Een vrouw en een man rennen door een dicht bos en dragen verbanden

Hardlopen

Hardlopen voor beginners

De beste tips: Begin meteen!

Begin met hardlopen: de beste tijd is nu!

Tot nu toe heb je vooral thuis op de bank gesport en tv gekeken, maar nu heb je besloten dat een beetje beweging zeker een positief effect heeft op je gezondheid en welzijn? Dan is dit precies het juiste artikel voor jou!

Wanneer, zo niet nu in de lente, is het ideale moment om hardlopen of een andere sport te proberen? En om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken om te beginnen, hebben we de zeven belangrijkste tips om te beginnen met hardlopen voor je op een rijtje gezet.

Hardlopen voor beginners: Met rust en de juiste uitrusting

Blonde vrouw met een witte sporttrui kijkt rechtstreeks in de camera

1. Hardlopen in plaats van denken! Het is vermoeiend, het kost tijd, alles doet achteraf pijn - ja, er zijn echt wel een paar redenen die je spontaan zou kunnen bedenken tegen hardlopen. Maar er zijn nog meer redenen om te beginnen! En omdat je je hier in principe van bewust bent, kun je gewoon je sportschoenen of hardloopschoenen aantrekken en beginnen. Het maakt niet uit of je de eerste keer meerdere kilometers rent of dat je de eerste keer na 100 meter moet stoppen. Het belangrijkste is dat je het probeert, eraan went - en misschien kun je binnenkort niet meer zonder.

2. Lopen is toegestaan! Als je het "snapt" en na korte tijd moet stoppen: maak je geen zorgen! Dit is heel normaal en je zult zien dat je met een beetje training al snel veel langer zult lopen en het juiste ritme voor jou zult leren vinden. Om te beginnen kun je kleine wandelpauzes afwisselen met hardlooppassages. Bijvoorbeeld: 4 x 5 minuten hardlopen, met drie minuten wandelen tussendoor. Na verloop van tijd kun je de hardloopintervallen vergroten en de wandelintervallen langzaam inkorten. Vooral in het begin: als je je niet goed voelt, ga er dan niet aan beginnen, maar luister naar je lichaam!

Dit zal het nog gemakkelijker voor je maken om te beginnen met hardlopen:

3. Ga shoppen! Hoewel je bijna niets nodig hebt om te beginnen met hardlopen (nog een heel goed argument om meteen te beginnen!), zijn een paar aankopen toch belangrijk.

Hardloopschoenen: Ze zijn het belangrijkste en letterlijk de basis voor regelmatig hardlopen. Je merkt het verschil tussen eenvoudige sportschoenen en goede hardloopschoenen heel snel en heel duidelijk. De speciale dempende eigenschappen van hardloopschoenen ontlasten je gewrichten en maken hardlopen ook veel comfortabeler. Belangrijk: Als je schoenen koopt, ga dan naar een speciaalzaak, bij voorkeur een hardloopspeciaalzaak. Daar kun je de schoenen passen en een stukje hardlopen. Zo kan een ervaren verkoper zien welke schoen bij jouw manier van hardlopen past. Een loopbandanalyse laat onder andere zien hoe je voet de grond raakt tijdens het hardlopen en of je schoen een zogenaamde "pronatiesteun" nodig heeft, een element dat voorkomt dat de voet naar binnen buigt.

Hardloopkleding:Zelfs als de lente al behoorlijk zonnig en warm is, kunnen de temperatuurverschillen in de loop van een dag nog steeds aanzienlijk zijn, vooral in maart en april. Als je gaat hardlopen, raden we daarom een ademend hardloopshirt en een licht hardloopjack aan dat in ieder geval de wind buiten houdt en snel open of uit kan als dat nodig is. Een lichte hardloopbroek is ook handig, want katoen heeft de neiging om zweet op te zuigen en kan snel pijnlijke schuurplekken op de huid veroorzaken, vooral op de dijen.

Compressiekleding en sportbandages: kleine extra hulpmiddelen maken je start met hardlopen aangenamer. Want: vooral als je begint met hardlopen, is er een risico op spierpijn of verzwikken van je enkel, omdat je spieren eerst moeten wennen aan de nieuwe belasting. Hier bieden onze producten je optimale ondersteuning. De gerichte medische compressie van onze compressiemouwen, bijvoorbeeld op de kuiten en dijen, voorkomt spierpijn en versnelt het herstel van je spieren. Sportbandages stabiliseren je knieën en enkels en beschermen je tegen enkelverzwikking en ernstige blessures aan de gewrichtsbanden. Zoek de juiste hardloopsokken, sleeves en bandages hier in onze online shop.

Speciaal voor beginners: verhoog langzaam en drink voldoende.

4. Ga vooruit in kleine stapjes! Als je al een paar keer hebt hardgelopen en een bepaalde routine hebt ontwikkeld, dan wordt deze tip nog belangrijker: verhoog je trainingsvolumes langzaam. Want zelfs als je je goed voelt en je conditie zegt dat je de langere afstanden al aankunt: Je botten, spieren en pezen moeten eerst geleidelijk wennen aan de grotere belasting, anders is er kans op blessures - en wordt je enthousiasme abrupt getemperd.

5. Neem pauzes! Net als bij het vorige punt geldt dit ook voor de tijd tussen de runs: Doe het rustig aan. Pijnlijke spieren, waar je in het begin zeker een paar keer last van zult hebben, zijn een teken dat je lichaam nog in de regeneratiefase zit. Laat het dat doen en neem voldoende tijd om te ontspannen.

6. Drink, drink, drink! Het is geen nieuws: drinken is belangrijk. Dit geldt nog meer als je begint met duursporten zoals hardlopen. Maak vanaf het begin een gewoonte van een "drinkroutine". Dit betekent: drink één of twee kleine glazen water vóór het hardlopen en vul het vochtverlies daarna zo snel mogelijk aan. Het water helpt je spieren te herstellen en koelt je lichaam af als het "heet" heeft gelopen.

7. Blijf doorgaan! Voer je hardlooptraining langzaam op, gun jezelf voldoende pauzes, maar blijf aan de bal. Zet twee of drie vaste hardloopdagen in je agenda of zoek vrienden of een loopgroep om je te helpen je innerlijke obstakel te overwinnen. Je zult zien dat je na een paar weken al bijna vanzelf naar buiten wordt getrokken. De lente is daarom de perfecte tijd om te beginnen met hardlopen. Veel plezier!