Skiërs met roze ski -sokken en grijze mouwen trekken de riem stevig op de achtergrond van zijn gele ski -laars op de achtergrond

Alpineskiën

Vermijd kuitspierpijn tijdens het skien

Onderbenen trainen & kuitbeschermers dragen

Koop nu Lower Leg Sleeves!

Pijn die iedere ervaren skiër wel kent: stijfheid in de kuitspieren

Een typische pijn die iedere ervaren skiër wel kent: stijfheid in de kuitspieren. De oorzaak van die spierstijfheid zijn kleine blessures aan de Z-schijven, die telkens een sarcomeer afbakenen. Een sarcomeer is de kleinste eenheid van een enkele spiervezel. Hier krijgen de spiereiwitten - actine en myosine - signalen van de hersenen en trekken ze zich samen, wat leidt tot de contractie van de spieren. Pijn in de kuit is daarvan het onaangename gevolg.

Symptomen van stijfheid in de kuitspieren

Gewoonlijk begint stijfheid in de spieren al enkele uren na de ongebruikelijke belasting op de skipiste. Je kuitspieren beginnen te zwellen, zijn hard, krachteloos en drukgevoelig. Meestal bereikt de pijn na ongeveer 24 uur een hoogtepunt, om daarna langzaam te verminderen. Belasting, beweging, druk en uitrekking leiden op dat moment allemaal tot pijn. Daarom geldt: bereid jezelf goed voor op het skiseizoen! Train je onderbenen vooraf en doe opwarmingsoefeningen vlak voor je de piste betreedt. Zo voorkom je onaangename pijn in de kuit en stijfheid in de kuitspieren. Het best train je met de Sports Lower Leg Sleeves van Bauerfeind, en draag je deze ook tijdens het skiën.

Training is de beste voorbereiding op het skiseizoen

Skiën is een veeleisende sport. Je ideale afdalingspositie wordt bepaald door twee fundamentele zaken: je houding en je evenwicht. Wil je die optimaliseren, dan heb je kracht, uithoudingsvermogen, bewegelijkheid en een goede coördinatie nodig. Je voorbereiding op het skiën speelt daarin een belangrijke rol, aangezien skigymnastiekoefeningen je benen en volledige rompmusculatuur versterken. Sterke kuiten dragen bij tot stabiliteit en een soepel lichaam.

Waarom is krachttraining voor het skiën zo belangrijk?

Doelgerichte spieropbouw voorkomt letsels op de skipiste. Met krachttraining leg je de basis voor een succesvol skiseizoen, waarin je gezondheid geen struikelblok vormt. Wie de spieren van de kuiten, de bovenbenen en de romp niet goed voorbereidt, krijgt met spierpijn of zelfs met blessures af te rekenen. De volgende oefeningen verhogen je kracht en uithoudingsvermogen, en zorgen dat je fit bent voor het skiën.

1. Kuiten heffen: driemaal 15 tot 20 seconden

Ga rechtop staan. Spreid je voeten op heupbreedte en zorg dat je knieën bijna gestrekt zijn. Ga nu op de toppen van je tenen staan en houd deze positie gedurende 15 tot 20 seconden aan. De rug moet recht blijven. Keer dan terug naar de startpositie en herhaal de oefening.

2. Kuiten heffen voor gevorderden: tweemaal 15 herhalingen

Deze oefening lijkt op de eerste oefening, maar is geschikter voor gevorderden. Ga opnieuw met je benen gespreid staan en draai je tenen iets naar buiten. Vervolgens ga je lichtjes op je hurken zitten en hef je je hielen gelijktijdig op. Let bij de oefening op dat je rug recht is en blijf gedurende twee tot drie seconden op de toppen van je tenen staan. Na 15 herhalingen schud je je benen even los en herhaal je de oefening waarbij de hielen nu afwisselend van de grond worden geheven.

3. Kuitspieren en evenwicht trainen: tweemaal 15 herhalingen

Skiën vereist evenwicht, zeker op de mogulpiste. Je balanceer-kwaliteiten kun je met een sprong op een traptrede trainen: je springt met beide voeten gelijktijdig op de trede, landt enkel met de voorvoet en probeert de sprong zo op te vangen.

4. Kuitspieren doeltreffend uitrekken

Naast het versterken van de kuitspieren, is het belangrijk om ze regelmatig te rekken en jezelf zo te beschermen tegen blessures. Het rekken kan je in het dagelijks traplopen integreren: wanneer je met het linkerbeen op de volgende trede stapt, blijft de bal van de rechtervoet op de onderste trede staan. Zo worden de kuitmusculatuur en de achillespees uitgerekt, wat zorgt voor een bijkomende bescherming tegen een blessure van je onderbeenspieren.

5. Opwarmen vóór het skiën

Net zo belangrijk als de skigymnastiek is het goed opwarmen van je spieren vóór het skiën. Maak je kuitspieren, bovenbeenspieren en volledige rompmusculatuur klaar voor de piste met opwarmingsoefeningen. Toelichting: in een gezamenlijk project van de Oostenrijkse skivereniging en het Instituut voor sportwetenschap van de Universiteit Innsbruck toonden de sportwetenschappers aan dat wintersporters minder dan de helft zo vaak blessures krijgen wanneer ze zich regelmatig vóór het skiën en na langere pauzes opwarmen.

Bauerfeind Sports Lower Leg Sleeves bij het trainen en skiën

Met onze Lower Leg Sleeves krijgen je kuiten de ideale ondersteuning tijdens het skiën.

De comprimerende werking ervan stimuleert je bloedsomloop en verbetert zo de zuurstofvoorziening van je spieren. Je geniet van

  • verbeterde spierprestaties,
  • snellere regeneratie,
  • snellere opwarming
  • en dus ook betere bescherming tegen blessures.
Nu kopen!

Merkbare compressie voor je kuiten

De merkbare compressie verbetert je spierwerking tijdens skigymnastiekoefeningen en skiafdalingen. Het dragen van de Lower Leg Sleeves verhoogt de doorbloeding van de volledige onderbeenmusculatuur. Je blijft beter presteren en herstelt sneller. Zo kun je bijvoorbeeld stijfheid en pijn in je kuitspieren voorkomen. Bovendien worden de onderbeenspieren sneller warm door de verhoogde bloedcirculatie en ben je beter beschermd tegen blessures. Het zeer elastische breiwerk en de ademende hightech-microvezels zorgen voor de gedoseerde compressiedruk en voor een aangenaam gevoel op de huid.

Bauerfeind producten voor uw skiuitrusting

Maak je apparatuur compleet voor optimale bescherming en meer prestaties