meer geconcentreerd voelt.

Niet te onderschatten zijn ook het enorm ontspannende effect en de krachtige motivatieboost die hardlopen biedt. Studies wijzen er zelfs op dat lichaamsbeweging, en joggen in het bijzonder, een antidepressief effect heeft. Dus in tijden van korte, saaie dagen en tijdens de lockdown biedt hardlopen je een prachtige manier om alles even te vergeten en tegelijkertijd je batterijen op te laden.

Coole producten voor joggen in de winter