Skiërs drijft een paal af, er zijn met sneeuw bedekte bergen op de achtergrond

Wintersport

Een interview met skileraar Julian Witting

Meer plezier op de piste met de juiste ski-uitrusting en training

Al van kinds af aan glijdt de uit het Duitse Sauerland afkomstige skileraar Julian Witting over de pistes van deze wereld. Hij heeft van zijn hobby intussen zijn beroep gemaakt en inspireert tienduizenden volgers op zijn socialemediakanalen. Julians missie: zijn passie voor skiën en de kennis die hij heeft opgedaan doorgeven aan zijn community en zijn leerlingen. In ons interview vertelt Julian wat hem zo fascineert aan skiën, waarom de juiste uitrusting essentieel is voor wintersport en hoe hij fit blijft tijdens en buiten het seizoen.

Passie voor alpineskiën

Bauerfeind Sports: Julian, wat fascineert je zo aan skiën?

Julian Witting: Skiën is mijn leven, mijn absolute passie en ook een manier om nieuwe energie en motivatie op te doen. Daarom heb ik van skiën mijn beroep gemaakt. Ik ben zo dankbaar en blij dat ik elke dag de berg op kan en andere mensen kan helpen.
Skiën is een sport met een hoge technische moeilijkheidsgraad. Tijdens een afdaling ben ik volledig gefocust op het moment en geniet ik gewoon van de flow. In combinatie met de natuurbeleving in de bergen en het gevoel verbonden te zijn met deze wereld is dat wat ik er zo fascinerend aan vind. Daarnaast schept skiën ook een band. Zo heb ik dankzij het skiën vrienden voor het leven gemaakt.

Bauerfeind Sports: Wat mag in geen geval ontbreken op de piste?

Julian Witting: Het belangrijkste voor een geslaagde dag op de piste is het juiste gezelschap. Skiën met vrienden of met deelnemers van de les of het skikamp is op-en-top genieten voor mij. De afgelopen jaren stond ik gemiddeld 120 dagen op de latten en ben ik hoogwaardig skimateriaal dan ook gaan waarderen. De bergen zijn mijn kantoor en het is dus heel belangrijk voor mij om niet beperkt te worden door mijn uitrusting.

Ski-uitrusting voor meer stabiliteit en veiligheid

Bauerfeind Sports: Wat zijn jouw eisen voor je ski-uitrusting?

Julian Witting: Het is geruststellend om in alle weersomstandigheden en in elke extreme situatie op je ski-uitrusting te kunnen vertrouwen. Zo is het voor mij essentieel dat mijn ski's goed onderhouden zijn, dat mijn skischoenen aangepast zijn aan mijn voeten, dat mijn sneeuwbril geschikt is voor de weersomstandigheden en dat mijn kleding mijn temperatuur reguleert en me beschermt tegen wind en water. Verder vind ik het belangrijk dat ik beschermd ben tegen mechanische blessures door de juiste bescherming, zoals een helm en beschermers voor mijn handen en rug.

Bauerfeind Sports: Hoe belangrijk zijn de juiste skisokken? Waar hecht je belang aan op dat vlak?

Julian Witting: Pas veel te laat in mijn skicarrière heb ik de voordelen van compressie-skisokken ontdekt. Ten eerste voorkomen ze plooien, die pijnlijke drukpunten in de skischoen kunnen veroorzaken. Daarnaast verhogen ze de bloedcirculatie, wat de efficiëntie van de kuitspieren verbetert en koude voeten helpt voorkomen. En als de skisokken ook een hoog gehalte merinowol hebben, voelen ze niet alleen zacht aan op de huid, maar gaan ze ook nog eens nare geurtjes tegen.

Ski Alpin Compression Socks

De Ski Alpine Compressiesokken verhogen de efficiëntie van de kuitspieren dankzij innovatieve zonecompressie. Anatomisch verzonken gewatteerde zones verminderen de druk op het scheenbeen, de wreef, de enkel en de voetzool in de skischoen. Het hoge aandeel merinowol biedt uitstekend comfort en houdt je voeten warm en fris tijdens elke afdaling.

