Hardloopsokken met compressie
Loopsokken kopen
Hier moet je op letten
Tegenwoordig zijn er loopsokken in eindeloos veel varianten, ongeveer net zoveel als de soorten steentjes en boomwortels op je favoriete looproute. Zoals elk steentje uniek is, verschillen sokken van verschillende merken die op het eerste gezicht op elkaar lijken allemaal net een beetje qua draagcomfort, functies en ademend vermogen.
Om je hierin wegwijs te maken hebben wij een overzicht gemaakt met advies dat je helpt om de meest geschikte sokken voor je loopsessies te vinden.
Het grootste verschil tussen loopsokken en de sokken die iedereen normaal draagt, is het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. De meeste "alledaagse sokken" zijn gemaakt van katoen, polyamide (nylon) en elastaan. Bij sportsokken en loopsokken wordt meestal geen katoen gebruikt. Hier is een simpele reden voor: katoen neemt vocht weliswaar goed op, maar voert het slecht af. Tijdens het lopen verhoogt juist dat vocht het risico op onaangenaam schuren en dus op blaren.
Wat bovendien opvalt bij veel loopsokken is dat de gevoelige plekken aan de voet, zoals de tenen, hiel en achillespees, zijn verstevigd met gestructureerde of gevoerde stukken in felle kleuren. Afgezien van het uiterlijk – dat vooral bij lange compressiesokken steeds meer belangrijker wordt – zijn de sokken optimaal afgestemd op de anatomie van de menselijke voet en ondersteunen de voet daar waar het nodig is tijdens langere loopsessies.
De specifieke productiewijze van loopsokken zorgt bovendien voor extra draagcomfort: omdat de sokken worden vervaardigd met rondbreitechniek hebben ze geen storende naden die onaangename druk in de loopschoen zouden kunnen uitoefenen.
Er is nog een ander verschil dat minder opvalt, maar toch van groot belang is. In tegenstelling tot alledaagse sokken zijn loopsokken voorzien van een kleine „L” en „R” die aangeven welke sok voor de linker- en welke sok voor de rechtervoet is bedoeld. De reden: bij de sportsokken komen de functiezones voor de wreef, de middenvoet, de hiel of de achillespees overeen met de zijkant van elke voet, waardoor ze zowel links als rechts een optimaal effect hebben. En verder: normaal gesproken is de binnenzijde van de voet het langst. Bij normale sokken is echter het midden het langste gedeelte waardoor er bij de kleine teen plooien kunnen ontstaan die drukplekken geven. Dit dient uiteraard te worden voorkomen bij loopsessies van meerdere kilometers.
Omdat goede loopsokken over een aantal specifieke eigenschappen moeten beschikken zijn ze niet zo goedkoop als gewone sokken. De investering van 15 à 20 euro voor korte of halflange loopsokken en 40 à 50 euro voor lange compressiesokken is altijd de moeite waard. Je krijgt hiervoor namelijk sokken die zich niet alleen optimaal aan de lichaamsvorm aanpassen, een goede ontlasting van gevoelige plekken zoals tenen, hiel en achillespees bieden en dankzij de functionele vezels optimaal vocht naar buiten afvoeren; je investeert in sokken met een hoogwaardige afwerking en een lange levensduur. Over het algemeen kun je deze sokken zonder problemen wassen (gebruik alleen geen wasverzachter!) en zullen ze je vele honderden kilometers op straten, bospaden en in de bergen begeleiden.
- Kies het juiste materiaal. We hebben het al een paar keer genoemd: het juiste materiaal is misschien wel de belangrijkste eigenschap van goede loopsokken. De sokken zitten immers zeer nauwsluitend om de huid van je voeten. Ademend vermogen is dus onontbeerlijk. Tegelijkertijd dient het weefsel dicht genoeg gebreid te zijn om stabiliteit te bieden en compressie uit te oefenen. Last but not least moet het geheel natuurlijk ook gewoon aangenaam aanvoelen. Vertrouw hierbij op je gevoel, dan doe je niets verkeerd.
- Men or Women – that is the question! Ook al is het niet meer helemaal van deze tijd: onderscheid maken tussen de geslachten is bij loopsokken zinvol, omdat de sokken exact op de anatomie van de voet moeten zijn afgestemd en niet mogen verschuiven. Vrouwen hebben over het algemeen minder grote voeten dan mannen en daarom zijn sokken aan te bevelen die qua pasvorm zijn aangepast aan dit anatomische verschil. Kies daarom voor sokken van je eigen geslacht om er zeker van te zijn dat ze je optimaal.
- Een (naad) is genoeg. En deze is dun en zit aan de voorzijde bij de tenen. Door de vervaardiging met de rondbreitechniek hebben hoogwaardige loopsokken geen naden aan de zijkanten – en dus is de kans op onaangenaam schuren of knellen kleiner.
- Een „echte hiel” hoort erbij. De hiel van een sok wordt het zwaarst belast. Om deze reden wordt dit gedeelte bij loopsokken met de juiste vervaardigingsmethode, de zogenaamde cylinder-breitechniek, extra verstevigd. Hiervoor zorgt de zogenaamde „echte hiel”. Deze wordt als tussenstap tijdens de vervaardiging, nadat het voetgedeelte af is, direct in de sokken ingebreid. De „echte hiel” herken je aan de duidelijke L-vorm van de sokken en door de specifieke breitechniek en de naden in het hielgedeelte. Een „verkeerde hiel” is niet in de sok ingenaaid maar ingestreken en is hierdoor minder duurzaam.
- Merk en look ZIJN belangrijk. Sommigen zullen het misschien niet graag horen, maar het zijn juist het moderne, kwalitatief hoogwaardige uiterlijk en het bekende merk die voor loopsokken als onomstreden kwaliteitskenmerken gelden. De concurrentie op dit gebied heeft de laatste jaren een flinke opmars gemaakt, waardoor gespecialiseerde fabrikanten van loopsokken er des te meer baat bij hebben om producten met een optimaal draagcomfort en een lange duurzaamheid te bieden. Hiervoor investeren zij veel geld in onderzoek en de (verdere) ontwikkeling van hun producten. De extra euro's zijn dus een goede investering in een duurzame verbetering van je loopervaring.