Panorama van een winterlandschap met een cross -country skiër in een rode top van de kleine heuvel en bomen op de achtergrond van het skatet op de achtergrond

Uitrusting voor wintersport

Langlaufmateriaal

Langlaufuitrusting: het extra zetje voor de loipe

Winter-Trendsport: Langlauf – Ausrüstungs- & Leistungs-Tipps für beschwerdefreie Touren

Bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging in de wintersport? Langlaufen is in en een geweldige totale lichaamstraining, waarbij je bijna alle spiergroepen van het lichaam kunt gebruiken. Tegelijkertijd geniet u van het fantastische winterlandschap en verbetert u uw fysieke conditie. Op de langlaufloipe kunt u ongeveer 700 calorieën verbranden met een dynamische skistijl - per uur! Vooral langlaufers zoals het Thüringer Woud of het Beierse Woud bieden loipes met verschillende uitdagingen voor beginners en gevorderden. En als je met verschillende technieken loopt, activeer je nog meer verschillende spiergroepen. Dit brengt uw conditie en coördinatie naar een hoger niveau.

Bekijk het overzicht van de trendsport langlaufen en ontdek hoe u zonder klachten kunt genieten van de wintersport.

Leer langlaufen - technieken in een oogopslag

Een lange hardloper met een rugzak staat voor een volledig besneeuwd winterlandschap

Het leren van langlaufen is relatief eenvoudig: beginners beginnen meestal met de klassieke techniek, die door de arm- en beenbewegingen in diagonale stappen grote gelijkenis vertoont met Nordic Walking. De klassieke techniek wordt bijna uitsluitend beoefend op speciaal aangelegde routes, geprepareerde langlaufpistes. Andere essentiële technieken in het klassieke langlaufen zijn:

  • De dubbeldekkersduw is de belangrijkste vorm van voortbeweging bij het klassieke langlaufen. Het glijden van beide ski's wordt aangedreven door een parallelle armaandrijving. Men gaat gemakkelijk op de knieën. De benen van de amateurs hebben daarbij een pauze, ze produceren geen aandrijving en blijven alleen in de baan. Professionals genereren ook voortstuwing door over de tenen te rollen.
  • Het apparaat stap is een klimtechniek die wordt gebruikt wanneer de grip van de diagonale stap niet meer voldoende is om op steil terrein vooruit te komen. De kick wordt uitgevoerd op de rand van de geschoren ski's, met de palen ter hoogte van het lichaam of daarachter. Er is geen glijdende fase.

De "schaatsstap", het zogenaamde schaatsen, is iets veeleisender dan de klassieke stijl: een geprepareerde langlaufloipe is voor deze techniek niet nodig, omdat deze dynamischer is in zijn bewegingen. De baan voor het schaatsen is meestal drie tot vijf meter breed en glad. De juiste timing tussen duwen en glijden vereist enige oefening en een goede basisconditie. Het is daarom meestal gereserveerd voor gevorderde langlaufers. Als je in de zomer veel tijd op inline skates doorbrengt, moet je het ook op ski's snel onder de knie krijgen. Deze technieken worden ook gebruikt bij het schaatsen:

  • Met de single-breaker wordt elke beenstuwing ondersteund door een dubbeldekker-inzetstuk.
  • Bij de asymmetrische geleidingsarmtechniek wordt de stang elke tweede beenduw gebruikt, waarbij de stang van de leidende hand dicht bij de ski wordt geleid.
  • Met de armschommeltechniek wordt de gelijktijdige schop met beide armen pas bij elke tweede stap uitgevoerd.
  • In diagonaal schaatsen, dat vooral door minder ervaren langlaufers wordt gebruikt om energie te besparen op beklimmingen, is de volgorde van de bewegingen vergelijkbaar met de bottenstap in het klassieke langlaufen, maar heeft daarentegen een kleine glijdende fase.
Een lange hardloper in een geel jasje bij de dubbele stuwkracht tussen twee paden in het winterlandschap met een blauwe lucht

Conditie en conditie - de A & O om spierpijn te voorkomen

De constante belasting stelt bijzondere eisen aan de arm- en beenspieren, wat snel kan leiden tot krampen of pijnlijke spieren, vooral bij ongetrainde lopers. Ook de romp en de rug moeten een grote bijdrage leveren; zij zijn verantwoordelijk voor de stabiliteit en dragen een groot deel van het lichaamsgewicht tijdens het lopen. De permanente belasting van de enkelgewrichten leidt ook vaak tot spiervermoeidheid.

Langlaufen stelt ook hoge eisen aan het uithoudingsvermogen. Het is daarom raadzaam om uw gezondheid vooraf te laten controleren door een arts. Als je een infectie hebt of op een andere manier lichamelijk verzwakt bent, moet je op deze dagen sowieso volledig afzien van sporten.

Ski Ranner kijkt in de verte in een brede met sneeuw bedekte winterlandschap zonder bomen in een blauwe lucht

Verminder het risico op letsel & verhoog het uithoudingsvermogen met de juiste langlaufuitrusting

Een langlauf skiër knogelt zijn schoenen aan de ski's close-up

In vergelijking met alpineskiën of snowboarden is het gevaar bij het langlaufen relatief laag, maar er zijn risicofactoren voor langlaufletsel. Ijzersporen of steile afdalingen kunnen een valpartij veroorzaken. Maar ook een gebrekkige trainingstoestand en daarmee over- en onderbelasting kan leiden tot pijnlijke gevolgen zoals gescheurde banden, ontsteking of langdurige spierspanning (spierdystonie).

Het goede nieuws: ook bij het langlaufen kunt u met de optimale uitrusting dergelijke letselrisico's proactief voorkomen.

Die Skisokken van Bauerfeind Sports hebben bewezen dat ze je kracht verbeteren door gerichte druk. Dit betekent dat je niet alleen profiteert van een grotere snelheid: de bloedcirculatie wordt verbeterd en voorkomt spier- en weefselschade, waardoor je veel langer meegaat op de piste. De sokken zijn gemaakt van een ademend hightech-microvezelmateriaal dat zich perfect aanpast aan de vorm van je lichaam en temperatuur en vocht reguleert - een garantie voor langdurig comfort, zelfs tijdens lange tochten.

De skisokken zijn verkrijgbaar in twee versies:

Johanna Aström maakt een vriendelijke selfie bij zonsondergang in een fantastisch winterlandschap

Geniet nog meer van het winterse landschap met onze producten voor langlaufen.