Koop nu!

Ski Touring Compression Socks

De Ski Touring Compression Socks verhogen de efficiëntie van de kuitspieren dankzij innovatieve zonecompressie. Anatomisch verzonken gewatteerde zones verminderen ook de druk voor meer comfort en het gripprofiel van de voetzool bevordert de grip in de skischoen. De dunne gebreide stof is bijzonder ademend. Dankzij merinowol blijven je voeten droog en warm tijdens je tochten.

Koop nu!

Tips voor wie begint met alpineskiën

Zwei Skifahrer im Pulverschnee  bei Abfahrtsski

Bauerfeind Sports: Waar moeten beginners verder op letten om zoveel mogelijk te genieten op de piste?

Julian Witting: Leren skiën is dolle pret. Want vooral in het begin boek je heel snel vooruitgang. Veel mensen stoppen echter met het werken aan hun skitechniek zodra ze parallel kunnen skiën. Ze raken gewend aan hoge snelheden, maar door een gebrek aan vaardigheden verliezen ze dan de controle. Vandaar mijn oproep: ski alleen met een snelheid waarmee je meteen kunt stoppen in de volgende bocht. Als dat niet lukt, ga je te snel. Nog een belangrijk aspect is dat je fit bent om te skiën. Skiën vraagt veel van je lichaam en je moet er een goede algemene conditie voor hebben. Zo raad ik aan om vóór en tijdens het seizoen naast je wekelijkse sportschema een of twee keer per week specifieke oefeningen voor skigymnastiek te doen. Op die manier kun je je voorbereiden op de belasting bij het skiën om blessures te voorkomen. Bovendien is skiën extra leuk als je eigen conditie geen beperkende factor is.

Naar onze oefeningen

Maak er een topseizoen van!

Bauerfeind Sports: Hoe bereid je je verder voor op een nieuw seizoen?

Julian Witting: In de zomermaanden train ik heel gericht om me voor te bereiden op het skiseizoen. Omdat alpineskiën uithoudingsvermogen, kracht, flexibiliteit, snelheid en coördinatie vereist, kun je diverse sporten combineren om je optimaal voor te bereiden. Mijn trainingsplan bestaat uit krachttraining, mountainbiken en atletiek. Ik zie het trainen in de zomermaanden als deel van mijn werk, zodat ik op lange termijn gezond kan blijven ondanks de hoge belasting van meer dan 100 skidagen per seizoen en zodat ik mijn community, gasten en klanten van dienst kan zijn.

Bauerfeind Sports: Wat doe je wanneer je toch eens een blessure oploopt?

Julian Witting: De dingen gaan niet altijd zoals je het wilt en blessures horen helaas bij het leven van sporters. Gelukkig bestaan er hulpmiddelen zoals bandages , die de behandeling ondersteunen en ook helpen om blessures te voorkomen. Mijn rechter enkelgewricht was bijvoorbeeld een beetje instabiel. Met behulp van osteopathie en de Sports Ankle Support van Bauerfeind kon ik mijn enkelgewricht weer stabiliseren en potentiële blessures voorkomen.

Bauerfeind Sports: Wat is de belangrijkste tip die je aan je skileerlingen meegeeft?

Julian Witting: Het allerbelangrijkste is dat je plezier beleeft aan het skiën. Staar je dus niet blind op je skitechniek. Zorg ervoor dat je de sport niet al te serieus neemt en het leuk hebt. Neem ook de tijd en laat je af en toe begeleiden als je beter wilt worden. Maar het belangrijkste is om vaak te skiën en te oefenen. Want skiën leer je enkel door het te doen.

Bauerfeind Sports: Waar kijk je vooral naar uit voor het seizoen 2023/24?

Julian Witting: Ik kijk er echt naar uit om mijn eigen skitechniek te blijven verbeteren, mijn gasten te helpen hun doelen te bereiken en mijn community een inkijkje te geven in de wereld van het skiën via mijn socialemediakanalen.

Bauerfeind Sports: Veel succes daarmee en heel erg bedankt voor het gesprek!