Man trekt een hardloopschoen op een steen op een steen over zijn achilles peesverband

Hardlopen

Pijn in de Achillespees tijdens her hardlopen

Dit zijn de oorzaken, dit is wat je er aan kunt doen

We merken hem meestal pas echt op als hij ons problemen bezorgt, en toch is het de grootste en een van de belangrijkste pezen in ons lichaam: de achillespees. De meeste mensen weten dat hij genoemd is naar de (bijna) onkwetsbare Griekse held. De precieze functie ervan is echter minder bekend. In dit artikel gaan we daarom in op de functie van de achillespees, waarom die pijn kan veroorzaken en wat je kunt doen om in het spel of op de atletiekbaan te blijven.

Pijn in de achillespees tijdens het joggen: Dit zijn de oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom onze achillespees van tijd tot tijd problemen kan geven en soms erg pijnlijk kan zijn. Dit zijn er maar een paar:

  • Ongeschikte loopschoenen, bv. met te stijf of te onstabiel materiaal, of een onhandig geplaatste hielkap.
  • Extreme inspanning, bv. snelheid of berglopen
  • Een te korte herstelperiode tussen trainingssessies
  • Verkeerde belasting, bv. eenzijdige belasting van been of voet
  • Verkeerde looptechniek, bv. eenzijdig voor de voorvoet lopen
  • Te weinig opwarming en pre-stretching van de kuiten

In het algemeen zijn verkorte, gespannen of vermoeide kuitspieren ongunstig, omdat ze - zoals we hierboven hebben geleerd - een beslissende rol spelen bij de functie van de achillespees.

Symptomen en graden van achillespeesontsteking

Vooral als je een man bent (ongeveer vijf keer meer kans), loop je het risico je achillespees te overbelasten met een blessure, een zogenaamde "tendopathie". Dit kan acuut of chronisch zijn. Achillespeesklachten zijn altijd onaangenaam, maar er zijn verschillen in de ernst van de irritatie.

Stadium I

Als je je looptraining te snel opvoert of loopschoenen draagt die niet optimaal passen, kunnen er microscheurtjes in de peesstructuur ontstaan, vergelijkbaar met de spiermicroscheurtjes in een spierpijnlijke spier. Gelukkig verdwijnen dergelijke peesveranderingen vaak na zes tot acht weken als je je training vermindert.

Stadium II

Hier toont een echografie vaak al een duidelijke verandering en verdikking van de peesstructuur. Als vaten en zenuwuiteinden in de pees groeien, neemt de pijn nog meer toe.

Stadium III

In het derde stadium wordt het weefsel littekenachtig en verliest het zijn volledige functionaliteit. Je moet deze aandoening ten koste van alles vermijden. Een achillespeesbandage zoals onze Sports Achilles Support helpt je daarbij.

Man met enkelverband loopt in schemering over een weide met een hoog gras

Achillespees pijn na het hardlopen: Wat je kunt doen

Neem een pauze!

Ook al lijkt het voor de hand liggend, het kan niet vaak genoeg gezegd worden: als je pijn hebt, moet je naar een orthopeed gaan en eerst een trainingspauze inlassen. Je dokter zal je vertellen hoe lang dit moet duren. Om je achillespees echter weer op de juiste manier te kunnen belasten, moet je over het algemeen minstens zes weken rust nemen.

Koel af en verlicht de druk op je achillespees!

Als je achillespees ontstoken is, moet je er af en toe iets goeds voor doen, vooral in het begin, om de ontsteking te verminderen. Het koelen van het getroffen been, bijvoorbeeld met een gelkussen en massages met ijsblokjes om de bloedsomloop te stimuleren, is een goede manier om dit te doen. Speciale zalven kunnen ook helpen om de ontsteking te verminderen. Bovendien is het nuttig om de pijnlijke plek te ontlasten, wat je onder meer kunt doen door je voeten hoger te zetten, zachte zolen te gebruiken of de hiel van je schoen hoger te zetten.

Draag een Achillespees bandage!

Over iets goeds doen voor je hiel gesproken: Het dragen van een achillespeesbandage, zoals onze Bauerfeind Sports Achilles Support, is ook een uitstekende manier om dit te doen. De bandage heeft het voordeel dat zij niet alleen je achillespees doeltreffend ontlast, maar dankzij de speciale functionele pelotte en de kleine nopjes ook gerichte prikkels geeft aan het omliggende peesgebied en zo door activering van de stofwisseling in het getroffen gebied zwelling en oedeem helpt te verminderen.

Beter het zekere voor het onzekere: zo voorkom je achillespeespijn tijdens het hardlopen

Zoals hierboven vermeld: de nauwe interactie tussen de achillespees en de kuitspieren is van cruciaal belang voor pijnvrij lopen en rennen. Het allerbelangrijkste voor de prestatie van de achillespees is dus een soepele en sterke kuitmusculatuur. Daarom is het een goed idee om regelmatig oefeningen in je training op te nemen, zodat je pijn aan de achillespees effectief kunt voorkomen. Op onze themapagina vindt je oefeningen om je kuiten te versterken, die vooral geschikt zijn voor hardlopers - maar ook nuttig zijn voor alle andere sporten.

Terug naar de natuur: gewoon op blote voeten rennen

De makkelijkste manier om achillespeesproblemen te voorkomen is waarschijnlijk door je schoenen uit te laten. Grasbladeren, kleine steentjes of takjes onder de blote voetzolen versterken je voetspieren en helpen een slechte houding te voorkomen. En dan is er nog het gebied van het strekken. Hoewel het in de sportgeneeskunde omstreden is dat regelmatig rekken geschikt is om blessures te voorkomen, moet je voor jezelf nagaan of het je training kan verrijken. Op onze pagina over dit onderwerp hebben we enkele oefeningen beschreven die je gemakkelijk voor of na je hardlooptraining kunt doen.

Achillespees pijn tijdens het sporten: wij hebben de oplossing

Onze Bauerfeind Sports Achillesbandage is de achillespeesbandage voor het sporten. De geïntegreerde achillespelotte zorgt samen met het 3D Airknit-breiwerk van onze bandage voor een wisselende drukmassage. Dankzij kleine nopjes en twee drukpunten op de ondervleugel kunnen gerichte prikkels worden gegeven die de spieren activeren, de stofwisseling plaatselijk verbeteren en zo zwelling en oedeem helpen verminderen. Wilt je meer weten over hoe onze gloednieuwe enkelbandage voor de achillespees werkt? Neem dan een kijkje op onze productpagina hier:

Onze Sports Achilles Support: hoe het je helpt

Deze artikelen zullen je ook helpen om achillespeespijn tijdens het hardlopen te voorkomen.