De hardloper in een helder hardloopjasje ligt op de vloer en raakt haar knie aan naast een bankje in het bos

Hardlopen

Kniepijn na het joggen

Laat ze je niet afremmen

Het gebeurt meestal wanneer je het helemaal niet verwacht: een korte, scherpe pijn haalt je uit je gebruikelijke, rustige hardloopritme. De schok wordt gevolgd door de zekerheid dat de loop niet kan worden voortgezet en dat je vroeg naar huis moet.

Kniepijn tijdens of na het joggen is niet ongewoon. Het goede nieuws is dat ze meestal goed te behandelen zijn en vaak zonder veel moeite kunnen worden behandeld. Hier en op de volgende pagina's leggen we alles uit wat je moet weten over de verschillende soorten kniepijn, hoe je ze kunt behandelen en welke kleine hulpmiddelen je kunt gebruiken om het nog beter te maken.

Pijn aan je knie, wat scheelt er met je?

Heb je al een diagnose gekregen of een vermoeden van wat de pijn in je knie veroorzaakt? Hier vind je uitgebreide informatie over de meest voorkomende knieklachten van hardlopers:

Heb je hier niet gevonden wat je zocht? Komt uw kniepijn op een andere manier tot uiting of misschien niet door het sporten? Informeer u dan over andere mogelijke oorzaken in het themagebied Kniepijn van onze Bauerfeind Medical collega's!

Een portret van hardloper Anna Hahner

"Je hebt de belangrijkste stap al gezet: je bent begonnen met hardlopen. Geweldig, gefeliciteerd! Maar let er vooral in het begin op dat je je trainingskilometers niet te snel opvoert, maar stap voor stap. Zo kunnen je banden en gewrichten eraan wennen en voorkom je blessures en pijn.“

Anna Hahner, Professionele langeafstandloper

Waarom doet mijn knie pijn als ik jog?

Kniepijn manifesteert zich op verschillende manieren en in verschillende delen van je knie. Pijn kan aan alle vier de kanten optreden en daarom maken orthopedisten onderscheid tussen:

  • Kniepijn aan de binnenkant (mediaal) van het kniegewricht,
  • Kniepijn aan de buitenkant (lateraal),
  • Kniepijn aan de voorkant bij de knieschijf en
  • Pijn aan de achterkant van de knie, d.w.z. pijn aan de achterkant van de knie.

Kniepijn aan de buitenkant wijst vaak op een zogenaamde "lopersknie" - een van de meest voorkomende diagnoses, vooral bij beginnende lopers die iets te veel hooi op hun vork hebben genomen. Als de pijn aan de binnenkant zit, kan het een teken zijn van het "pes anserinus syndroom" (of "ganzenvoetsyndroom"), de irritatie van een peesaanhechting bij het kniegewricht. Als je pijn hebt in de buurt van de knieschijf, kan er sprake zijn van een patellapeesontsteking. En pijn aan de achterkant van de knie of in de bovenste kuit kan verschillende oorzaken hebben, die we in het bijbehorende artikel nader zullen bekijken.

Als de pijn gedurende een langere periode aanhoudt, moet u altijd een arts raadplegen. Aangezien kniepijn vaak een indicatie is van overbelasting of verkeerd gebruik van bepaalde gewrichten en pezen, is het geen goed idee om het probleem "uit te zitten".

Wat te doen tegen kniepijn na het joggen?

Het verstandigste wat je kunt doen als je pijn hebt, is zeker niet doen wat de pijn veroorzaakt - in dit geval lopen. In plaats daarvan helpt het om het been zo vaak mogelijk omhoog te leggen en regelmatig ijs aan te brengen op de knie en het omliggende weefsel (let op: niet direct, maar gewikkeld in een doek of als cold pack van de apotheek). Een beetje beweging is ook goed, vooral door alternatieve training zoals nordic walking, fietsen of zwemmen. Maar ook hier geldt: alleen licht en in die mate dat er geen nieuwe pijn optreedt.

"Better safe than sorry" is een mooi Engels gezegde. Dit geldt natuurlijk ook voor kniepijn. Met een paar eenvoudige oefeningen en maatregelen kunnen de knieën sterker worden gemaakt, zodat pijn in de eerste plaats niet optreedt. In onze artikelen over lopersknie, pes anserinesyndroom, patellapeesontsteking en pijn in de achterkant van de knie beschrijven we welke oefeningen je het beste kunnen helpen bij welke soorten pijn.

Als rust, tijd en versterkende oefeningen niet helpen en de kniepijn zelfs na enkele dagen nog aanhoudt, dan kun je niet om een bezoek aan de dokter heen. Hij of zij zal de bron van de pijn vaststellen en indien nodig een ontstekingsremmer of een kniebrace voorschrijven die het getroffen gebied effectief ontlast.

Hoe werken bandages bij kniepijn?

Kniebandages zoals onze Sportkniebandage, Sportkniebandage of Sportcompressiebandage helpen kniepijn te verminderen door verschillende werkingsmechanismen.

1. compressie: De druk verbetert de veneuze terugvoer, verhoogt de stofwisseling en vermindert oedeemvorming. Gerichte compressiezones verhogen het gewrichtsbewustzijn en stabiliseren zo het kniegewricht neuromusculair.

2. massage: De stimulatie verbetert plaatselijk de bloedcirculatie en versnelt de stofwisselingsprocessen. Ontstekingen nemen sneller af. Bovendien wordt er positieve sensorimotorische feedback geactiveerd en worden de stabiliserende spieren sneller geactiveerd.

3. ondersteuning en stabilisatie:Speciaal gevormde pelotten, zoals onze Omega Pad, zorgen ervoor dat het kniegewricht recht wordt geleid, waardoor de druk in de knie gelijkmatig wordt verdeeld. Dit helpt wrijving en slijtage van het gewrichtskraakbeen te voorkomen.

Weg van de pijn, naar beweging: zeg vaarwel tegen kniepijn tijdens het hardlopen - met onze knieproducten!

20% met code Save20
20% met code Save20