Fietsers dragen blauwe armmouwen en rijdt op een straat op de helling met een uitzicht op zee

Hardlopen

Fietsen or Hardlopen?

Waar begin je mee?

De lente komt eraan: naar buiten!

Zelfs als de lente nog een of twee tegenslagen moet incasseren: Dit jaar komt het al vroeg onverbiddelijk dichterbij. Het is duidelijk dat iedereen zich aangetrokken voelt tot het buitenleven. Sommigen genieten van een lange wandeling, een korte wandeling of gewoon lekker op het terras zitten. Anderen willen wat grotere sportieve uitdagingen aangaan en vragen zich af: fietsen of hardlopen?

We hebben de twee sportklassiekers in de lente tegenover elkaar gezet en bekijken wat waar het beste tot zijn recht komt, wat geschikt is voor wie en waarom de combinatie van de twee elkaar perfect aanvult. Laten we gaan!

Fietsen of joggen: Wat verbrandt sneller calorieën?

Een bijzonder belangrijke vraag voor iedereen die wat fitter wil worden voor de lente en de zomer is traditioneel de vraag naar het calorieverbruik. Zoals altijd is er niet één antwoord, omdat het aantal verbrande calorieën afhangt van de duur en intensiteit van de trainingssessie, het terrein waarop je loopt en persoonlijke factoren zoals je geslacht, leeftijd en lichaamsgewicht.

In principe geldt echter het volgende: omdat er tijdens het hardlopen meer spieren worden aangesproken en bewogen dan op de fiets, leidt een vergelijkbare belasting in dezelfde tijd tot een hoger energieverbruik. Bij een gemiddelde snelheid van tien kilometer per uur (wat overeenkomt met precies zes minuten per kilometer) verbruikt een hardloper van 80 kilo ongeveer 850 kilocalorieën binnen een uur. Hoe sneller hij rent, hoe hoger het energiemetabolisme.

Ter vergelijking: op de fiets moet je gemiddeld 20 km/u rijden om minstens 600 kilocalorieën per uur binnen te krijgen. Als fietsers echter beklimmingen of korte tussensprints in hun training opnemen, kunnen ze hun verbruik aanzienlijk verhogen. Het maakt ook uit of je op je oude, gammele stadsfiets rijdt of op een nieuwe hightech racefiets (op de eerste heb je ongetwijfeld meer inspanning en calorieën nodig om dezelfde snelheid te halen).

Fietsen of hardlopen: Wat is vriendelijker voor de gewrichten?

Ondanks het hogere energieverbruik van joggen, wordt vooral beginners altijd aangeraden om te fietsen. De reden hiervoor is eenvoudig: op de fiets worden de gewrichten aanzienlijk minder belast.

Omdat meer dan de helft van het lichaamsgewicht wordt gedragen door het zadel, wordt fietsen beschouwd als een van de meest gewrichtsvriendelijke sporten. Bovendien worden spieren opgebouwd en wordt de belasting op de fiets verminderd. Dit maakt fietsen het ideale alternatief voor en aanvulling op sportactiviteiten die de gewrichten zwaarder belasten, vooral hardlopen en marathontraining.

Fietsen of joggen? Allebei!

Fietsen is een absoluut zinvolle aanvulling op het trainingsplan, niet alleen voor gepassioneerde (langeafstands)lopers. Vooral na lange duurlopen heeft het lichaam behoefte aan regeneratie van spieren en gewrichten en blijft toch "in het sap" met een ontspannen ritje op de fiets. Het metabolisme blijft gestimuleerd worden tijdens een lichte inspanning op de fiets en ondersteunt zo de regeneratie. Ook nuttig: pedaalsystemen met vaste voetgeleiding (bijv. clipless pedalen) trainen de strek- en buigspieren van de benen in gelijke mate en stellen je in staat om de beroemde "ronde trap" te oefenen, die ook kan helpen bij het optimaliseren van de techniek en efficiëntie tijdens het hardlopen.

Kortom: fietsen biedt een welkome en nuttige afwisseling in het trainingsschema, vooral als er - zoals bij marathontraining - elke week 40 of meer hardloopkilometers op het programma staan.

Op de fiets of tijdens het hardlopen: Hiermee ben je altijd goed op weg