Uitrusting voor wintersport
Langlaufmateriaal
Langlaufuitrusting: het extra zetje voor de loipe
Het leren van langlaufen is relatief eenvoudig: beginners beginnen meestal met de klassieke techniek, die door de arm- en beenbewegingen in diagonale stappen grote gelijkenis vertoont met Nordic Walking. De klassieke techniek wordt bijna uitsluitend beoefend op speciaal aangelegde routes, geprepareerde langlaufpistes. Andere essentiële technieken in het klassieke langlaufen zijn:
- De dubbeldekkersduw is de belangrijkste vorm van voortbeweging bij het klassieke langlaufen. Het glijden van beide ski's wordt aangedreven door een parallelle armaandrijving. Men gaat gemakkelijk op de knieën. De benen van de amateurs hebben daarbij een pauze, ze produceren geen aandrijving en blijven alleen in de baan. Professionals genereren ook voortstuwing door over de tenen te rollen.
- Het apparaat stap is een klimtechniek die wordt gebruikt wanneer de grip van de diagonale stap niet meer voldoende is om op steil terrein vooruit te komen. De kick wordt uitgevoerd op de rand van de geschoren ski's, met de palen ter hoogte van het lichaam of daarachter. Er is geen glijdende fase.
De "schaatsstap", het zogenaamde schaatsen, is iets veeleisender dan de klassieke stijl: een geprepareerde langlaufloipe is voor deze techniek niet nodig, omdat deze dynamischer is in zijn bewegingen. De baan voor het schaatsen is meestal drie tot vijf meter breed en glad. De juiste timing tussen duwen en glijden vereist enige oefening en een goede basisconditie. Het is daarom meestal gereserveerd voor gevorderde langlaufers. Als je in de zomer veel tijd op inline skates doorbrengt, moet je het ook op ski's snel onder de knie krijgen. Deze technieken worden ook gebruikt bij het schaatsen:
- Met de single-breaker wordt elke beenstuwing ondersteund door een dubbeldekker-inzetstuk.
- Bij de asymmetrische geleidingsarmtechniek wordt de stang elke tweede beenduw gebruikt, waarbij de stang van de leidende hand dicht bij de ski wordt geleid.
- Met de armschommeltechniek wordt de gelijktijdige schop met beide armen pas bij elke tweede stap uitgevoerd.
- In diagonaal schaatsen, dat vooral door minder ervaren langlaufers wordt gebruikt om energie te besparen op beklimmingen, is de volgorde van de bewegingen vergelijkbaar met de bottenstap in het klassieke langlaufen, maar heeft daarentegen een kleine glijdende fase.

In vergelijking met alpineskiën of snowboarden is het gevaar bij het langlaufen relatief laag, maar er zijn risicofactoren voor langlaufletsel. Ijzersporen of steile afdalingen kunnen een valpartij veroorzaken. Maar ook een gebrekkige trainingstoestand en daarmee over- en onderbelasting kan leiden tot pijnlijke gevolgen zoals gescheurde banden, ontsteking of langdurige spierspanning (spierdystonie).
Het goede nieuws: ook bij het langlaufen kunt u met de optimale uitrusting dergelijke letselrisico's proactief voorkomen.
Die Skisokken van Bauerfeind Sports hebben bewezen dat ze je kracht verbeteren door gerichte druk. Dit betekent dat je niet alleen profiteert van een grotere snelheid: de bloedcirculatie wordt verbeterd en voorkomt spier- en weefselschade, waardoor je veel langer meegaat op de piste. De sokken zijn gemaakt van een ademend hightech-microvezelmateriaal dat zich perfect aanpast aan de vorm van je lichaam en temperatuur en vocht reguleert - een garantie voor langdurig comfort, zelfs tijdens lange tochten.
De skisokken zijn verkrijgbaar in twee versies:
- Ski Performance Compression Socks (voor maximale prestaties en comfort op lange afdalingen)
- Ski Ultralight Compression Socks (vooral dun, licht en ademend)