Triatleet is op weg naar de overgangszone in triatlon

Triatlon

Triatlontraining: Herstel beter, word nog sneller

Triatlontraining: Hoe je nog beter kunt regenereren

Zoals bij bijna geen enkele andere sport, is triatlon afhankelijk van een optimaal beheer van kracht en de juiste regeneratie - tijdens een wedstrijd of in de tijd tussen training en wedstrijden. Door de combinatie van zwemmen, fietsen en hardlopen worden alle belangrijke spiergroepen van het lichaam belast. Om de enorme totale afstanden en trainingsvolumes te kunnen overleven, zijn naast de fysieke basisconditie een intensieve voorbereiding, de juiste voeding en de uitrusting, waaronder speciale triatlonkleding, van doorslaggevend belang.

Zwemmen

Zwemmen is de eerste discipline tijdens een triatlonwedstrijd. De afstanden variëren van 750 m in de sprint tot 3,8 km in de lange afstand. Vooral hier is een zuivere techniek cruciaal om enerzijds snel te zijn en anderzijds waardevolle energie te sparen voor de twee andere disciplines. Maar zelfs als de onderdompeling, trek- en duwfase, beenslag en waterhouding zo schoon zijn: Spierstofwisselingsprocessen beginnen al heel vroeg in de sport. Geleidelijk worden eindproducten zoals lactaat in de spieren afgezet en oververzuren ze.

Fietsen

De middelste triatlondiscipline is ook de langste. Tijdens een wedstrijd zit je minstens 20 km in het zadel. Bij de lange afstand is dat zelfs 180 km, bij ultra triatlons aanzienlijk meer. Rustig trappen en een zo aerodynamisch mogelijke houding op de fiets zijn cruciaal voor een goede tijd in deze discipline. Onze compressiemouwen voor de bovenbenen ondersteunen de dijspieren bij de toevoer van zuurstof naar de spieren en de afvoer van veneus bloed - zodat je je volledig op de koers kunt concentreren.

Hardlopen

De "bekroning" van elke triatlon. De afstanden variëren van 5 km tot een marathon (42,195 km). Tijdens het hardlopen put het lichaam uit de laatst beschikbare energiereserves, die tijdens het hardlopen moeten worden aangevuld met voedingsstoffen en vooral koolhydraten. Daarnaast helpt compressiekleding zoals onze Compressie Sleeves Onderbeen de bloedcirculatie en het zuurstoftransport te verbeteren en zo spierpijn en kramp actief te voorkomen.

En na de triatlontraining?

Onmiddellijk na de training en wedstrijd zijn de energiereserves uitgeput, maar voordat je gaat rusten, moet je op een paar dingen letten:

  • Door het zogenaamde "open-window-fenomeen" is het lichaam direct na het sporten veel vatbaarder voor bacteriën en virussen. Trek dus je natte kleren uit en droge, warme kleren aan.;
  • Met een "cool down", bijvoorbeeld loslopen of fietsen op een rolletje, kan het lichaam afvalstoffen zoals lactaat beter afbreken.
  • Compressiekleding zoals Compressie Sleeves Arm na het zwemmen of Compressiesokken Run & Walk na het hardlopen of fietsen ondersteunen de cool down. De compressie ondersteunt de spierpomp en de lymfevaten van buitenaf. Dit ondersteunt het retourtransport van bloed naar het hart, stofwisselingsproducten worden afgebroken en meer zuurstofrijk bloed bereikt de spier.
  • Stretch na de Cool Down. Dit voorkomt verharding in de spier en kan de beweeglijkheid van gewrichten, pezen en banden op de lange termijn vergroten.
  • Koude, bijvoorbeeld door koude baden, gaat ontstekingsprocessen in de spier tegen en versnelt het herstel. Let op: Dit is alleen echt nuttig tot maximaal een half uur na de training, dus het is het beste om alles voor de training voor te bereiden.
  • Eten: Na een duurtraining zijn de glycogeenvoorraden leeg en is het spierweefsel gedeeltelijk vernietigd door microtraumatisering. Daarom moet je uiterlijk twee uur na de training een koolhydraat- en eiwitrijke maaltijd eten.
  • Als je al ligt, zijn lichte massages of het gebruik van een fasciaroller ook goede manieren om de spieren te ontspannen.

Als je regelmatig enkele van deze maatregelen ter harte neemt, zal de regeneratie na lange trainingssessies merkbaar verbeteren en kun je met een gerust hart gaan slapen. Nu we het er toch over hebben: slapen speelt ook een belangrijke rol bij regeneratie. s Nachts vinden er talloze opbouw- en herstelmechanismen plaats, ook in de spieren. Bovendien wordt nieuwe kennis verankerd, waaronder nieuwe motorische vaardigheden. Zeven tot acht uur zou dus voldoende moeten zijn.

Bauerfeind Sportproducten voor optimale regeneratie na lange trainingssessies