Snapshot van lopers van de racerun voor de start

Hardlopen

Rennsteiglauf

Droominstelling en droomproducten

GutsMuths-Rennsteiglauf: Een instelling met een droomomgeving

De Rennsteiglauf is een echte klassieker onder de Duitse langeafstandswedstrijden. Dit jaar viert het zijn 50e editie en daarmee is het een van de oudste aaneengesloten hardloopevenementen in Duitsland.

Van de tien grootste marathons in de Bondsrepubliek Duitsland is de Rennsteiglauf de enige op het platteland. Met jaarlijks meer dan 15.000 deelnemers is het de grootste crosscountrywedstrijd van Europa. Tegen de fantastische achtergrond van de ThĂĽringer Rennsteig loopt het parcours praktisch van start tot finish over wortels, weiden en bospaden - een droom voor iedereen die het spreekwoordelijke "alledaagse grijs" wil ontvluchten.

Over heuvel en dal sinds 1973

In het begin van de jaren 1970 hadden de hardlooppioniers en studenten van de Friedrich Schiller Universiteit in Jena Hans-Georg Kremer, Hans-Joachim Römhild, Jens Wötzel en Wolf-Dieter Wolfram het idee voor een herdenkingsloop voor de pedagoog en gymnastiekpionier Johann Christoph Friedrich GutsMuths. De route van bijna 100 kilometer voerde de vier op 12 mei 1973 van Hohe Sonne bij Eisenach naar Masserberg. Hoewel ze niet van plan waren om aan wedstrijden deel te nemen, deden ze er minder dan tien uur over om de afstand af te leggen.

Slechts twee jaar later werd de Rennsteiglauf voor het eerst als wedstrijd gehouden met bijna duizend deelnemers. Sinds 1978 is er de marathonafstand (aanvankelijk over 45 en 43,5 km), sinds 1992 de halve marathon en nog steeds de bijzonder lange loop, die tegenwoordig 73,9 km meet als de "supermarathon". Maar er zijn nu ook lopen en wandelingen voor wandelaars, nordic walkers, kinderen en mensen met een verstandelijke beperking, zodat een bonte, vrolijke gemeenschap van lopers samenkomt bij de gemeenschappelijke finish op het sportveld in Schmiedefeld - de "mooiste finish ter wereld".

De routes bij de Rennsteiglauf 2023

De klassieker is de supermarathon, de lange afstand van bijna 74 kilometer, die de oprichters van de Rennsteiglauf al hebben voltooid. De race begint op het marktplein in Eisenach. Na ruim zeven kilometer gaat de route de Rennsteig op en is, op een paar uitzonderingen na, in principe constant bergopwaarts tot aan de GroĂźer Beerberg - het hoogste punt op de route op iets minder dan 1.000 meter. Wie doorzet kan zich verheugen op glooiend terrein voor de laatste ongeveer 12 kilometer naar de finish in Schmiedefeld. De laatste 21 kilometer van de supermarathon zijn bijna hetzelfde als die van de halve marathon, die met ruim 8.000 deelnemers veruit de meeste starters heeft.

Sketch van de route van de Rennsteiglauf

De Rennsteig Marathon is al jaren een van de favorieten onder de Duitse hardlopers en werd door de lezers van het hardloopmagazine "Marathon4You" van 2014 tot 2019 zes keer op rij (!) uitgeroepen tot de populairste marathon in Duitstalige landen. In tegenstelling tot de super- en halve marathon zet de marathon koers naar de finish vanuit de andere, oostelijke, richting. Hij start traditioneel in Neuhaus am Rennweg en loopt via de Masserberg - met de Rennsteigwarte op de Eselsberg als hoogste punt van het parcours op 841 meter - via Neustadt am Rennsteig en Frauenwald naar Schmiedefeld. De slotklim in de laatste kilometer is bijzonder berucht. Wie het liever wat rustiger aan doet, kan de Rennsteig Marathon ook als wandelaar of nordic walker afleggen.

Sketch van de route van de Rennsteiglauf

De routes van de 17 km lange wandeling en de nordic walking tour lopen in principe langs het parcours van de halve marathon, dus ook van Oberhof naar Schmiedefeld. De Rennsteig Special Cross over 3,7 km loopt door het centrum van Neuhaus en start direct na de start van de marathon. De Rennsteig Junior Cross over 1,1 tot 7,2 km (afhankelijk van de leeftijd van de starters) vindt direct plaats op en rond het sportveld in Schmiedefeld.

Snapshot van de racecit door het gras

De Rennsteiglauf en Bauerfeind Sports: twee sterke merken voor ThĂĽringen

Beide zijn gevestigd in ThĂĽringen en staan voor traditie en topprestaties: de GutsMuths Rennsteiglauf en Bauerfeind passen daar natuurlijk perfect bij. Als experts voor topproducten op het gebied van hardlopen zijn wij verheugd om samen te werken met het grootste hardloopevenement in onze mooie deelstaat, dat ons altijd al na aan het hart lag.

Trotse titelsponsor van de Bauerfeind Sport Rennsteig-Junior-Cross.

Ons motto is #foryourpersonalbest - in overeenstemming met dit credo richten wij ons niet alleen op de sportieve elite, maar zijn wij ook de trotse titelsponsor van de Bauerfeind Sport Rennsteig-Junior-Cross. Kinderen en jongeren van 6 tot 17 jaar doen hun eerste ervaringen op tegen leeftijdsgenoten op de crosscountryparcoursen in het finishgebied in Schmiedefeld, die tussen de 1,1 en 7,2 kilometer lang zijn. We duimen voor alle deelnemers dat ze hun persoonlijke best halen!

Snapshot van de racenritkinderen kort na de start

Krachtig en veilig over de veeleisende parcoursen van de Rennsteig Run: geen probleem met de producten van Bauerfeind Sports.

25% met code Bash25
Sports Knee Support

€ 84,90*
25% met code Bash25
25% met code Bash25
25% met code Bash25
25% met code Bash25
25% met code Bash25
25% met code Bash25