De benodigde trailrunapparatuur bevindt zich plat op een houten vloer.

Trail Running

Trailuitrusting

Weidse wegen, lichte uitrusting
Wie grote uitdagingen wil overwinnen laat beter niets aan het toeval over. Dat is zeker het geval voor langere trailruns en de daarvoor benodigde uitrusting. Daarom hebben we navraag gedaan en vertellen we je hier welke uitrusting absoluut noodzakelijk is voor jouw trailrun en waarop je moet letten bij de aankoop. Aangezien het advies van een pro zoals iedereen weet het allerbeste is, hebben we bovendien aan onze trailrunning-experte Johanna Åström gevraagd wat bij haar nooit mag ontbreken op lange tochten.

Trailschoenen

Zoals bij elke loopdiscipline geldt ook voor trailrunning: de schoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Als je daarop bezuinigt, dan bezuinig je op de verkeerde dingen. Trailschoenen moeten aan meerdere strenge voorwaarden tegelijk voldoen: ze moeten heel robuust zijn, veel grip bieden, flexibel en comfortabel genoeg zijn om er urenlang mee te kunnen hardlopen, het weer te trotseren en ten slotte mogen ze natuurlijk ook niet al te veel wegen.

Daarom verschillen trailschoenen ietwat van normale hardloopschoenen. Omdat de schoenen op ruw terrein in de eerste plaats robuust moeten zijn, is de zool vaak wat stijver. Zo kan die op oneffen ondergrond niet ingedrukt worden en kunnen scherpe stenen haar niet doorboren. Bovendien biedt een rubberen neus aan de tenen meestal extra bescherming. Het bovenmateriaal is een stuk robuuster dan bij normale hardloopschoenen om je te beschermen tegen doornen en struikgewassen aan de grond.

Noppen voor meer grip op uitdagend terrein

Ook optisch is de zool van trailschoenen anders. Ze heeft vaak een profiel met vaste noppen of schroefnoppen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je een goede grip hebt op de ondergrond, maar ook dat er minder snel steentjes op de weg in de groeven van je zool komen vast te zitten. Let op: zulke noppen verkleinen eveneens de contactoppervlakte van de schoen en vergroten zo het risico om uit te schuiven op nat asfalt.

Vooral wanneer je over wortels, kleine takken of een rotsachtige ondergrond hardloopt, moet je optimaal beschermd zijn tegen verzwikkingen. Daarom hebben trailschoenen meestal een lager zwaartepunt dan de variant voor op straat om te zorgen voor een directer contact met de grond. Een bredere zoolconstructie aan de hielen biedt extra stabiliteit.

En dan is er nog het (voet)klimaat. Speciale hightech membranen houden ook bij regen of sneeuw je voeten droog en warm. Voor de zomer bieden vele producenten bovendien modellen met ademend bovenmateriaal aan.

Als je vaak problemen hebt met lange veters, dan kan je het beste eens op zoek gaan naar een schoenmodel met zogenaamde 'snelveters'. Die laten de veters in een klein zakje 'verdwijnen' en zorgen er ook nog eens voor dat de druk gelijkmatig wordt verdeeld over de hele wreef.

Trail running kleding

Wat kleding op lange trailruns betreft, gelden twee basisregels:

  • Vermijd katoen.
  • Neem voldoende kleding mee om te kunnen inspelen op weersveranderingen.

Katoen is in het algemeen geen optimale stof voor sportkleding, aangezien het veel zweet absorbeert, maar het niet snel weer kan afgeven. Gevolg: je krijgt het snel koud. Bovendien kan het vocht zorgen voor onaangename wrijving op de huid en pijnlijke schuurplekken. En dat moet op urenlange trails natuurlijk absoluut vermeden worden.

Merinowol als aangenaam alternatief op katoen

Wie wel houdt van het aangename draaggevoel van (droog) katoen, kan kiezen voor een T-shirt van merinowol als goed alternatief voor zijn bergloop. Dat materiaal houdt meer warmte bij dan bijvoorbeeld polyester en voert het zweet heel snel af, zodat je droog en tevreden je doel kan bereiken.

Opgepast voor weersveranderingen!

Ook in de zomer is het geen goed plan om enkel met een T-shirt en een korte broek te beginnen aan een lange tocht door de bergen. Plotse weersveranderingen kunnen ervoor zorgen dat je zonder gepaste regenbescherming kletsnat wordt en dat de luchttemperatuur binnen de kortste keren vaak 10 °C kan dalen.
Neem op je tocht dus een regenjas of een windstopper mee. Ook voor je jas geldt: bezuinig niet op de verkeerde dingen. Een goede regenjas voor trailrunning is licht, ademend en natuurlijk volledig waterdicht. Vraag indien mogelijk om advies in een speciaalzaak. Ook belangrijk: de jas moet ook een kap hebben om je hoofd bij een plotse temperatuurdaling te beschermen tegen afkoeling.
Terwijl je voor je bovenkleding dus op enkele zaken moet letten, ben je bij de keuze van je broek daarentegen tamelijk vrij. Ook hier zijn functionele vezels meer geschikt dan katoen om schuren te voorkomen. Voor de rest is de lengte hier vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

