Lichtkikkerperspectief: snowboarders in een groen jasje bevestigd met zijn handen een band en kijkt naar beneden terwijl er veel sneeuw eromheen wordt gericht

Snowboard

Pijn in het onderbeen bij het snowboarden voorkomen

Niet met de Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves!

Koop nu Lower Leg Sleeves!

Snowboarden - voor kenners en adrenalinejunkies

Ontspannen van de piste naar beneden cruisen of lange bochten trekken in de diepe sneeuw – snowboarden trekt zowel genieters als adrenaline-junkies aan. Zonder kracht, uithoudingsvermogen en conditie lukt in de bergen niets. En niets is erger dan brandende bovenbenen of kuiten met krampen op een perfecte powerdag. De belasting op het cardiovasculair stelsel is daarbij relatief klein. Vooral de been- en bilspieren worden gebruikt. Een onvoldoende voorbereiding van de musculatuur, zelfoverschatting of riskante sprongen leiden tot gevaarlijke ongevallen. De mogelijkheid op blessures is echter relatief hoog.

Pijn in het onderbeen kent elke snowboarder

Vooral aan het begin van het seizoen is de musculatuur niet gewoon aan de ongebruikelijke en hoge belasting. Daarom komt pijn in het onderbeen tijdens het snowboarden sneller voor als men zou willen. Om de onaangename stijfheid van de kuitspieren te vermijden moet je je lichaam met snowboardoefeningen goed op de komende belasting voorbereiden. Bovendien kunnen de Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves je met hun gedoseerde compressie helpen om de beste prestaties uit je benen te halen. Hier leer je meer over de oorzaken en het verhelpen van de stijfheid van de kuitspieren. Leer meer over geschikte snowboardoefeningen en waarom de Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves in geen enkele snowboardtas mogen ontbreken.

Oorzaken voor pijn in de kuit na het snowboarden

Vroeger werd aangenomen dat melkzuur voor spierstijfheid zorgt. Tegenwoordig weten we dat kleine scheurtjes en blessures in de spieren verantwoordelijk zijn voor de pijn. Voor de spierbeweging schuiven de eiwitten myosine en actine in elkaar. Deze zijn ingebed in Z-schijven. Deze structuren moeten net zoals het bindweefsel beschermen en komende mechanische belastingen opvangen. Bij spierstijfheid werden de Z-schijven beschadigd. De scheurtjes die als microtrauma's worden beschreven veroorzaken de spierstijfheid. Het metabolisme stort lokaal in, water stroomt naar binnen en de spier zwelt op. Er is wat tijd nodig vooraleer het lichaam op de overbelasting reageert. Daarom is de spierstijfheid enkel uren later pas merkbaar.

Wat helpt tegen pijn in de kuit na het snowboarden?

Wanneer je kuitspieren worden geplaagd door spierstijfheid, zijn deze krachteloos, hard, stijf en drukgevoelig. Meestal bereikt de pijn na 24 uur het hoogtepunt en vermindert deze daarna langzaam. Bij acute stijfheid en pijn in de kuitspieren kan je de spieren opwarmen en licht masseren. Zo bevorder je de doorbloeding en versnel je het genezingsproces, dankzij de verbeterde toevoer van voedingsstoffen. Om de pijnlijke stijfheid van de kuitspieren na het snowboarden te vermijden is de voorbereiding van je musculatuur essentieel. De Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves bevorderen extra je prestatievermogen van je kuitspieren en zijn daarom de must-haves in je snowboarduitrusting.

Doelgerichte krachttraining voor de kuiten – fit voor het snowboard

Tijdens het snowboarden zijn vooral de benen blootgesteld aan hoge belastingen. Met doelgerichte krachttraining moet je je kuiten, bovenbenen en je bilspieren oefenen. Voor de stabilisatie is ook een sterke rompmusculatuur belangrijk. Met een stabiele romp wordt de coördinatie extra geoptimaliseerd. Vóór de oefeningen moet je steeds een beetje opwarmen. Beginnelingen doen de oefeningen steeds in twee sets, gevorderden kiezen drie of meer sets naargelang hun conditie.

1. Wisselsprongen

Deze oefening traint je kuiten, bovenbenen en bilspieren en bevordert de heupbeweeglijkheid. Uitgangshouding: plaats beide handen op minder dan schouderbreedte op de grond en plaats een been daarnaast zodat het onderbeen parallel met de arm is. Schuif dan het andere been als verlenging van het bovenlichaam naar achter. De achterste hiel raakt de grond niet aan. Druk je van de grond af met beide voeten en wissel van voeten door te springen. Het gewicht blijft op je handen. Probeer met het achterste been vooraan in de uitgangshouding te landen en omgekeerd. Herhaal elke set 15 tot 20 keer.

2. Kuiten heffen

In de uitgangshouding sta je rechtop en ga je van normaal rechtop staan op de toppen van je tenen staan. Deze houding houd je gedurende twee seconden aan en ga dan opnieuw terug naar de uitgangshouding. Herhaal de oefening 15 tot 20 keer. Om de oefening intensiever te maken ga je met de ballen van de voet op een trede van een trap staan, zak je de hielen dieper en rek je zo tegelijk de kuitspieren.

3. Tenen heffen

Snowboarden belast de kuit- en scheenbeenmusculatuur. Om deze te versterken ga je rechtop staan, leg je een gewicht aan de voeten en hef je deze met de tenen naar boven. De hielen blijven vast op de grond. Herhaal de oefening 15 keer.

4. Touwspringen

Een bijkomende zinvolle oefening voor meer kracht en uithoudingsvermogen van de kuitspieren is het klassieke touwspringen. Je benen bereid je best op de verschillende houdingen tijdens het snowboarden voor door tijdens het touwspringen de positie van de benen te wisselen. Hiervoor spring je een keer met gesloten en daarna met meer geopende benen.

Voor het snowboarden is vooral ook het opwarmen belangrijk. Het risico op blessures zakt volgens wetenschappelijke onderzoek met meer dan 50 procent als wintersporters zich voor de wintersport goed opwarmen.

Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves

De gedoseerde compressie van de Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves verbetert de werking van de spieren: door de hogere bloeddruk rondom de kuitmusculatuur komt er meer zuurstof naar de spieren. Zo kan je langer beter presteren. Tegelijkertijd herstellen de spieren zich sneller van de belastingen. Het hoogelastische breiwerk zorgt voor de compressiedruk. Daarnaast bieden de ademende hightech-microvezels je een aangenaam huidgevoel.

Meer kracht tijdens het snowboarden met de Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves

De Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves helpen je tijdens het trainen en op de piste. De comprimerende werking bevordert de bloedsomloop en optimaliseert de zuurstof- en zo ook de voedingsstofvoorziening van de kuitmusculatuur.

Bij het trainen van de kuitspieren met de Lower Leg Sleeves geniet je van

  • verbeterde spierprestaties,
  • snellere regeneratie,
  • snellere opwarming van de kuitspieren en zo een
  • betere bescherming tegen blessures en spierstijfheid.
Koop nu!

Bauerfeind producten - Uw snowboarduitrusting

Maak je apparatuur compleet voor optimale bescherming en meer prestaties