Vrouw maakt yoga -oefening op het sup -bord nabij de kust onder water, een paar stenen zijn zichtbaar

Yoga

SUP YOGA: Yoga op het water

SUP Yoga versterkt de diepe spieren en zorgt tegelijk voor ontspanning

Yoga op een board dat door golven, wind en boten begint te schommelen: SUP-yoga verplaatst de oefeningen die je normaal op een matje aan land doet naar het water. "Voor veel mensen die aan deze lessen deelnemen, is het een hele stap om op het board te gaan staan, zelfs als ze al jarenlange yoga-ervaring hebben", vertelt Lisa Kauff. Ze werkt als yoga-instructrice en geeft naast traditionele lessen in haar studio Monkey Yoga, at the Mainz customs port. "But the experience once you're on the board makes it all worthwhile" ook SUP-yoga in Zollhafen Mainz. "Maar de beleving op het board maakt alles goed", zegt ze enthousiast. "Yoga op een SUP-board is veel intensiever, maar in principe kan je er alle yogaoefeningen op uitvoeren."

Training voor de diepe spieren

Vrouw maakt yoga op een bord met poort op de achtergrond

Bij SUP-yoga moet je je lichaam veel meer aanspannen dan bij traditionele yoga. Vooral de diepe spieren moeten hard werken. Het gaat daarbij om kleine spieren die zich langs de wervelkolom bevinden. Ze stabiliseren de wervellichamen, houden ons lichaam recht en voorkomen zo onder andere rugpijn.

Het bijzondere van de diepe spieren: we kunnen ze niet bewust aanspannen. Daarom zijn bewegingen op een onstabiele ondergrond zoals bij SUP-yoga ideaal om deze kleine spiertjes te trainen. Goed getrainde diepe spieren spannen zich aan bij elke beweging in het dagelijks leven. Zo beschermen ze onze gewrichten en remmen ze de slijtage ervan af.

„Het bord dwingt je om aan niets anders te denken."
Vrouw maakt sup yoga -oefening bij de kust en lacht

Om SUP-yoga te proberen heb je geen ervaring in yoga of peddelsurfen nodig. Kauff stemt de oefeningen af op het niveau van de deelnemers: "Ook iemand die nog geen enkele yoga-ervaring heeft en niet weet hoe de neerwaartse hond eruitziet, kan met ons meedoen", laat ze weten. Bij de beginnerslessen stuurt ze de deelnemers eerst een half uur lang met hun board het water op voor de eigenlijke les begint.

Het is volgens haar namelijk belangrijk om jezelf met het SUP-board vertrouwd te maken en feeling ervoor te krijgen. Zodra de les dan echt begint, vergeet je echter al snel dat je je op het water bevindt. "Yoga op de mat heeft wel als doel dat je je enkel op jezelf focust, maar dat lukt niet altijd", aldus Kauff. "Het board dwingt je om aan niets anders te denken, anders val je in het water." Toch hoef je daar helemaal niet bang voor te zijn. De boards liggen vast met een anker. "Het gebeurt maar heel zelden dat een deelnemer in het water valt. En zelfs dan is dat geen drama."

Perfect voor de zomer

"Op het water beleef ik de overgang van de seizoenen veel intenser."

Kauff waardeert SUP-yoga niet alleen omdat er veel focus aan te pas komt, maar ook omdat de band met de natuur sterker is. "Op het water beleef ik de overgang van de seizoenen veel intenser", vertelt ze. "Het mooie is dat je de hele lente en zomer lang op het board kan stappen. Toen ik me in april voor de eerste keer dit jaar op het water bevond, was ik echt nog bang om erin te vallen omdat het zo koud was." In volle zomer bieden water en wind daarentegen een welkome afkoeling. Maar ook door slecht weer laat Kauff zich niet tegenhouden om haar sport te beoefenen: "Zelfs op een regenachtige dag gaan we het water op. Dat heeft ook zijn charme."

Vrouw maakt yoga -oefening op het bord met kranen op de achtergrond
Vrouw maakt yoga op het water: op haar handen op haar handen staan

Vooral in groepsverband is SUP-yoga een leuke activiteit. De boards zijn met elkaar verbonden en de deelnemers kijken elkaar aan tijdens de les. "Bij SUP-yoga pas je goed op, want als iemand beweegt, voelen alle anderen dat", verklaart Kauff. "Daarom is het belangrijk om ook tussen de oefeningen langzaam te bewegen.

SUP-yoga is om die reden een heel goede manier om te onthaasten." Vooral de laatste minuten van de les hebben volgens Kauff en haar deelnemers een onthaastend effect. Dan liggen ze met hun rug op de boards en voelen ze het wiegen van het water: "Op dat moment kan je ongelooflijk goed loslaten."

Andere onderwerpen rond yoga

Onze hulpmiddelen voor yoga op het water en aan land