Skiërs in een donker pak in een extreme helling bij het vertrek

Wintersport

Kniepijn na het skiën

Dit is wat er achter zit, dit is wat je kunt doen

Iedere wintersporter houdt ervan: de aanblik van een met diepe sneeuw bedekte skipiste en de schilderachtige bergketens die erboven uittorenen. Bij zo'n fantastisch winterpanorama denken weinig mensen eraan hoe snel de ontspannen afdaling abrupt gestopt kan worden door pijn in de knieën. Toch willen we in dit artikel nader ingaan op de oorzaken van en maatregelen tegen kniepijn bij het skiën of snowboarden. Zodat het "Winter Wonderland" voor jou gekoppeld blijft aan mooie plaatjes.

Oorzaken van kniepijn bij skiën

Kniepijn bij het skiën moet niet lichtvaardig worden opgevat. Er liggen immers vaak overbelastingen, irritaties of zelfs blessures van de verschillende gewrichtsgebieden aan ten grondslag.

Onvoldoende getrainde spieren / overbelasting

Beginners op de skipiste kennen het maar al te goed: het branden van de kuiten en dijen bij langere afdalingen. Dit is op zich absoluut niets ongewoons, maar het zou moeten dienen als een duidelijk waarschuwingssignaal: De spieren zitten aan hun limiet.

Als je bedenkt dat goed getrainde spieren essentieel zijn om de gewrichten met kraakbeen, ligamenten en pezen effectief te ondersteunen, moet je ervan uitgaan dat brandende spieren die steun al snel niet meer zullen bieden en dat blessures dreigen. In dat geval is het beter een pauze in te lassen en de afdaling zo nodig later voort te zetten.

Blessure

Pijn is altijd een alarmsignaal waarmee je lichaam zich kenbaar wil maken. In het geval van kniepijn tijdens het skiën doet u er goed aan een arts te raadplegen om uit te zoeken waar de pijn vandaan komt.

Als je bijvoorbeeld sporten beoefent die de gewrichten zwaar belasten, zoals skiën of snowboarden, met reeds beschadigd gewrichtskraakbeen zoals de meniscus, kan dit op lange termijn tot ernstige schade leiden. Je moet daarom in ieder geval afzien van sporten totdat je arts je groen licht geeft.

Knieblessures bij skiën

De knie is nummer één bij ski-blessures. Wat zijn de meest voorkomende diagnoses?

Skiën na kruisbandruptuur

Een kruisbandscheur is zeker een van de ernstigste gewrichtsblessures en het duurt navenant lang voordat men daarna weer kan sporten. De voorste kruisband scheurt wanneer het kniegewricht gebogen, gespreid en naar buiten gedraaid wordt, maar de voet en het onderbeen gefixeerd zijn en niet meedraaien. Scheuren van de voorste kruisband komen relatief vaak voor bij skiën in vergelijking met andere sporten, omdat er enorme zijdelingse trekkrachten worden uitgeoefend tijdens het afdalen en slalommen.

Als een van je kruisbanden bij een val helaas beschadigd raakt, moet je voorbereid zijn op een langere sportpauze. Een half jaar zonder intensieve sport is meestal verplicht, maar afhankelijk van de ernst en het genezingsproces kan een terugkeer naar skiën, snowboarden of contactsporten enkele maanden langer duren.

Skiën na een meniscusscheur

Schade aan de meniscus, door letsel of slijtage, is niet ongewoon, vooral bij skiën. De meniscus is een halvemaanvormige, kraakbenige schijf in de knie die bijna berucht is, vooral bij wedstrijdsporters, omdat hij hele carrières kan beëindigen. 

Typisch voor een meniscusscheur is pijn, die vooral merkbaar is als de knie naar binnen wordt gedraaid. Het is een drukpijn die blokkerend en stekend kan aanvoelen. Meniscus(an)scheuren worden meestal geopereerd. Daarna kan het enkele maanden duren voordat een terugkeer naar sportieve activiteit echt aan te raden is.

Ongelukkige triade

De zogenaamde "unhappy triad" is een combinatie van een blessure aan de mediale band, de mediale meniscus en de kruisband. De naam zegt het al: zo'n complex en ernstig letsel betekent immers een pauze van minstens acht maanden, afhankelijk van hoe de therapie verloopt en of er bijkomende benige letsels zijn, bijvoorbeeld aan de knieschijf. Een operatie is meestal onvermijdelijk om knieartrose te voorkomen.

Vooral bij skiën en snowboarden komt de Unhappy Triad relatief vaak voor in vergelijking met andere sporten vanwege de reeds beschreven laterale trekkrachten. We geven hieronder enkele tips om triade te voorkomen.

Maatregelen tegen kniepijn tijdens het skiën

Het goede nieuws is dat je kniepijn op de piste niet hoeft te verdragen. Van de juiste uitrusting tot nazorg buiten de piste, er zijn verschillende mogelijkheden.

