Hahner Zwilling rent een berg op en draagt ​​de trailrunsokken in de kleuren perzik

Trail Running

Traillooptips

Dit raadt de expert aan voor training en mentale voorbereiding

Johanna Åström (25) is een Zweedse trailrunster en wordt beschouwd als een van de beste jonge atletes binnen haar sporttak. Ze leeft intussen in Noorwegen, omdat ze daar in optimale omstandigheden kan trainen. Buiten de trainingen en de wedstrijden werkt ze in een sport winkel. We spraken met Johanna over haar veelzijdige sport. In dat gesprek heeft ze ons interessante inzichten gegeven in haar training en wedstrijdvoorbereidingen. Bovendien heeft ze ons haar motivatietrucs verklapt.

Waarop moet je letten als beginnend trailrunner?

Ten eerste heb je schoenen met goede grip nodig die geschikt zijn voor trailrunning en die je een zeker gevoel geven. Bovendien is het belangrijk om zoveel mogelijk tijd door te brengen in de natuur en op verschillende trails. Je start het beste op een gemakkelijke ondergrond en met een rustig tempo om gewend te geraken aan het verschil tussen asfalt en trail.

Hoe veel train je en waar let je op tijdens je trainingen?

Ik doe veel aan uithoudings- en krachttraining, vooral voor mijn benen. Het aantal uren dat ik wekelijks train, varieert van 12 tot 24. Mijn trainingsomvang wisselt dus sterk en is kleiner tijdens het wedstrijdseizoen dan in de voorbereidingsfase. De intensiteit van de training wisselt af tussen lange, rustige sessies en intensieve intervaltraining. Ook bij de soort van de training zorg ik voor veel afwisseling, zodat mijn lichaam beter met belasting kan omgaan. Als je altijd alleen maar gaat hardlopen, vergroot je het risico op blessures aanzienlijk. Daarom train ik in de zomer veel op rolski's en doe ik in de winter aan ski-alpinisme of langlaufen.

Portret van Johanna Åström
"Enkel de volgende stap telt. In zulke situaties kan ik al de rest vergeten."

Over steile paden, stokken, stenen, wortels, rivierbeddingen enz: Met onze producten kun je elk obstakel aan.

Hoe bereid je jezelf voor op een uitdagende wedstrijd?

Voor een vermoeiende wedstrijd vertrouw ik erop dat ik zo goed mogelijk voorbereid ben. Een van mijn sterke kanten is dat ik mezelf altijd kan motiveren om goed te trainen, omdat ik graag tot het uiterste ga. Wanneer ik dan aan de startlijn sta, probeer ik volledig in het 'hier en nu' te zijn. Daarvoor deel ik de wedstrijd op in aparte stukken en probeer ik me telkens te focussen op het deel waar ik me op dat moment bevind.

Wat gaat er door je hoofd heen als je je op een moeilijk deel van het parcours bevindt, bijvoorbeeld wanneer je het volgende uur steil bergop moet hardlopen?

Je moet je volledig focussen. Dat is ook de reden waarom ik zo graag in de bergen hardloop. Enkel de volgende stap telt. In zulke situaties kan ik al de rest vergeten.

"Tijdens een lange wedstrijd zit ik in een achtbaan van gevoelens."

Hoe motiveer je jezelf als je kracht afneemt of de omstandigheden heel bar zijn?

Ik zeg tegen mezelf dat het nog erger kan (lacht). Zolang ik niet geblesseerd ben of ernstige klachten heb, probeer ik altijd vol te houden. Tijdens een lange wedstrijd zit ik in een achtbaan van gevoelens. Soms voelt het gemakkelijk aan en bewegen mijn benen als vanzelf, dan weer zijn ze moe en vraagt het heel veel inspanning. Op zulke momenten probeer ik me weer op elke stap apart te focussen tot het hardlopen weer beter gaat. Daarnaast probeer ik te genieten van mijn omgeving. Vooral bij wedstrijden in de bergen is het uitzicht fantastisch.

Om deze zware inspanningen tot een goed einde te brengen, bestaan speciale producten die ondersteuning bieden. Voel je je goed uitgerust voor je avonturen met de Bauerfeind Run Ultralight Socks?

De Run Ultralight Compression Socks zijn ideaal voor mijn trails in de bergen. Ze zitten heel comfortabel en voelen als een tweede huid. Aangezien de doorbloeding wordt gestimuleerd, helpen ze mijn benen om langer fit de blijven in de bergen en daarna sneller te regenereren.

Heb je ter afsluiting nog een paar tips voor mensen die met trailrunning willen beginnen?

Veel tijd in bossen en op trails doorbrengen om beter te worden. Langzaam beginnen en het tempo beetje bij beetje verhogen om blessures te voorkomen. En heel belangrijk: plezier hebben en genieten!

Portret van Johanna Åström

Johanna vindt het geweldig om te sporten in de natuur en vooral in de bergen. Als je meer wilt te weten komen over haar avonturen, dan kan je Johanna volgen op Instagram:@johannaaastrom