
Kennis
Compressie bij het sporten: alles wat je moet weten
Deel 1: een wetenschappelijk overzicht met dr. Casper Grim
Er bestaan veel mythes over compressie, vooral in de sport. Er doen allerlei verhalen de ronde: van betere prestaties tot kortere regeneratietijden. In deze driedelige reeks gaan we dieper in op compressie bij het sporten. Om te beginnen lichten we de wetenschappelijke basisprincipes toe. Daarvoor deden we een beroep op een expert op dat gebied: dr. Casper Grim.
Fragen- und Inhaltsverzeichnis
- Was ist Kompression allgemein?
- Worin unterscheidet sich die Anwendung von Kompression in Medizin und Sport?
- Was sind konkrete Vorteile im Sport bei der Nutzung von Kompressionsartikeln?
- Führt Kompression zu einer echten Leistungssteigerung?
- Wo liegen die Grenzen und gibt es Risiken oder Kontraindikationen?
- Ist das Thema Kompression in der aktuellen Forschungswelt noch relevant?
- Gibt es eine Überschneidung von Wissenschaft und Industrie vor allem im Hinblick auf die Produktentwicklung?
- Die 5 wichtigsten wissenschaftlichen Fakten zu Kompression im Sport
- Fazit

Dr. Casper Grim is sportarts, privaatdocent en hoofdarts orthopedie en sportgeneeskunde bij het ziekenhuis van Osnabrück. Hij begeleidt al vele jaren topatleten en was al drie keer teamarts van de Duitse deelnemers op de Olympische Spelen. Daarnaast is hij arts voor de Duitse worstelfederatie en hoofdarts voor de Duitse triatlonvereniging (Deutschen Triathlon Union). Ons interview met dr. Grim vond plaats via een videogesprek vanuit Namibië, waar hij het Duitse nationale triatlonteam aan het begeleiden was tijdens hun trainingskamp. Om een beter overzicht te krijgen, hebben we de belangrijkste informatie samengevat.
Compressie is het gericht uitoefenen van druk op weefsel met behulp van externe hulpmiddelen, zoals compressiekleding, bandages of pneumatische systemen. Simpel gezegd is het alsof je op een ballon drukt. Stel je voor dat je been een zachte ballon gevuld met water is. Als je die ballon van buitenaf samenperst, kan het water niet anders dan in een bepaalde richting bewegen. Op dezelfde manier zorgt de lichte druk van de compressiekousen ervoor dat het bloed uit de aderen wordt ‘geduwd’ in de richting van het hart, wat de terugstroom ondersteunt. In de geneeskunde wordt compressie gericht gebruikt om bijvoorbeeld de veneuze terugstroom te verbeteren of oedemen (vochtophopingen) te verminderen. In de sportwereld wordt de nadruk ook gelegd op andere eigenschappen, zoals het verbeteren van prestaties en regeneratie. Daar komen in het bijzonder de volgende fysiologische en biomechanische mechanismen bij kijken:
Doorbloeding en veneuze terugstroom
De druk van buitenaf duwt de bloedvaten samen, wat de veneuze terugstroom bevordert. Dat is medisch gezien vooral een voordeel bij veneuze insufficiëntie, spataderen of lymfoedemen. Bij het sporten helpt gematigde compressie metabolieten sneller af te voeren, waardoor je minder snel vermoeid raakt.
Stabilisatie van de spieren en minder trillingen
Compressie stabiliseert het spierweefsel en vermindert ongewenste trillingen. Dat verbetert de krachtoverbrenging en beperkt het risico op blessures. Daarnaast verbetert het zogenaamde proprioceptieve effect het lichaamsbewustzijn en de spiercontrole.
Regeneratie
Studies suggereren dat compressiekleding subjectieve vermoeidheid kan verminderen en de terugstroom van bloed en lymfevocht kan versnellen. Dat komt de regeneratie na intensieve inspanningen ten goede.
“De ene soort compressie is de andere niet. Er zijn grote verschillen afhankelijk van waar en hoe er druk op het weefsel wordt uitgeoefend.”
Wat is het verschil tussen het gebruik van compressie in de geneeskunde en in de sport?
Medische compressie: er zijn duidelijk afgebakende compressieklassen (bijv. klasse 1, klasse 2), met vaste waarden voor de druk die uitgeoefend wordt op het weefsel. Dat is essentieel voor de behandeling van aandoeningen zoals veneuze insufficiëntie, lymfoedemen of ter ondersteuning van de postoperatieve revalidatie.
Compressie bij het sporten: in de sportwereld ligt de focus op het draagcomfort, de stabilisatie van het spierweefsel, betere prestaties en potentiële aerodynamische voordelen (bijv. bij het wielrennen).
Welke concrete voordelen bieden compressieproducten bij het sporten?
“Het is belangrijk om de onderzoeken grondig te analyseren en na te gaan wat precies is onderzocht. In wezen blijkt uit de wetenschappelijke literatuur echter dat compressiekleding verschillende voordelen heeft.”
Betere doorbloeding en regeneratie
Gematigde compressie kan de veneuze terugstroom bevorderen en de afvoer van metabolieten versnellen. Dat kan zorgen voor een kortere hersteltijd, vooral tijdens intensieve trainingsfases of na wedstrijden.
Stabilisatie van de spieren en minder trillingen
Compressie kan helpen om spiertrillingen te verminderen, waardoor de werking van de spieren stabieler is. Dat kan voor een efficiëntere krachtoverbrenging en mogelijk voor betere sportieve prestaties zorgen.
Subjectief welzijn en positieve verwachtingen
Veel sporters vinden dat compressiekleding aangenaam en ondersteunend voelt. Dat gevoel van stabiliteit en veiligheid kan een psychologisch effect hebben en in sommige gevallen zelfs leiden tot betere prestaties (mogelijk door een placebo-effect).
