Hardlopen
Hardlopen in de Winter
Een energieboost tijdens het koudste seizoen
Met deze hardloopkleding kan je zelfs bij temperaturen iets onder het vriespunt op pad en kan de kou je niet deren:
- Bovenlichaam volgens het "ui-principe" In plaats van een zeer dikke laag kleding te dragen, combineer je verschillende dunnere lagen, elk met een verschillende functie.
- De basislaag moet voor wat warmte zorgen en zweet snel van het lichaam afvoeren zodat je niet afkoelt. Deze moet dus nauwsluitend en ademend zijn. De basislaag kan bestaan uit functioneel ondergoed, merinowol of een gewoon functioneel hardloopshirt zoals je dat in de zomer draagt.
- De tweede laag ("thermische laag") zorgt voor warmte en isolatie. Fleece of een longsleeve van functionele vezels die tot over de polsen reikt, is daarvoor geschikt. Maar overdrijf niet: Als die laag te dik is, zal je sneller gaan zweten dan je zou willen.
- De deklaag of "weerlaag" moet je beschermen tegen wind en vocht en toch zo ademend mogelijk zijn om je zweet af te geven aan de omgeving. Een goede softshelljas is geschikt voor de meeste omstandigheden.
- Lange hardloopbroek:Zelfs als je bijzonder zomers ingesteld bent en niet al te gevoelig bent voor de kou, is een lange broek aan te bevelen tijdens het hardlopen in de winter. Die moet bij voorkeur gemaakt zijn van functionele vezels, zodat zweet snel naar buiten kan worden afgevoerd. Door het hele been te bedekken, warmen je kuit- en dijspieren sneller op en voorkom je verrekkingen.Je maakt je loopoutfit compleet door onzeSports Compression Sleeves Upper LegenLower Leg te dragen.
- Muts of hoofdband: Ook al is het een mythe dat het lichaam het grootste deel van zijn warmte afgeeft via het hoofd, toch is het zinvol om een muts of hoofdband te dragen tijdens je winterloop als je iets langer gaat lopen. Vooral je oren zullen je dankbaar zijn...! Geen zorgen: speciale hardloopmutsen van functionele vezels zorgen ervoor dat je niet te veel zweet onder je hoofddeksel.
- Nekwarmer of loopsjaal: bij winterse koude temperaturen is een nekwarmer onmisbaar. Het beschermt niet alleen de gevoelige hals en borststreek tegen afkoeling, maar vormt ook een barrière voor de mond om te voorkomen dat de ijskoude lucht rechtstreeks in de luchtwegen terechtkomt, wat pijn of acute ademhalingsmoeilijkheden kan veroorzaken.
- Hoofdlamp en reflectoren: Zien en gezien worden - dat geldt niet alleen voor de jetset, maar ook op donkere straten en wegen. Vooral als je van plan bent door het bos of over bergpaden te gaan hardlopen, kun je niet zonder hoofdlamp. Dankzij de led-technologie zijn veel modellen zuinig in energieverbruik en bereiken ze opmerkelijke verlichtingsafstanden van meer dan 100 meter. Reflectoren zijn altijd belangrijk in het donker, vooral als je in de stad en in de buurt van drukke wegen bent.
- Handschoenen: hardlopen met handschoenen maakt een dunnere bovenkleding met korte mouwen mogelijk en beperkt daardoor minder je armbewegingen. Belangrijkste regel: als je handen warm zijn, is je hele lichaam warm. Je verliest veel warmte via je handen en koude handen zijn erg oncomfortabel. Als het nodig is, kunnen handschoenen snel worden uitgetrokken en zijn ze gemakkelijk te dragen.
Als je je zo bedekt, hoef je niet bang te zijn dat je lichaam te snel afkoelt, vooral zodra je jouw innerlijke "motor" aan het draaien brengt door te lopen. Houd altijd rekening met het lichaamseigen opwarmingseffect voordat je naar een te dikke donsjas grijpt. Hardloopexpert Volker Haußmann zegt zelfs: "Het is oké om het de eerste vijf minuten van het hardlopen een beetje koud te hebben, daarna is je lichaam voldoende opgewarmd."
Zelfs als je geen fan bent van hardlopen, zijn er heel goede redenen om af en toe je loopschoenen aan te trekken. Regelmatig kleine stukjes lopen helpt je immuunsysteem om bacteriën en virussen nog beter te bestrijden en zorgt ervoor dat je in het algemeen alerter en meer geconcentreerd voelt.
Niet te onderschatten zijn ook het enorm ontspannende effect en de krachtige motivatieboost die hardlopen biedt. Studies wijzen er zelfs op dat lichaamsbeweging, en joggen in het bijzonder, een antidepressief effect heeft. Dus in tijden van korte, saaie dagen en tijdens de lockdown biedt hardlopen je een prachtige manier om alles even te vergeten en tegelijkertijd je batterijen op te laden.
- Niet te veel en niet te weinig: Let op de juiste kleding. Het is oké om de eerste minuten te rillen.
- Gebruik bij sneeuw en duisternis liever bekende en verlichte routes en paden.
- Extra stabilisatie, bijvoorbeeld met sportbraces.
- Warming-up, cooling-down en na het lopen zo snel mogelijk naar binnen en kleding wisselen.
- Alternatieven zoals indoor traplopen en krachttraining zorgen voor afwisseling, veiligheid en een sterke trainingsprikkel.
- Zoek een loopgroep of een loopmaatje: Samen lopen biedt veiligheid en extra motivatie in de winter.
- Adem door je neus! Zo wordt de koude lucht voorverwarmd.
- Bij zeer lage temperaturen onder 0 graden geen zware inspanningen. Dat is niet goed voor je longen.
- Drink! Drink zeker voor en na het lopen; neem bij lange afstanden iets te drinken mee.
- Na de winterloop is voor de winterloop: Droog je schoenen en kleding, en vergeet ook je herstel niet.
1 Reinsberger, C., & Reinsberger, N. (2020). Sport als Prävention: Fakten und Zahlen für das individuelle Maß an Bewegung. Deutsches Ärzteblatt, 117(49), 849-856.
2 Ärzte Zeitung. (2023, 7. Oktober). Lauftraining senkt depressive Symptome in Studie so stark wie Antidepressiva. (https://www.aerztezeitung.de/Medizin/Lauftraining-senkt-depressive-Symptome-in-Studie-so-stark-wie-Antidepressiva-443528.html)