Trailsokken beschermen je benen en geven een extra energieboost

De kleding voor je onderste lichaamsdeel mag niet verwaarloosd worden: de trailsokken. Zeker op lange trails zijn blaren en schuurplekken aan je voet immers een absolute no-go. De ultralichte functionele sokken zijn voorzien van speciale zones met aangename kussentjes voor de gevoelige delen van je voet, zoals de tenen en de hiel. Zo krijg je ook na meerdere uren hardlopen geen pijn.
Vooral de lange compressiesokken voor trailrunning kunnen echter nog meer: Door het nauwsluitende en elastische hightech breiwerk oefenen ze een lichte druk uit op de kuiten en zorgen ze er op die manier voor dat je benen minder snel vermoeid raken. Je krijgt dus een echte energieboost op cruciale momenten.
Zeker voor wie veel zweet belangrijk: deze hardloopsokken zijn heel grofmazig en los gebreid, wat een optimaal ademend vermogen garandeert. Daarenboven zijn ze dankzij compressiezones in het onderste deel van de kuit in staat om je spronggewricht te stabiliseren en verzwikkingen te voorkomen.

#Beatanyterrain

Haal nu onze trail running sokken!

Trail Run Compression Socks

Bergop en bergaf met extra kracht en speciale stabiliteit in de enkel: dankzij gerichte compressie krijgen je spieren de beslissende boost wanneer ze die nodig hebben. De "Infinity Zone X-TREME" met verhoogde compressie in het enkelgebied zorgt voor een veilige en ronde stap, zelfs buiten de gebaande paden.

Koop nu hardloopsokken!

Trail running rugzak en drinkgordel

Nog een onmisbaar deel van je uitrusting op lange trails draag je op je rug: de trailrugzak Afhankelijk van de lengte van je tocht is een bruikbaar volume tussen 2 en 15 liter aan te raden. Daarin kan je de belangrijke spulletjes meenemen die bij een noodgeval zelfs je leven kunnen redden. Dit moet zeker in je rugzak zitten bij trailrunning, zeker bij tochten van meerdere uren:

  • Voedsel: liefst energierepen of gels
  • Kledingstukken (zie boven onder 'kleding')
  • Een kaart en een kompas (alternatief: gps-toestel)
  • Een Reddingsdeken
  • Verbandmateriaal
  • Een beetje geld
  • Je smartphone
  • Als je 's nachts onderweg bent: een hoofdlamp

Sommige trailrugzakken hebben bovendien een waterzak en een speciaal drinksysteem waarin je meestal één tot drie liter vloeistof kan meenemen en waarmee je meteen kan drinken tijdens het hardlopen. Als je niet beschikt over zo'n zak, dan neem je je drinken het beste mee in kleine flesjes aan een zogenaamde 'bidon-' of drinkgordel, die meestal ook zakjes heeft voor energierepen en gels.

Voorbereid op noodgevallen

Het gaat soms sneller dan je denkt: een wortel, een steen of een stuk met steengruis brengen je ten val, je raakt ongelukkig gewond en kan niet meer verder op eigen kracht. Daarom zijn zeker de gadgets voor noodgevallen zoals een smartphone, reddingsdeken en verbandmateriaal zo belangrijk. Maar het hoeft niet eens zo dramatisch te zijn. Ook als je 'alleen maar' de verkeerde weg genomen hebt, zijn kompas, kaart en/of gps-toestel jouw redder. Met een beetje geld kan je bovendien een taxi bestellen als de terugweg te lang is.

En dit heeft deze pro bij zich

En wat neemt een pro nu eigenlijk mee op zijn tochten? Onze trailrunning-experte Johanna Åström verklapte het ons.n.

Portret van Johanna Aström met een hoed in een ruw berglandschap

Als professionele trail- en skyrunner weet Johanna wat vooral belangrijk is als het gaat om trailloopmateriaal.
Goede schoenen zijn het ultieme voor haar: "Ik zou beginnen met het kopen van een aantal goede schoenen die zijn gemaakt voor het traillopen". Deze moeten voldoende grip hebben zodat je veilig over stenen, wortels en door modder kunt lopen.
De Zweedse vrouw beveelt lichte en ademende kleding en een loopvest aan. Dit moet goed passen bij het lichaam. Het biedt ook ruimte voor extra apparatuur zoals een kaart, kompas, drankjes en energierepen. Als alternatief is ook een kleine running backpack mogelijk, maar die moet ook comfortabel zijn om te dragen.

Johanna waardeert vooral de "goede oude" analoge navigatiemogelijkheden met kaart en kompas, want elektronische apparaten zoals smartphones of GPS geven graag de geest op de beslissende momenten. Als nooduitrusting raadt ze een hardloopjasje aan, vooral als je in de bergen loopt: "Je weet nooit hoe het weer uitpakt als je in de bergen bent. Zelfs de zonnigste dag kan veranderen en echt slecht zijn". 

Wat Johanna waardeert aan de Bauerfeind Run Ultralight Socks zijn de zeer comfortabele draagkenmerken en het feit dat ze bijdragen aan aangenaam frisse benen op lange tochten.

Dit maakt je trailrunning-uitrusting compleet: Onze onmisbare uitrusting voor trailrunning