
Kennis
Compressie bij het sporten: alles wat je moet weten
Deel 2: De productie met productmanager Moritz Rahn
In het eerste deel van “Compressie in de sport” liet Dr. Casper Grim zien hoe gerichte compressie sportieve topprestaties kan ondersteunen door verbeterde bloedcirculatie, meer stabiliteit en snellere regeneratie. In deel 2 draait het nu om de productie van deze high-performance producten. Bauerfeind Sports productmanager Moritz Rahn geeft ons een gedetailleerd inzicht in de processen en bijzonderheden bij de ontwikkeling en productie van compressieproducten.
Vragen- en inhoudsopgave
- Kun je jezelf kort voorstellen en iets vertellen over je achtergrond?
- Wat doe je precies als productmanager bij Bauerfeind Sports?
- En hoe zit het met je eigen sportieve activiteiten? Gebruik je zelf ook producten van Bauerfeind Sports?
- Hoe begint een productontwikkeling bij Bauerfeind Sports eigenlijk?
- En wie beslist uiteindelijk welke onderwerpen uit de pool worden uitgevoerd?
- Hoe lang duurt zo'n ontwikkelingsproces?
- Welke rol spelen materiaalkeuze en pasvorm in dit proces?
- Hoe worden prototypes getest en geoptimaliseerd in deze ontwikkelingscyclus?
- Welke rol speelt design in het productieproces?
- Hoe maken jullie qua design onderscheid tussen medische en sportieve toepassingen?
- Welke speciale productietechnieken zijn er voor compressieproducten en hoe verschillen die?
- Waar moet in de productie extra op gelet worden?
- Tot slot: Welke trends en uitdagingen zie je momenteel in de branche?

Hallo Moritz, bedankt dat je vandaag opnieuw tijd voor ons maakt. Kun je jezelf kort voorstellen en iets vertellen over je achtergrond?
Moritz Rahn: Graag. Ik ben Moritz Rahn, productmanager bij Bauerfeind Sports. Mijn eerste opleiding heb ik gevolgd in Eisenach en daarna heb ik sportmanagement en economie gestudeerd in Jena. Tijdens mijn studie liep ik stage bij Bauerfeind. Daarna werkte ik hier als werkstudent en schreef ik mijn bachelorthesis bij Bauerfeind Sports. Dat heeft uiteindelijk de weg vrijgemaakt voor mijn huidige functie.
Moritz Rahn: Mijn werk bestaat uit twee hoofdgebieden: enerzijds ben ik actief in projectmanagement en richt ik me op de ontwikkeling van nieuwe producten, anderzijds ben ik verantwoordelijk voor onze bestaande producten en zorg ik ervoor dat deze altijd up-to-date blijven.
“De ene soort compressie is de andere niet. Er zijn grote verschillen afhankelijk van waar en hoe er druk op het weefsel wordt uitgeoefend.”
En hoe zit het met je eigen sportieve bezigheden? Gebruik je zelf ook Bauerfeind Sports producten?
Moritz Rahn: Zeker! Ik ben sportief zeer veelzijdig actief. Ik speel handbal, ga hardlopen, rijd op de racefiets en speel ook tennis. Bij al deze sporten gebruik ik eigenlijk bijna alle producten van Bauerfeind Sports. Mijn twee meest gedragen producten zijn de Sports Knee Support, omdat die mij altijd goed ondersteunt, en de Outdoor Merino Socks, omdat ik ze het hele jaar door kan dragen bij allerlei activiteiten.
Laten we nu dieper ingaan op productontwikkeling en technologie. Hoe begint een productontwikkeling bij Bauerfeind Sports eigenlijk?
Moritz Rahn: Het ontwikkelingsproces begint meestal met het herkennen van een behoefte van sporters. Daarna volgen intensief marktonderzoek en analyses. Ons team bestaat voornamelijk uit sportieve collega’s die ook hun eigen ervaringen en observaties inbrengen. Deze aanpak wordt aangevuld met actuele studies en trendanalyses. Ook andere afdelingen ondersteunen ons met wetenschappelijke feiten en gegevens, zodat we kunnen differentiëren tussen verschillende vereisten – bijvoorbeeld hardlopen versus wandelen, waar de materiaalkeuze verschilt (natuurlijke vezels vs. synthetisch).
