Vrouw in de zomer van de zomer en met roze kneebord loopt over een betonnen halbrund

Marathon Training

Bereik je marathondoelen met onze kniebandage

Marathontraining vereist een goede dosis motivatie

Trek je hardloopschoenen aan en ga. Het is niet altijd even gemakkelijk. Soms heb je niet de benodigde beet, de tijd of de drive. We hebben rechtstreeks informatie gekregen van de Hahner-tweeling.

De afstand van start tot finish is 42,195 kilometer. Voor veel ambitieuze amateurlopers is deze afstand zo'n groot doel dat er veel passie in de voorbereiding wordt gestoken. Degenen die de finish halen, ongeacht de tijd, weten waarvoor ze maandenlang hebben getraind. Wanneer ze over de finish komen, komen alle emoties los en worden de kwellingen van de voorbereiding vergeten. Toch is de weg naar de finish zwaar. Trainen voor de langste Olympische hardloopdiscipline naast een fulltime baan is zwaar. Daarom moeten hardlopers zichzelf kleine mijlpalen stellen. Dit is wat de snelste marathontweeling ter wereld doet - Anna en Lisa Hahner.

"Met etappefinishes bereik je altijd een klein gevoel van prestatie tussendoor en dat brengt je beetje bij beetje dichter bij het grote doel."

De twee succesvolle marathonlopers verdelen de wedstrijdafstand zelfs in etappes van vijf kilometer. Hierdoor lijkt het einde niet zo ver weg. Anna stelt zich tijdens een marathon ook voor "hoe cool het zal zijn om over de finish te komen." Denken in kleine eenheden kan veel positief verschil maken: Voor hardlopen geldt dit in dubbele zin. Zelfs als er weinig tijd is, is een korte training beter dan helemaal geen training.

Bijblijven

Lopers met enkelbandages lopen in een zomeroutfit over een betonnen oppervlakperspectief van rare top

Duursport is iets voor mensen met beet - ze verliezen hun doel niet uit het oog. Vastberadenheid of niet, zelfs de meest gepassioneerde en gedisciplineerde hardlopers staan soms voor grote uitdagingen tijdens de trainingsfasen. Een doeltreffende tip: zoek een hardlooppartner of sluit je aan bij een hele hardloopgroep. In fasen waarin het niet zo goed gaat, kunnen trainingspartners elkaar motiveren. Het geheim hierachter is net zo eenvoudig als het gemakkelijk te implementeren is. Niemand zal snel een vaste afspraak met andere hardlopers afzeggen, zelfs niet bij gebrek aan motivatie of slecht weer. Degenen die er toch in slagen om in hun hardloopschoenen te stappen, zijn dubbel trots na het sporten.

"Hardlopen in een groep is leuk voor alle lopers - je kunt elkaar ontmoeten en praten voor, tijdens en na het hardlopen. Iedereen heeft hier baat bij."

Zelfs professionals truc

e doelen visualiseren kan nooit kwaad. Dit kan een goed bijgehouden trainingsplan zijn waarin lopers hun trainingen opschrijven. Maar vijf plakbriefjes op de koelkast die de vijf loopjes van de komende week voorstellen, kunnen ook een extra motivatieboost geven. Zodra een trainingssessie voltooid is, vliegt de post-it in de prullenbak - gewoon de post-it afscheuren en in de prullenbak gooien is leuk. Als er daarentegen een post-it blijft plakken, weet elke marathonloper of iemand die dat zou willen worden wat er de volgende week gedaan moet worden. Een feelgoodtruc die Anna en Lisa ook kennen en gebruiken: Beloon na gedane arbeid!

"Na echt intensieve hardloopsessies is het belangrijk om iets te hebben om naar uit te kijken tijdens het hardlopen, zodat je echt gas kunt geven in de laatste meters."

Dit kunnen heel verschillende dingen zijn. Sommigen kijken uit naar een stuk taart - zoals Anna en Lisa, die nogal zoet zijn. Voor andere hardlopers kan het echter een paar nieuwe loopschoenen zijn, een bezoek aan een restaurant 's avonds of een volgend bezoek aan de sauna, wat ook bijdraagt aan de regeneratie.

"Als je intensief traint, moet je je lichaam de tijd geven om te herstellen. Pas na de regeneratie, die deel uitmaakt van de training, moet je doorgaan met trainen, anders gaat de prestatiecurve niet omhoog."

Dit omvat regelmatige en voldoende slaap, een gezond dieet, een sauna en misschien een fysiosessie of massage. Het is belangrijk dat elke hardloper begrijpt dat een dag hard werken geen regeneratie is. Dus luister naar je lichaam, wees bedachtzaam en negeer geen signalen. En als de motivatie weer eens ontbreekt, onthoud dan: het gevoel na een succesvol afgeronde trainingssessie is vooral je eigen voldoening, en dat is onbetaalbaar: "Of het nu na 42,195 kilometer is of na het rondje om het blok."