Koel je knieën / Warm je knieën op

Een klassieker onder de pijnbehandelingen: Breng ijs of een cold pack aan op de pijnlijke plek (natuurlijk nooit direct op de huid, maar bijvoorbeeld gewikkeld in een handdoek). Koelen wordt vooral aanbevolen om zwelling van het weefsel te voorkomen of te verminderen, omdat de kou ervoor zorgt dat de bloedvaten samentrekken en de bloedstroom in het betreffende gebied afneemt.
Maar ook warmte, bijvoorbeeld door het aanbrengen van een warmtepleister of een warmtecompres, kan helpen de kniepijn te verminderen. In principe bevordert warmte de bloedsomloop en de stofwisseling, terwijl koude deze processen vertraagt. Dus afhankelijk van de oorzaak van de pijn kunnen beide helpen.
Er is een eenvoudige vuistregel om je te helpen beslissen tussen warmte en koude: je moet afkoelen bij acute blessures, bijvoorbeeld gescheurde banden, en opwarmen bij gespannen spieren en stijve gewrichten en bij alle chronische aandoeningen.

De juiste uitrusting - een kniebrace voor skiën

Of je nu pijn wilt voorkomen of na een blessure langzaam weer wilt gaan skiën: een kniebandage voor het skiën zoals onze Bauerfeind Sports Knee Support is altijd een goed idee en behoort tot de uitrusting van elke skiër.

Hier lees je hoe het precies helpt tegen kniepijn tijdens het skiën.

De beste kniebandage voor skiën: onze uitstekende Sports Knee Support

Uitstekend tegen kniepijn

Het is geen geheim meer dat onze Sports Knee Support bijzondere kwaliteiten heeft in de strijd tegen kniepijn tijdens het skiën. De lezers van SkiMAGAZIN hebben zojuist onze kniebandage bekroond met de Innovatieprijs 2023 in de categorie "Accessoires". Profiteer van zijn innovatieve functionaliteit en koop hem nu in je favoriete kleur.

Knee Support nu kopen!

Kniepijn bij het skiën: Hoe het effectief te voorkomen

De beste tips om kniepijn bij het skiën te voorkomen

  • 1. Krachttraining: Zoals gezegd is de belasting van je gewrichten tijdens het skiën enorm. Het is belangrijk om sterke gewrichten te hebben, zodat ligamenten en pezen de belasting kunnen weerstaan. Dus: op naar de sportschool!
  • 2. Warming-up: Enkele kilometers skiën met een spectaculaire snelheid: het is duidelijk dat je spieren niet helemaal onvoorbereid de piste op moeten gaan. Zorg dus voor een voldoende warming-up, bijvoorbeeld door te stretchen of door onze skigymnastiekoefeningen te doen.
  • 3. Pas je skistijl aan: Ook al is de verleiding soms best groot, vooral op een vers geprepareerde piste: wees je ervan bewust dat je geen WK-professional bent en pas je skistijl aan aan je kunnen. Niet voor niets ontstaan de meeste ski-blessures door valpartijen als gevolg van overschatting van eigen kunnen.
  • 4. Controleer je uitrusting: Is de binding goed afgesteld? Past de helm? Zijn de skischoenen volledig gesloten? Vooral bij steile afdalingen ben je bij het skiën en snowboarden enorm afhankelijk van goed functionerend materiaal op het beslissende moment. Je kunt dus beter even de tijd nemen om je uitrusting te controleren voordat je de helling afduikt.
  • 5. Kies de juiste ski's: Deze tip sluit direct aan op de vorige. Ook al gebruiken professionals vaak bijzonder lange ski's die veel groter zijn dan hun lichaamslengte, kortere ski's worden aanbevolen, vooral voor beginners, omdat ze minder weerstand bieden bij het draaien en bochten gemakkelijker maken.
  • 6. Neem de FIS-regels in acht: Niet voor niets heeft de Internationale Ski Federatie (FIS) gedragsregels voor skiërs opgesteld die gelden voor alle pistes wereldwijd. Je kunt ze gemakkelijk vinden op het internet.
  • 7. Bezoek een skischool: Vrijwel elke wintersportcarrière is klein begonnen - op vlakke beginnersheuvels en met deskundige begeleiding van een skileraar. Zo leer je een goede basistechniek en word je veel zelfverzekerder op de boards.
  • 8. Neem pauzes: Ook al lijkt het eerst niet zo: skiën en snowboarden zijn echt inspannend voor je lichaam. Ten laatste wanneer je dijen branden, moet je een korte pauze nemen en een schommel nemen. Regelmatige pauzes verminderen het risico om te vallen aanzienlijk.

Onze piste-ster tegen kniepijn bij het skiën: De Sports Knee Support

Pijn vermijden is bijzonder gemakkelijk met gerichte ondersteuning, precies daar waar het telt. Onze Sports Knee Support ondersteunt je kniegewricht efficiënt dankzij het compressiebreisel en de Omega Pad en geeft sensorimotorische feedback om je knie in de juiste mate te gebruiken en pijn of letsel te voorkomen.

Knee Support nu kopen!