Lopers rennen een berg op en dragen trail run sokken

Hardlopen

Hardlopen in de Herfst

Deze tips maken het hardlopen in de herfst (minstens) net zo fijn als in de zomer

We kennen het allemaal, dat gemengde gevoel van moeheid en melancholie, wanneer dorre bladeren van de bomen vallen en regendruppels langs het raam glijden. De herfst wekt altijd een dubbel gevoel op, zowel bij amateursporters als wedstrijdsporters. Aan de ene kant hebben we het gevoel iets te moeten doen om enigszins in vorm te blijven. Maar als het koud en grijs is met miezerige regen heeft mijn andere, gemakzuchtige ik, meer te zeggen dan in het voorjaar of de zomer. En toch kan hardlopen in de herfst – met de juiste kleding en de juiste mindset – gewoon heerlijk zijn.

…en de juiste voorbereiding

Duidelijk, een luchtig shirt en een zeer strakke hardloopbroek zijn op een gegeven moment in de herfst niet meer voldoende. De juiste hardloopoutfit voor de herfst moet het volgende bevatten:

Goede loopschoenen

Zelfs wanneer je geen fortuin wil uitgeven voor je sport, is een investering in goede hardloopschoenen onvermijdelijk. Maar ze zijn hun geld meer dan waard! De juiste pasvorm en een goede steun- en dempfunctie zijn vooral bij hardlopen de investering waard. Bovendien zijn de topmodellen van de grote fabrikanten gewoon duurzamer. Belangrijk Wanneer je regelmatig in het bos of in de natuur loopt, moet je denken aan waterdichte, sterk geprofileerde schoenen.

Sportsteunzolen

Idealiter hoort bij een goed zittende loopschoen een bijpassende sportsteunzool. De Bauerfeind Sports Run Performance Insoles zorgen met hun speciale Weightflex®-technologie dat bij het joggen je voet goed neerkomt en voldoende steun heeft. Zo kun je langer zonder klachten je beste hardloop-performance leveren.

Hardloopshirt, jack en broek

Zoals bij alle sportieve activiteiten, in om het even welk jaargetijde, is bij hardlopen in de herfst functionele kleding belangrijk. Deze is ademend, zorgt voor een snelle vochtafvoer en is temperatuurregulerend. Met andere woorden: je krijgt het niet zo snel koud. De beroemde 'laagjeslook', het dragen van meerdere lagen kleding over elkaar, helpt ook bij temperaturen onder nul. Een goed hardloopjack is bovendien water- en winddicht – en dus bestand tegen elke herfststorm. Opgelet! Kleedt je niet te dik. Door de grote inspanning die je tijdens het sporten levert, kun je het al snel te warm krijgen.

Muts, handschoenen e.d.

Ook al is het warmteverlies via je hoofd aanzienlijk minder dan lang werd aangenomen: bij koud weer zijn muts en handschoenen een must voor hardlopers! En wanneer het echt koud is, moet bovendien een sjaal voor de neus en mond worden gedragen. Zo bescherm je je bronchiën tegen ijskoude lucht. Een slimme oplossing voor winterhanden: nauwsluitende Compression Sleeves, die met hun compressie-effect ook het zuurstoftransport en de bloedcirculatie verbeteren en zo dus je performance verhogen.

Loopsokken

Bij de uitrusting voor je voeten horen ook de juiste sokken. In de herfst zouden ze niet te dik moeten zijn, maar ademend. En dankzij het compressie-effect helpen ze bij het voorkomen van spierpijn en krampen. Het zijn juist deze eigenschappen die in onze Run Performance Compression Socks worden gecombineerd.

Hardlopen in de herfst: een kwestie van de juiste mindset...

Natuurlijk: het vaak sombere weer en de steeds korter wordende dagen in de herfst zorgen voor een bepaalde vermoeidheid en laten je innerlijke drive om te gaan sporten snel tot een nulpunt dalen. Maar met een paar eenvoudige trucs kan dit gevoel worden tegengegaan.

