Een eenzame hut in de bergen in het midden van grove weiden met kleine rotsen op de achtergrond de dichte wolkenkap en een klein bergmeer

Wandelen

Trekking tips voor beginnende wandelaars: de roep van de wildernis

De belangrijkste tips voor jouw outdoor tocht!
Trekking en wandelen zijn de laatste jaren razend populair geworden. Er zijn vele mogelijkheden: van wekenlange verre avonturen zoals bij de Canadese vriendinnen Hailey en Hilary tot kleinere avonturen in Europa of dichtbij huis. De goed begaanbare, veilige paden zijn vaak ook geschikt voor beginners. Scandinavië, Zuid-Europa of de Alpen: er zijn talloze populaire bestemmingen.

Het verlangen naar de natuur

Panorama van een meer met bergen bij zonsondergang

Trekking is niet alleen een avontuur, maar ook het contact met de natuur dat in vele grote steden steeds meer ontbreekt. De bergen, meren en wandelpaden die trekkers onderweg ontdekken, zijn vaak nog bijzonder puur. Zodat dit zo lang mogelijk zo blijft, plannen we niet alleen graag mooie, maar vooral ecologische tochten.

Dat hebben ook Runa (22) en Franz (27) gedaan. De twee Duitsers houden en leven van sport en beweging, voornamelijk in de openlucht. Ze trainen allebei vijf of zes keer per week. Franz is rugbyspeler en gepassioneerde hardloper. Runa studeert geneeskunde, is voormalig handbalster en heeft bijna alle conditiesporten als hobby. Natuur en frisse lucht maken uiteraard een belangrijk deel uit van hun leven. Zelfs op weg naar het werk maakt Franz graag een kleine omweg door een nabijgelegen dierenpark en bereidt zich zo voor op een lange werkdag.

Kungsleden in Zweden: laat je geest tot rust komen

In de zomer van 2019 maakten Runa en Franz een tocht van drie weken door het bekende 'Kungsleden' ('Koningspad') in Noord-Zweden, een van de langste en populairste wandelpaden in Europa. Het pad is 450 km lang en ligt op een hoogte van 300 tot bijna 1200 meter. Deze weg met een rijke traditie biedt een eindeloze uitgestrektheid, uitdagende etappes en een ongerepte natuur. De route loopt door moerassen, over bergpassen of kleine meren die je per boot ofwel wadend door kniehoog water kan oversteken. Het landschap rond Kungsleden is sober en ongerept. 2/3 van de route is om de ongeveer 20 km voorzien van kleine berghutten waarin de wandelaars kunnen overnachten. Ook voor Runa en Franz waren dit oriëntatiepunten, hoewel zij alleen maar in een tent hebben geslapen tussen berken en blauwe bessen en midden in de weilanden.

Deze "afstand tot de beschaving" ervaarde vooral Runa als erg ontspannend. Het hoogtepunt van de dag bestond dan uit kleine dingen; het koekje tussendoor of het uitzicht vanaf de heuvel, zoals de 22-jarige Runa de reis beschrijft. Bovendien, zo zegt Franz, komt je geest echt even tot rust in een natuurgebied dat monotoon en tegelijkertijd enorm indrukwekkend is. Het highlight van hun reis was volgens beide de verre, sobere heuvellandschappen van Barturtte en het uitzicht op Skierffe, een berg van bijna 1200 meter hoog boven een schilderachtige rivierdelta. De ongereptheid van deze natuur is in Europa intussen schaars geworden. Als je respect hebt voor de natuur en jezelf, dan is het genot des te groter. Daarom is het zo belangrijk dat je de tocht nauwkeurig uitstippelt om bijvoorbeeld onnodig afval te voorkomen.

Frau zit op een rotsachtige voorsprong en kijkt in de verte naar bergen en meren

Trekking ver weg van de beschaving: planning en uitrusting is het allerbelangrijkste

Man met een jas met een kap zit voor een tent in een landschap voor een blauwe hemel

Maar dan vragen we ons af: hoe plan je zo'n tocht precies? Waar moet je onderweg op letten? Franz en Runa hebben zich wekenlang voorbereid op hun reis naar Lapland. Ze hebben lang van tevoren kaarten gekocht, ervaringen gelezen, voedselinkopen gepland en noodoplossingen voor bij slecht weer bedacht. De ervaring leert dat op een lange tocht van alles kan gebeuren. Daarom is een goede voorbereiding op alle mogelijke voorvallen belangrijk voor je eigen veiligheid en dus ook voor een ontspannen tocht.

Deze dingen willen deze outdoor fans op hun tochten niet meer missen: wandelstokken, een goede slaapmat, een comfortabele rugzak en een warme slaapzak behoren tot de noodzakelijke equipment. Hoe langer de tocht, hoe belangrijker de eenvoudige onderdelen van een uitrusting zijn. Laten we de passende kleding niet vergeten: functioneel, robuust en niet te zwaar. Allebei vinden ze een goede kwaliteit van hun uitrusting belangrijk en zijn ze bereid om hieraan ook iets meer geld uit te geven. Of ze krijgen dingen cadeau voor hun verjaardag, zoals Runa haar tent. Maar goede kwaliteit is voor Franz niet voldoende. Hij let ook steeds meer op de herkomst en handelsvoorwaarden, bijvoorbeeld op het keurmerk voor biologisch katoen, Fairtrade of Made in Germany.

Trekking-tips voor de start: overdrijf niet en blijf ontspannen

Heb je na de mooie indrukken van het Zweedse Kungsleden ook de smaak te pakken gekregen en wil je op pad gaan in de natuur? Franz en Runa geven je nog deze trekking-tips mee:

  • Als beginner kies je liever voor korte tochten van drie tot maximaal vijf dagen. Hiervoor raden we bijvoorbeeld een huttentocht aan. Op deze tocht heb je weinig bagage nodig en heb je dagelijks een vast doel.
  • Blijf als beginner altijd in de buurt van de bewoonde omgeving. Zo is voedselvoorziening en hulp in geval van nood niet al te ver weg (bijvoorbeeld de Duitse Alpen).
  • Zoek een groep waarmee je goed opschiet. Enerzijds om samen plezier te beleven, anderzijds om op hetzelfde prestatieniveau te zitten. Of plan je eerste tocht met mensen die al een tocht gemaakt hebben en die je kunnen voorbereiden op de trekking. Hiervoor bestaan er bijvoorbeeld bergscholen.
  • Beschouw een mislukking als deel van de tocht. Zeker in het begin kan het gebeuren dat je een bestemming niet bereikt, je gewond raakt of je spieren tot het uiterste gaan. Ook het weer kan tegenzitten. Er kan zo veel gebeuren. Laat hierdoor de moed niet hangen, maar blijf gewoon relaxed.

Bij al hun sport en outdoor avonturen zweren Franz en Runa op deze Bauerfeind Sports producten: