Man met enkelverband loopt in schemering over een weide met een hoog gras

Hardlooptraining/p>

Stabiliseer je enkel bij het hardlopen

Koop nu Ankle Support Dynamic!

Verzwikken tijdens het hardlopen? Activeer je spronggewrichten en voorkom blessures!

Je bent net begonnen met je rondje – en plotseling is het gebeurd! Gewoon verkeerd neergekomen en je voet is omgezwikt. Afhankelijk van de ernst van het spronggewrichtsletsel kan de onderbreking meerdere weken duren. Maar ook zonder je voet te verstuiken, kun je pijnklachten aan je spronggewricht krijgen, bijvoorbeeld door overbelasting. Om dit en een spronggewrichtsblessure te voorkomen, heeft Bauerfeind de Sports Ankle Support Dynamic ontwikkeld. Deze sportbandage activeert je spronggewricht en beschermt het tegen vervelende overbelastingsklachten dankzij een verbeterde waarneming van de voet. Bovendien wordt aangeraden je gewrichten sterker te maken met de juiste oefeningen.

Voor je perfecte run – een sterk spronggewricht

Het spronggewricht verbindt het kuitbeen en scheenbeen met de botten van je voet. Het bestaat uit twee gewrichten, het bovenste spronggewricht (BSG) en het onderste spronggewricht (OSG). Samen vormen de deelgewrichten een functionele eenheid voor het doorzakken en optillen en binnenwaarts- en buitenwaartsdraaien van de voet. Een stevig kapselbandapparaat beschermt en stabiliseert daarbij de enkel. Bij het staan, lopen en hardlopen draagt het spronggewricht je volledige lichaamsgewicht en behoort daarmee tot de sterkst belaste gewrichten van het menselijk lichaam. Voor je beste prestatie en maximaal plezier tijdens het hardlopen heb je sterke spronggewrichten nodig.

Drie oefeningen om het spronggewricht sterker te maken

Maak je spronggewrichten sterker en zorg zo voor een betere bescherming van je voet tegen overbelasting en blessures. Wanneer de bewegingen dynamischer worden is dit ook gunstiger voor het afrollen van je voet. De onderstaande oefeningen maken je enkels sterker, verbeteren je loopstijl en laten je sneller lopen!

De hielstand voor sterke voeten

Ga op een afstand van ongeveer 30 centimeter met je rug naar de muur gekeerd staan. De voeten staan op heupbreedte. Leun langzaam achterover, totdat je rug en billen contact hebben met de muur. Trek nu je tenen zo veel mogelijk naar boven richting scheenbeen en laat het gewicht op de hielen rusten. Vervolgens laat je je tenen zakken, totdat ze bijna de grond raken. Herhaal de oefening vijftien keer en voer twee series uit.

De ballensprong voor nog meer kracht

Ga rechtop staan en huppel met beide voeten op de ballen van je voeten. De hielen raken niet de grond aan bij het verend opvangen. Bij de sprong buig je je enkels en trek je de tenen richting scheenbeen. Begin met twintig sprongen per serie, twee series in totaal.

De hielloop voor krachtige voetspieren

Bij deze oefening loop je uitsluitend op je hielen. De ballen van je voeten raken de grond niet aan. Loop ongeveer twintig meter, tussen elke serie van de hierboven beschreven oefeningen in. De loopoefening versterkt en mobiliseert je spronggewricht en je traint het coördinatievermogen van je onderste ledematen.

Blessures tijdens het hardlopen en verzwikken voorkomen – langer trainen met sportbandages

Op hobbelige looptrajecten in de natuur verhogen stenen of wortels het risico dat je voet omzwikt. Het is dan bijzonder zinvol je spronggewricht te stabiliseren met een sportbandage zoals de Bauerfeind Sports Ankle Support. Deze geleidt de voet veilig en bevordert een natuurlijke loopstijl dankzij een verbeterde waarneming van de voet. Want de lichte druk die de sportbandage bij elke beweging uitoefent, verhoogt de bloedcirculatie. Dit zorgt op zijn beurt weer voor een hogere zuurstoftoevoer naar je gewrichten, spieren en pezen. Deze geven voortdurend informatie door aan de hersenen over de intensiteit van de beweging en de stand van de voeten. Vermoeidheidsverschijnselen en overbelastingsklachten nemen af en je loopt langer zonder klachten.

Zodoende activeert de Bauerfeind Sports Ankle Support Dynamic je spronggewricht en versterkt je spieren bij elke beweging. Draag de bandage elke dag bij het trainen en verhoog je prestatiecapaciteit.
Drie goede redenen om je gewrichten te beschermen met een sportbandage:

  • Meer stabiliteit bij het hardlopen
  • Voorkomt vermoeidheidsverschijnselen en overbelastingsklachten
  • Voorkomt pijn in je enkel en spronggewricht

De Sportbandage Ankle Support Dynamic voor je topprestatie

Met een bandage verklein je het risico op een blessure bij hogere belastingen. De Bauerfeind Sports Ankle Support Dynamic ondersteunt je spronggewricht en beschermt het effectief tegen overbelasting. Draag de bandage elke dag bij het trainen en bescherm jezelf tegen vervelende klachten door overbelasting.

Het comfort blijft – voor je beste PR's

Het is heel normaal dat je je hardloopvrijheid niet wilt inperken. Daarom garandeert de Sports Ankle Support Dynamic met 3D-technologie een anatomische pasvorm met een optimale fit tijdens het hardlopen en een maximaal draagcomfort. De AIR-ventilatiezones zorgen er tevens voor dat je voeten bij een sterke belasting beter worden geventileerd en ophoping van zweet wordt vermeden. Het breiwerk met innovatieve functiezones biedt een optimale stevigheid en garandeert een maximale bewegingsvrijheid. Daardoor voel je de sportbandage zo weinig mogelijk, maar wel zo veel als nodig is.

Koop nu!

Extra oefeningen voor de regeneratie van het geblesseerde spronggewricht

De volgende oefeningen helpen bij de revalidatie. Voer de oefeningen gedoseerd en gecontroleerd uit.

Bij een acute ontsteking terwijl je op je rug ligt de voet naar je toe trekken. De geblesseerde voet is uitgestrekt en ontspannen, de andere gebogen. Nu trek je de geblesseerde voet en de tenen naar je toe en buigt ze daarna weer. De oefening moet in elke richting ongeveer drie seconden duren. Herhaal de oefening tien keer. Je mag daarbij geen pijn voelen.

Later: uitvalspas met kniebuigingen. Bij voortschrijdend genezingsproces van het spronggewricht kun je de training intensiveren. Maak een uitvalspas en zet je geblesseerde voet op een instabiele ondergrond. Verplaats dan je lichaamsgewicht op de voorste voet. Voor de veiligheid moet je je aan een stoel vast kunnen houden. Maak nu langzaam een gecontroleerde kniebuiging. Houd de beweging ongeveer vijf seconden vast. Herhaal de oefening voor zover de gezondheidstoestand het mogelijk maakt, tot maximaal tien keer.

Andere producten van Bauerfeind Sports voor je volgende run