En wie beslist uiteindelijk welke onderwerpen uit deze pool worden uitgevoerd?
Moritz Rahn: Dat is altijd een groepsbeslissing, gebaseerd op de vele verschillende inzichten. We proberen bij de beslissingen altijd in te spelen op de actuele en specifieke behoeften van sporters. Dat is niet altijd makkelijk. Maar we kijken ook bewust buiten de gebaande paden en durven ons te richten op niches.
Welke rol spelen materiaalkeuze en pasvorm in dit proces?
Moritz Rahn: Beide factoren zijn essentieel. Het materiaal wordt gekozen op basis van de vereisten van de sport en de doelgroep. Hardlopers hebben andere behoeften dan teamsporters, die vaker fysiek contact hebben. Dankzij onze jarenlange ervaring en uitgebreide meetgegevens kunnen we de pasvorm nauwkeurig bepalen en aanpassen aan de situatie. Compressieproducten werken alleen optimaal als ze perfect passen.
Hoe worden prototypes getest en geoptimaliseerd in het ontwikkelingsproces?
Moritz Rahn: Gedurende het hele proces voeren we talloze tests uit. Naast de vele kwaliteitstests zijn de draagtests het belangrijkst. Hoe dichter een product bij serieproductie komt, hoe groter de testgroepen. Uiteindelijk testen tientallen mensen het product – waaronder topsporters en experts zoals vertegenwoordigers van de Duitse skilerarenvereniging of de Hahner Twins bij de ontwikkeling van onze Trail Run Sock.
Laten we het hebben over design en innovatie. Welke rol speelt design in het productieproces?
Moritz Rahn: Onze aanpak is: “Form follows function”. Functionaliteit komt op de eerste plaats. Toch speelt design ook een belangrijke rol – het onderstreept de functionaliteit visueel en geeft onze producten een aantrekkelijke lifestyle-uitstraling, zonder dat ze op modeaccessoires lijken. We werken samen met gerenommeerde ontwerpers die waardevolle impulsen geven, ook al kunnen niet alle ideeën direct worden gerealiseerd.
En hoe onderscheiden jullie medisch en sportief gebruik in het design?
Moritz Rahn: Het klopt dat we zowel medische als niet-medische producten aanbieden. Zoals gezegd proberen we de functie van het product ook visueel weer te geven in het design. Onze bandages moeten visueel stabiliteit uitstralen, terwijl onze sokken meer een performancekarakter tonen. Toch is het voor ons belangrijk dat de producten eenzelfde designtaal spreken en duidelijk bij hetzelfde portfolio horen.
Welke speciale productietechnieken zijn er voor compressieproducten en wat zijn de verschillen?
Moritz Rahn: We maken onderscheid tussen vlakbreien en rondbreien. Bandages met een anatomische pasvorm worden meestal vlakgebreid, terwijl rondgebreide bandages naadloos zijn. Sokken en sleeves worden uitsluitend rondgebreid.
Waar moet in de productie speciaal op worden gelet?
Moritz Rahn: Drie factoren zijn doorslaggevend: de kwaliteit van de grondstoffen, de zorgvuldigheid van de medewerkers en de afstemming van de machines – samengevat: mens, machine en materiaal. Als een van deze factoren niet aan de hoge eisen voldoet, lijdt de kwaliteit. Daarom zetten we in op permanente kwaliteitscontrole.
Tot slot: Welke trends en uitdagingen zie je momenteel in de branche?
Moritz Rahn: Een duidelijke trend is de individualisering van producten, vooral in de topsport. Dat bereiken we via een zeer gedetailleerd maatsysteem. Tegelijkertijd ligt er een grote uitdaging en kans in duurzaamheid. We voldoen nu al aan veel criteria – bijvoorbeeld door duurzame kwaliteitsmaterialen en productie in Duitsland. Maar we blijven onze producten verder ontwikkelen om nog beter en duurzamer te worden.
Bedankt voor dit diepgaande inzicht, Moritz. Het is indrukwekkend hoeveel expertise en precisie er in jullie compressieproducten zit.
In deel 3 en het laatste deel van onze serie "Compressie in de sport" gaan we de praktijk in en spreken we met topatleet Hendrik Pfeiffer. We willen weten welk voordeel professionele sporters zien in compressieproducten.