Doelen stellen

Net zoals met het op het laatste moment uitstellen van een hardlooptraining, zo gaat het ook met het stellen van doelen voor de middellange termijn. Wie zich in maart heeft opgegeven voor de 10 kilometer, een halve of zelfs hele marathon, zal wel twee keer nadenken voordat hij in november achter elkaar twee of drie trainingssessies overslaat. Wie zich niet meteen voor een wedstrijd wil aanmelden, loopt het beste met een tijdklok en houdt zich aan zijn doeltijden tot een bepaalde datum, bijv. tot aan het einde van de maand. Het goede daarvan is: al in een relatief korte tijd worden persoonlijke records gebroken. En dit verhoogt de basismotivatie om door te gaan met hardlopen.

Verhoog het animo

Als de innerlijke motivatie niet voldoende is om je aan een trainingsschema te houden, is het slim om jezelf na het hardlopen te belonen. Bijvoorbeeld een bioscoopbezoek, een (uiteraard alcoholvrij) biertje met vrienden, kijken naar je favoriete televisieserie of gewoon een lekkere maaltijd. Het vooruitzicht op een extra beloning is vaak voldoende iemand die maar wat ligt te lummelen letterlijk op te laten springen.

Ultralight runs ultralong

Haal nu onze trail running sokken!

Run Ultralight Compression Socks

Run Ultralight Compressiekousen combineren de beste eigenschappen van lichtgewicht sportcompressiekousen: het ultradunne breiwerk is bijzonder goed ademend en zorgt zo voor een aangenaam loopgevoel - ook op warmere dagen. GeĂŻntegreerde compressiezones ondersteunen de spieren in de kuit en stabiliseren de enkel en de voet.

Hardlopensokken nu kopen!

Nog meer nodig?

Naast de juiste hardloopkleding is het natuurlijk ook belangrijk om de 'basics' niet te verwaarlozen, dus:

  • voldoende drinken (bij voorkeur iets warms, zoals thee zonder suiker),
  • op de energietoevoer letten, vooral wat betreft de koolhydraten,
  • gebalanceerd en vitaminerijk voedsel,
  • voldoende slapen,
  • voor het hardlopen een goede warming-up en daarna stretchen,
  • na de training zo snel mogelijk alle natte kleding uit om verkoudheid geen kans te geven,
  • basisoefeningen doen, om je been- en rompspieren te versterken.

Wie zowel lichamelijk als mentaal goed is voorbereid, zal ook in de herfst en winter graag hardlopen – en zelfs nog een extra rondje doen.

Hoogwaardige kwaliteit voor maximaal draagcomfort

Het functionele weefsel en de ingewerkte ventilatiezones van de Bauerfeind bandages zorgen voor een bovengemiddeld draagcomfort. Het hoogelastische karakter verzekert een optimale druk op en rond het gewricht. De bandages zijn dun, en kunnen perfect gedragen worden onder de kleding. Drukpunten zorgen voor positieve, motorische feedback en de innovatieve pelotte vangt plotse drukpieken op.

Dankzij de anatomische pasvorm zitten de bandages als een tweede huid, en bieden ze een optimale bewegingsvrijheid.

De Bauerfeind bandages combineren 3 technologieën:

  • De anatomische 3D-pasvorm zorgt voor een optimale ondersteuning, en helpt je om je maximale performance te bereiken
  • De AIR ventilatiezones dragen bij tot het lage gewicht, zorgen voor afkoeling bij intensief sporten, en verminderen het zweten
  • Het KNIT weefsel van de Sports bandages featuren innovatieve zones; een perfecte combinatie van ondersteuning en bewegingsvrijheid

Wil je daarnaast je gewrichten stabiliseren en beschermen tegen overbelasting?

Onze sportbandages zijn bijzonder licht, aangenaam om te dragen en praktisch tijdens het sporten. De anatomische pasvorm en de contactzones zorgen ervoor dat de bandage goed blijft zitten bij een maximale bewegingsvrijheid.