Leidt compressie echt tot betere prestaties?
Compressieproducten dragen tijdens het sporten kan ook leiden tot betere prestaties. Er zijn aanwijzingen dat compressie kan bijdragen aan een meetbare verbetering van de prestaties, vooral in de topsport. De verschillende onderzoeken komen echter tot erg uiteenlopende conclusies:
- Sommige tonen significante voordelen aan, zoals sneller herstel en minder spiertrillingen.
- Andere onderzoeken laten daarentegen geen relevante verbeteringen in de sportieve prestaties zien.
Het individuele effect van compressie varieert sterk. Sommige atleten zeggen ondersteuning te voelen en bij andere is er dan weer geen meetbaar effect te zien. Uiteindelijk is de subjectieve waarneming het belangrijkst, en studies kunnen die moeilijk objectief evalueren. Kortom: zelf de proef op de som nemen is de beste optie.
Wat kan compressie niet en zijn er risico's of contra-indicaties?
De doeltreffendheid van compressie hangt af van de juiste dosering van de druk, de materiaaleigenschappen (bijv. verschillende breitechnieken) en de anatomie van de persoon in kwestie. Bij te weinig of te veel druk wordt het gewenste effect soms niet bereikt. Compressie is geen wondermiddel. Ze kan weliswaar een nuttig hulpmiddel zijn voor de verbetering van prestaties, maar ze biedt geen vervanging voor de belangrijkste voorwaarden van sportief succes: training, voeding en voldoende slaap.
Er zijn risico's en contra-indicaties verbonden aan het gebruik van compressieproducten tijdens het sporten.
In sommige gevallen zijn compressieproducten contraproductief. Mensen met de volgende aandoeningen moeten extra voorzichtig zijn:
- gevorderd perifeer arterieel vaatlijden (PAV)
- gedecompenseerd hartfalen
- hartinfarct
- gedecompenseerd hartfalen
- longoedemen
- etterende huidziekten
- septische flebitis
- neuropathie
- allergieën voor bepaalde materialen
Is compressie nog altijd een relevant thema voor onderzoekers?
Het laatste woord over compressie is nog lang niet gezegd in de wetenschap. Sterker nog, er zijn voortdurend ontwikkelingen binnen dat onderzoeksgebied. Nieuwe studies houden zich bezig met verschillende aspecten, zoals:
- postoperatieve en posttraumatische behandeling: onderzoek naar hoe compressie kan worden gebruikt om het genezingsproces te bevorderen en oedemen te verminderen;
- ambulante compressietherapie: vooral in de context van toenemende ambulante behandelingsmodellen;
- combinatietherapieën: bijvoorbeeld de integratie van intermitterende pneumatische compressie, ijsbehandelingen of andere regeneratieve maatregelen;
- individualisering van de producten: methoden om compressiekleding volledig op de drager af te stemmen (bijv. met behulp van nieuwe materialen en technologieën) om de werking ervan te optimaliseren.
Zijn er raakvlakken tussen wetenschap en industrie, vooral met het oog op productontwikkeling?
Nauwe samenwerking tussen de wetenschap en de industrie is essentieel om vooruitgang te boeken binnen dit domein. Wetenschappelijke studies en onafhankelijke onderzoeksresultaten hebben een directe impact op de productontwikkeling. Zo kunnen:
- producten evidence-based worden geoptimaliseerd;
- innovatieve producten (zoals compressiesystemen op maat) worden ontwikkeld;
- claims en reclameboodschappen gebaseerd worden op betrouwbare gegevens.
Bedrijven moeten nieuwe producten testen in gestandaardiseerde omgevingen en daarbij statistische modellen gebruiken (zowel groepsanalyses als individuele analyses) om te bepalen wat de echte effecten zijn. Zo kunnen de compressiesystemen voortdurend verbeterd en aangepast worden aan de individuele behoeften van de gebruikers en kunnen de resultaten eenduidiger worden geïnterpreteerd.
De vijf belangrijkste wetenschappelijke feiten over compressie bij het sporten
- Geoptimaliseerde bloedsomloop: de gerichte druk kan de veneuze terugstroom verbeteren, wat de afvoer van bijproducten van het metabolisme (bijv. lactaat) ondersteunt en de zuurstoftoevoer naar de spieren verbetert.
- Snellere regeneratie: een betere doorbloeding doet de spieren sneller herstellen na een intensieve inspanning. Dat is heel nuttig voor wie vaak traint of slechts een korte pauze heeft tussen wedstrijden.
- Stabilisatie van het spierweefsel: minder spiertrillingen zorgen voor een efficiëntere krachtoverbrenging. Dat verlaagt het risico op blessures en beperkt vermoeide spieren.
- Subjectief welzijn: veel sporters zeggen dat compressie aangenaam en ondersteunend voelt. Dat kan ook leiden tot een positief placebo-effect en meer motivatie.
- Individueel meetbaar effect: hoewel het wetenschappelijk bewijs inconsistent is, tonen heel wat studies niettemin meetbare voordelen aan, vooral in de topsport. De juiste pasvorm en dosering zijn cruciaal om de prestaties te optimaliseren.
Conclusie: fit en pijnvrij volleyballen
Volleybal is een dynamische teamsport die je tot het uiterste doet gaan, zowel fysiek als mentaal. Maar met de juiste voorbereiding, techniek en uitrusting kun je blessures voorkomen en gemotiveerd blijven. Draag knie- en enkelgewrichtbandages, zorg voor een goede warming-up en cooling-down en let erop dat je de juiste techniek gebruikt. Doe voortaan veilig aan volleybal en ontdek de geschikte producten in onze webshop om je daarbij te helpen!