Vrouw met een rood lopende jas en hoofdband houdt haar kleine hond op een bospad en glimlacht

Wandelen

Trekkinguitrusting

Rust je uit als een pro! Hailey verklapt wat op geen enkele tocht mag ontbreken
Hailey van Dyk is een Canadese ultraloopster, blogster en verpleegster afkomstig van de streek nabij Vancouver. We werkten al met haar samen voor ons verhaal over de tocht door de Himalaya die ze maakte met haar vriendin Hilary Matheson. Als ervaren outdooratlete is ze geknipt om haar trekking-ervaringen van de voorbije jaren met ons te delen. In het interview vertelt ze wat trekking voor haar betekent, welke spullen voor haar onmisbaar zijn op lange tochten en welke tips ze in petto heeft voor trekkingbeginners.

"AVONTUUR, ONTDEKKING, NIEUWSGIERIGHEID"

Bauerfeind Sports: Hailey, als je trekking in drie woorden moest beschrijven, welke zouden dat dan zijn?

Hailey van Dyk: Avontuur, ontdekking, nieuwsgierigheid

Hoe doe je doorgaans inspiratie op voor nieuwe reisbestemmingen?

Ik besteed veel tijd aan het zoeken van reisverslagen over gebieden waar ik ook naartoe zou willen gaan. Vooral plaatsen die niet langs de platgetreden paden liggen, intrigeren me. Voor onze reis naar Nepal in de herfst van 2018 heeft mijn reisgenote Hilary prachtige foto's van het Upper-Mustanggebied in een hardloopmagazine gezien. Zodra we de regio begonnen te verkennen, merkten we hoe afgelegen en niet-toeristisch ze echt was. Ik vind het altijd aanlokkelijk om me op onbekend terrein te begeven.

„Ik vind het altijd aanlokkelijk om me op onbekend terrein te begeven.“

Laten we het hebben over de geschikte trekkinguitrusting. Welke spullen vind je heel belangrijk als je een trektocht voorbereidt?

Er zijn volgens mij drie absoluut essentiële onderdelen in je trekkinguitrusting:

  • Schoenen: schoeisel is echt de dealbreaker. Ervoor zorgen dat je een paar schoenen hebt dat tegelijk steun biedt, comfortabel zit en de juiste pasvorm heeft, dat is een van de belangrijkste dingen die je kan doen voor je op avontuur vertrekt. Persoonlijk draag ik liever approachschoenen dan wandelschoenen, omdat ik ze lichter en meer comfortabel vind. Anderen houden misschien net wel van de extra ondersteuning die een wandelschoen biedt.
  • Een goede rugzak: net zoals de schoenen moet ook de rugzak goed zitten. Alles wat je voor de tocht nodig hebt, zit immers in je rugzak. Zorg er dus voor dat hij past.
  • Wandelstokken: als je ze goed gebruikt, kunnen wandelstokken een reusachtig verschil maken op je tocht. Ze helpen om het gewicht van je rugzak en de belasting voor je benen beter te verdelen. Dat is echt belangrijk, zeker als je op bergachtig terrein of voor lange afstanden onderweg bent.

DE PERFECTE AANVULLING OP JE UITRUSTING VOOR JE VOLGENDE WANDELAVONTUUR

Outdoor Performance Compression Socks

Compressiekousen voor het wandelen met functiezones ter activering van de kuitspieren en voor drukvermindering op de wreef. Ze zorgen voor snelle regeneratie, maximale performance en comfort tijdens lange tochten.

Koop nu!

En hoe zit het met outdoorkleding? Wat draag je?

Ik heb graag een lichte trekkinguitrusting. Daarom draag ik in de zomer een short en T-shirt. T-shirts zitten bij mij veel beter dan tanktops, omdat mijn rugzak vaak tegen mijn schouders drukt en dat kan behoorlijk pijn doen met de bandjes van een tanktop. Ik hou van producten gemaakt van Merino wol, vooral als ik lang onderweg ben. Ze zijn licht, nemen vocht op en drogen snel. Bovendien regelen ze hun temperatuur en nemen ze geurtjes op. Ideaal op lange tochten waarop je niet voortdurend van kleren wilt wisselen.

Haileys outdoortip: T-shirts kunnen vermijden dat je rugzak pijnlijk op je schouders drukt.

Over eten en drinken: wat moet je meenemen op een tocht, waar kan je ook onderweg voor zorgen? (Hoe) kook je?

Dat hangt echt van de bestemming af. In Nepal bijvoorbeeld moesten we zo goed als geen eten meenemen, aangezien we overal in theehuizen logeerden en de maaltijden meestal in de prijs waren inbegrepen. Voor trektochten in afgelegen gebieden is een campingkooktoestel een must. Er zijn veel merken die speciale gedroogde maaltijden aanbieden. Meestal zijn die ook echt lekker. Voor de meeste heb je enkel kokend water nodig om je eten in klaar te maken. Ondertussen kan je simpelweg van het uitzicht genieten.

"Voor trektochten in afgelegen gebieden is een campingkooktoestel een must."

Als verpleegster weet je heel goed wat het nut is van compressieproducten in de geneeskunde. In welke mate helpt compressie-uitrusting ook op lange trektochten?

Compressieproducten zijn zo'n geweldige tool voor regeneratie. Compressiesokken of -sleeves helpen je na een lange dag trekken om de bloedcirculatie naar de spieren te verbeteren en bespoedigen zo het herstel. Het lichaamsdeel dat op een trektocht het hardste moet werken zijn je benen. Waarom zou je dan niet iets gebruiken dat je helpt gelukkig te blijven?

Waar zou je zonder twijfel nog eens heen willen?

Overal waar ik nog niet geweest ben! De aarde biedt zoveel afwisseling en ik wil net zo goed mijn eigen tuin als de bergen van deze planeet blijven ontdekken. Het liefste ben ik in de bergen. Daarom leidt het merendeel van mijn avonturen me daarheen.

Welke drie tips zou je aan trekking-beginners geven?

  • Neem lekkere snacks mee! Er is niets beters dan op het einde van een zware dag in je rugzak te graaien en een overheerlijk koekje eruit te halen. Het geeft je ook doorzettingsvermogen als je je zwak begint te voelen.
  • Investeer in goede uitrusting! Wat je ook kan doen om trekking aangenamer te maken voor jezelf, doe het. Zo beleef je nog meer plezier!
  • Ga samen met vrienden op tocht! Er is niets leukers dan adembenemende plaatsen met goede vrienden te ontdekken. Maak herinneringen, geniet van het moment en verken de plek waar je altijd van gedroomd hebt.
District -round Picture of Influencer Hailey van Dyk bij een selfie in het bos

Hailey van Dyk

Ze zegt over zichzelf dat ze simpelweg het gelukkigste is als ze buiten is. Haar trektochten zijn adembenemend. Beleef het mee en bezoek Hailey op haar Instagram-pagina.

Hailey bij Instagram

Doe zoals Hailey en gun jezelf optimale regeneratie op lange tochten